Hvor står – eller ligger – dansk udviklingsbistand efter regeringens forslag til finanslov? Præsentation af tal og facts in fremlagte finanslovsforslag.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Korruption, risici og god udviklingsbistand Lars Engberg-Pedersen Projektseniorforsker.
Advertisements

DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Udvikling, bistand og forretning Lars Engberg-Pedersen 6. november 2009.
© 2015– Side 1 Danskernes holdninger og kendskab til udviklingsbistand og forholdene i udviklingslandene Rapport udarbejdet af Wilke for Danida 2015.
DK Klimaforandringer og forsikring. DK Hvem er F&P?
NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
EN FAIR LØSNING FOR DANMARK - sammen ud af krisen.
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Efterskole Projekt AIESEC Danmark. Hvad er AIESEC? Verdens største studenterdrevne organisation Til stede i mere end 125 lande Over medlemmer.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Forældre er en aktiv ressource i inklusionsopgaven i børnehuse og skoler.
Tilskud til fremme af grøn teknologi April 2013 Michael Rasmussen.
Europæiske muligheder
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Hvad har EU gjort for at løse flygtningekrisen?
Efterspørgslen i den maritime industri
Godkendt i Samvirkets styregruppemøde den 18.januar 2017 Point System
Effektivisering Kredsmøde BL’s 4. kreds 8. marts 2017.
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Forebyg arbejdsulykker - to værktøjer til den grafiske branche
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
DUBU Superbrugerrollen
GTS årsmøde 2016 Lisa Nørrelykke Nissen
Landsdækkende virksomhedskampagne
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Den gode læge Yngre Lægers politik
Kommunikationsworkshop
Genbrug til Syd er… træning
En forenklet beskæftigelsesindsats
MUDP handlingsplan for december 2017
Tilbage til EU’s vision
Skriv ansøgning 10 gode råd.
optimering af ejendomsdriften
FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige?
Internationale virksomheder til trekantsområdet
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Køreteknik.
Aktiv idræt for alle Gentofte Kommunes indsatser de sidste 3-4 år
Reformen.
Borgermøde.
Informationsmøde om § 18-midler til frivilligt socialt arbejde
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Varmetillæg Folkepension.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Møde i det danske udvalg D&V 9/ Aarhus, Danmark
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Ungdommens Uddannelsesvejlednings Årskonference 2012
Vision 2050 er vejen til vækst
OK-18 Forlig - RLTN Forhandlingsfællesskabet.
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Verden 2030 Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi
Klima På biblioteket finder du film, artikler og bøger om vores klima og om de nye tiltag og tanker, som klimaforandringerne medfører.
Michael Brockenhuus-Schack, Formand for Landbrug & Fødevarer
Har ‘vi’ råd til flygtninge?
Hvad sker der med universiteterne? Afskedsforelæsning 1. marts 2019
Et forhandlingsspil om EU, global opvarmning og den grønne omstilling
En forenklet beskæftigelsesindsats
Formål: at skabe varige, positive forandringer i levevilkår, deltagelse og inklusion for mennesker med handicap   Organisationerne: Hovedparten af.
Hvad er det grønne nationalregnskab og hvordan kan det anvendes?
MUDP handlingsplan for december 2017
Årsmøde
Vejbelysning – med og uden LED
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Hvor står – eller ligger – dansk udviklingsbistand efter regeringens forslag til finanslov? Præsentation af tal og facts in fremlagte finanslovsforslag for Oktober 2015 i IDA Global Development Morten Emil Hansen og Hans Peter Dejgaard

Hvor står – eller ligger – dansk udviklingsbistand efter regeringens forslag til finanslov? Tidsplan for mødet: 16.30: Velkomst til mødet 16.40: Analyse af tal i finanslovsforslaget (Morten Emil og Hans Peter) 17.10: Knud Vilby Marie Gad Helle Munk Ravnborg Vagn Bertelsen Kommentarer og diskussion (salen) 18.40: Vi slutter mødet ca Sandwich, drikkevarer og networking.

Tilsagns-system, tilsagn 2016 og indikative budgettal Vores analyse baserer sig på en forståelse af tilsagns-systemet (som er anderledes end tilbage i 90’erne). Det gør det sværere at sammenligne bevillinger mellem forskelige år, og vi bør også kikke i Danida’s årlige forbrugstal. De statslige tilsagnsordninger er kendetegnet ved på statens vegne at indgå en retligt bindende forpligtelse om at udbetale tilskud, hvor selve udbetalingen af tilskuddet strækker sig over en længere årrække. Tilsagnet udgiftsføres ved indgåelse af selve forpligtelsen for staten (siden 2001). Dvs. de indgår i den udgiftspolitiske styring af rammerne for det pågældende finansår.

OECD/DAC i 2016 (side 43)

Eksempel: § Naturressourcer, energi og klimaforandringer

Vurdering af Miljø – klima (§06.34). Naturressourcer, energi og klimaforandringer Regeringen skære klimapuljen ned fra 475 til 300 mio. kr. årligt. Sikken signal 2 måneder før COP 21. Dvs. 1/3 nedskæring er det dobbelte af, hvad gennemsnittet er for nedskæringen i næste års Danida budget (ca %). Nedskæring på 80% er kontoen "Øvrige bidrag", der støtter internationale indsatser på "danske styrkepositioner inden for energi, vand og naturressourcer." Næste år får denne konto kun 30 mio. kr., hvor den tidligere regering ville afsætte 154 mio. kr. Dette betyder slut med støtte til en række internationale miljøorganisationer: IUCN, IIED, World Resources Institute. Slut med støtte til Globale Miljøfacilitet (GEF), den store taber ligesom med IUCN støtte til biodiversitet Danmark har givet 400 mio. kr. til FN's nyoprettede Grønne Klimafond (som tilsagn i aktstykke i finansudvalget dec og marts 2015). FN's miljøprogram UNEP får kun 10 mio. kr. (tidligere regering havde indikativt bidrag på 90 mio. kr. i 2016). Eneste der fortsætter på samme niveau er 23 mio. kr. til Ozonfonden.

En historisk spare-øvelse V-regeringen har afsat omkring 14,8 mia. kr. til udviklingsbistanden i 2016 En besparelse på 2,9 mia. kr. eller 17 procent sammenlignet med Herudover besparelse på 2,85 mia. kr. i 2015 (indeværende finansår). Det hidtil største opgør med Danmarks internationale engagement Den største enkeltstående besparelse af dansk udviklingsbistand nogensinde En hidtil uset praksis at annullere tilsagn på Finansloven med tilbagevirkende kraft i oktober måned

Venstre regeringen vil: Koncentrere indsatsen i 14 prioritetslande; Afghanistan, Bangladesh, Burkina Faso, Etiopien, Ghana, Kenya, Mali, Myanmar, Niger, Palæstina, Somalia, Sydsudan, Tanzania, Uganda Med input fra den udenrigs- og sikkerhedspolitiske udredning vil regeringen i 2016 udarbejde en ny udviklingspolitisk strategi. For årene afsættes der reserver på samlet mere end 2 mia. kr. årligt, der vil blive udmøntet i tråd med den nye udviklingspolitiske strategi. Regeringen ønsker at styrke sammenhængen mellem de humanitære indsatser og det langsigtede udviklingssamarbejde og vil udarbejde en ny strategi for det humanitære engagement Udviklingssamarbejdet skal tilpasses og prioriteres, således at udviklingssamarbejdet både bekæmper fattigdom og fremmer sikkerhed Gøre bedst mulig brug af danske kompetencer og fremme vores interesser. Udviklingssamarbejdet skal fungere som katalysator og accelerator for mobilisering af nationale ressourcer og øgede private investeringer.

Venstre 2015Venstre 2013 Tilpasse niveauet for udviklingsbistand Udviklingsbistanden sænkes for at frigøre penge til hjælpe demente og ældre. Fokusere udviklingsbistanden der, hvor behovet og fattigdommen er størst. Bekæmpe de grundlæggende årsager til migration. Fokuseres i lande; - hvor folk flygter – bl.a. mod Europa - hvor Danmark har en kommerciel interesse - hvor Danmark bedst kan gøre en forskel Venstre vil afsætte flere penge til verdens fattigste. Andelen af den bilaterale bistand til Afrika skal gradvist øges, så den i fremtiden udgør langt hovedparten. Venstre vil oprette en særlig erhvervspulje med henblik på at yde udviklingsbistand, der fremmer dansk erhvervslivs interesser og adgang til nye markeder. Venstre vil fortsat yde en stor del af sin bistand gennem bidrag til multilateral organisationer som f.eks. FN og EU.

Udgifter til flygtninge (asyl) og fattigdoms-ramme Udgifter til asyl ansøgere de første 12 mdr. kan puttes på OECD/DAC. Udgifterne til modtagelse af flygtninge (de 2.9 mia. kr.) udgør ca. 20 % af bistanden. Nogenlunde som i Sverige, med den store forskel af de går på 0,98% BNI ! Trækker man beløbet fra - afsat til modtagelse af flygtninge i Danmark – fra det samlede bistandsbeløb (0,73 procent af BNI i 2016) vil bistanden uden flygtningemodtagelse i det år udgøre ca. 0,56 procent af BNI. Tidligere regering opdelte i Global Ramme (ca. 15%) og Fattigdomsramme (ca. 85%). Hvis denne opdeling holder, er fattigsdomsrammen nede på ca. 0,47% BNI.

Kraftigere landekoncentration efter 4 principper Danmarks 14 prioritetslande vil være: Kenya, Sydsudan, Somalia, Etiopien, Tanzania, Uganda, Mali, Niger, Ghana og Burkina Faso, Afghanistan, Palæstina, Myanmar og Bangladesh. 10 ud af 14 prioritetslande i Afrika. Kristian Jensen har formuleret fire principper for Danmarks langsigtede udviklingssamarbejde, hvoraf indsatserne mindst skal løse to ud af fire af disse kriterier: –Fattigdomsbekæmpende –Vi skal være i de lande, folk flygter fra mod blandt andet Europa –Vi skal være i skrøbelige stater, hvor danske indsatser er en investering i at skabe fred og sikkerhed –Vi skal være i lande, hvor vi på sigt kan have en kommerciel interesse. Disse itale-sætter Venstres egne indenrigspolitiske dagsordener! Aldrig har danske egen-interesser været så klart med. Dette kostede ”livet” for landeprogrammer i Nepal, Mozambique, Zimbabwe, Bolivia. Vindere blev de vestafrikanske lande og Østafrika (Tanzania, Uganda og Kenya).

Personalet i Udenrigsrigsminsteriet

Ca. 26% nedskræring civilsamfund

Løftebrud fra valgkampen: Løkke mere bistand til Afrika. Nu: Kristian Jensen; ’over en fireårig periode, så vil Afrika klart have en større vægt’ Men i virkeligheden er der 4,4 mia. Kr. Mindre i !

Venstre udspillet fra sept (hvor de ikke havde forstået tilsagssystemet....)