Kvalitetsreformen Dagtilbud - udvikling af ledelseskompetencer Bellacentret, den 2. oktober 2008 Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kodeks præsentation Ledelsesbegrebet er omgærdet af en særlig interesse i disse år. Den måde ledelse udøves på identificeres ofte som den mest betydningsfulde.
Advertisements

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Kontanthjælpsreformens betydning for unge Specialkonsulent Anne Louise Hertz, BRHS Vejledningstemadag - fredag.
Lederskab og organisering - Om at skabe dynamiske rammer Børnechef Kirsten Pamperin.
Inklusion Helhedssyn på børn Anerkendelse, ressourcesyn og arbejdsfællesskaber Psykolog Jakob Freil,
Kulturforandringer i Børn og Unge Kulturforandring i hele Børn og Unge Hvad går det ud på? Kulturforandring i Område Skanderborgvej og Viby lokaldistrikt.
Den danske regerings kvalitetsreform og de pædagogiske institutioner - et overblik over rammen og de nye initiativer Oplæg 25. august på LO-skolen i Helsingør.
7. Minutters oplæg på Børne- og ungdomsudvalgets og Danske Handicaporganisationers borgermøde vedr. Inklusion i hverdagen og den fremtidige organisering.
Ledelsesnetværk, områdestruktur og selvejende institutioner Samarbejds- modeller - der har vist sig at fungere i praksis.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
HANDLING OG PLAN1 Kvalitetssystem – indsatser og selvevaluering Krav – ideer fra sidst: Kvalitetssystem udvikles i samarbejde mellem skoler og SIIP Systemet.
Måske for bredt? UURS konference 2016 EGU vejleder Søren Krabbe UU Roskilde/Lejre.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Projekt : ”Styrket samarbejde mellem borgeren, myndighed og udførende virksomheder ” Deltagere er Ledere og medarbejdere indenfor Handicap og Socialpsykiatriområdet.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
Forældre er en aktiv ressource i inklusionsopgaven i børnehuse og skoler.
Skolebestyrelsens rolle  Kontinuerligt arbejde med skolekultur under paraplyen ’Forpligtende fællesskaber’ med afsæt i Værdigrundlag og Målsætning Uddrag:
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Mål- og resultatstyring i Rigsrevisionen
Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
AULA.
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Implementering af LP- og PALS modeller på skoler i Herning kommune.
Hvordan vi ser på SAPA i Faaborg-Midtfyn?
Læring gennem registrering og indberetning
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
BØRNE- og UNGEKULTURKONSULENTER MED FAGLIGHED OG SAGLIGHED
Det gode skolelederliv - vilkår for god skoleledelse
Den fremadrettede strategi for Ishøj Skole mod 2014
17. september 2018 Informationsmøde om ansøgningspuljer i 2018 Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet.
Central kontra decentral
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Kursus for nye efterskoleledere
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner
Inklusion i Folkeskolen
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Sund Mund til Byens børn
PROJEKTLEDERENS PERSPEKTIV
SUMO - analyse.
Tendenser i forældresamarbejdet
"Børnesager - hvor er retsstaten?"
Pointer fra resultater på dagtilbudsområdet
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV
SAPA kommunenetværk Om kommunernes organisering
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Skolebestyrelsens årsberetning
Børne- og undervisningsudvalget den
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Danmarks Vejlederforening
Hvad sker der med universiteterne? Afskedsforelæsning 1. marts 2019
Ønske om sammenhængende uddannelsespolitik
Udvikling af centralbiblioteket
Præsentation af partnerskab
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Præsentationens transcript:

Kvalitetsreformen Dagtilbud - udvikling af ledelseskompetencer Bellacentret, den 2. oktober 2008 Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Strategisk ledelsesudvikling i dagtilbud - disposition 1.Ledelsesopgaven i dagtilbud, hvordan kan den forstås? 2.Erfaringer med ledelsesudvikling i egen kommune - Køge Kommune 3.Vurdering af kvalitetsreformens initiativer på ledelsesområdet set i forhold til kommunes nuværende praksis og initiativer

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Kort om egen organisation -Køge Kommune er en mellemstor kommune – indbyggere -Børne- og ungeforvaltningen omfatter dagtilbud, skoler og børne- og ungerådgivningen (familierådgivning, sundhedstjeneste og PPR) -51 dagtilbud -16 folkeskoler med sfo, 2 specialskoler

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Børne- og ungeforvaltningen

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Om hovedstrukturen -Den administrative struktur er en ”traditionel” forvaltningsstruktur. -Faglig ledelse har været det bærende princip for konstitueringen af forvaltningsledelsen. -Det betyder, at der er krav til topledelsen om grundig indsigt (og helst erfaring) med sektorens fagprofessionelle metoder, logikker og praksis.

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Ledelse i dagtilbud -Vilkår for ledelse i dagtilbud har ændret sig helt afgørende i de seneste 10 år. -Den politiske opmærksomhed har ændret sig dramatisk -Velfærdspolitik er sat højt på den politiske dagsorden -Derfor har ledelsesopgaven også ændret sig -Hvordan kan denne udfordring mødes?

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Det fagprofessionelle felt for ledelse Lovgivning/national politikLokal politik / bestyrelser Institution Forvaltning

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Politiske rammer for dagtilbud -Bistandslov Lov om forældrebestyrelser Lov om Social Service 1998 (formålsbestemmelser) -Lovbestemt pasningsgaranti Pædagogiske læreplaner Børnemiljøvurderinger Dagtilbudslov Kvalitetsreform 2008

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Ny lovgivning er sket parallelt med og i overensstemmelse med egne lokale strategier -Systematisk mål og rammestyringskoncept i år – basis for dialog mellem institutioner og politisk niveau -Børne- og ungepolitik (1997) -Sektorplan med strategiske indsatsområder (eks. sprogvurderinger) -Virksomhedsplan baseret på fælles kvalitetskoncept (1999) -Systematisk faglig opfølgning og dialog om virksomhedsplan -Fælles koncept for læreplaner -Fælles metode for børnemiljøvurderinger

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Faglig tænkning -I de seneste 5-7 år har sektoren gennemført en ubrudt linie af fælles faglige udviklingsprojekter, eks. KID-projektet: ”Pædagogik og læring i virkeligheden” – om dokumentation af børns læreprocesser – dannede forlæg for udvikling af koncept for pædagogiske læreplaner -OBS: Forskningstilknytning! -Lige nu gennemføres projekt ”Dagtilbud gør en positiv forskel” (metodeudvikling ift socialt udsatte børn – finansieret af statslige puljemidler)

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Faglig tænkning, fortsat… -Kommunal lederpolitik og systematisk lederuddannelse, tværgående og sektorspecifik -Specialiserede faglige efteruddannelsesforløb; eks: sprog, musik, motorik, idræt, kunstskole etc. etc.

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Erfaring / konklusion -Ydre krav – også ny lovgivning – har givet professionen status -Krav om dokumentation har bidraget til at artikulere professionen (vs. ”tavs viden”) -Den politiske og almene interesse har stimuleret sektoren -Dokumentationen bidrager til at beskytte sektoren mod vilkårlige reduktioner

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Væsentlige erfaringer for fremtiden -Som organisation har vi fået et stærkt afsæt for at tage nye faglige udfordringer op. -Vi tænker ikke, at ny lovgivning er ”endnu et nyt krav” – men overvejer: Hvordan matcher de nye krav dét, vi allerede gør? -Vi tænker ”indefra og ud”, frem for ”udefra og ind”. Vi har viden og kompetence til at indholdsudfylde. -Faglig selvbevidsthed - kun de fagprofessionelle kan give lovgivning mening og indhold

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Udfordringer for institutionslederen - udadtil -Tænkningen om egen rolle og position ændres -”Min organisation” er den kommunale organisation og ikke blot den enkelte institution. -Faglig ledelse er ikke et ansvar for institutionerne alene, men baserer sig på et samspil mellem forvaltning og decentrale ledere. -Samspil også med nye centrale aktører – eks. KL´s Partnerskabsprojekt. Strategisk satsning for at kunne erobre kvalitetsdagsordenen.

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Udfordringer for lederen – på de indre linier…. -Proceskonsulent: -Som institutionsleder skal man kunne skabe processer og iscenesætte refleksionsforløb, som skaber ny viden og erkendelse. -Nye krav til mødeafvikling, coaching, mus- samtaler, kompetenceudviklingplaner -Nye krav til skriftlighed og kommunikation, systematik og anvendelse af ny teknologi

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Legitime krav fra institutionslederen til forvaltning -Kommunal politik for ledelse, værdigrundlag / kodeks, principper og vilkår -Uddannelse -Løbende sparring med egen chef, anerkendelse -Netværk -Konsulentydelser og støttesystemer fra forvaltning -Kvalitet af kerneydelse skal være i centrum for den fælles ledelsesopgave

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Mål for ledelse i regeringens kvalitetsreform (afsnit III) -Ledelsesreform – kompetente, professionelle og synlige ledere, mål: -Alle offentlige ledere skal have ret til en anerkendt lederuddannelse -Offentlige ledere skal evalueres mindst hvert tredje år og have krav på en årlig lederudviklingssamtale med deres overordnede

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Mål, fortsat… -Offentlige ledere skal have et klart ledelsesansvar og rum til at lede (med særligt fokus på ansvarsfordeling mellem kommunalbestyrelse, forældrebestyrelse og leder) -God ledelse skal anerkendes og belønnes (resultatløn)

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Samspil ml. kvalitetsreformens mål og egen praksis initiativer -God overensstemmelse mellem målsætninger i kvalitetsreformen og etableret praksis: -Systematisk lederuddannelse -Ledervurdering -Lederudviklingssamtaler -Mulighed for deltagelse i netværk -Mentorordninger

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Samspil ml. kvalitetsreformens mål og egen praksis initiativer -Kompetenceudvikling for førledere

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Kvalitetsreformens opmærksomhedspunkter -Lederuddannelse på diplomniveau -Resultatløn -Ledelsesopgaven og lukkedage

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Forventninger -Vi ser frem til nye nationale initiativer om tværgående dialogforum for offentlig ledelse. -Husk deltagelse også fra praktikere ! -(og ikke alene organisations- repræsentanter, KL, Regionen og ministerierne)

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Lederpolitik i Køge Kommune siger -Vi tager ledelse alvorligt -Vi anser vi ledelse som hovedfaktor i kvaliteten af den kerneydelse som skabes overalt i den kommunale organisation -Som hovedfaktor for medarbejdernes trivsel, motivation og fastholdelse

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen I Køge Kommune -Derfor har vi udarbejdet en politik for ledelse – en lederpolitik -Lederpolitikken udpeger pligter og forventninger til ledere i Køge Kommune, men også rettigheder -Vi siger, at lederpolitikken er en forudsætning for mange andre politikker

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen I Køge Kommune Vi er ikke så optaget af position i traditionel, hierarkisk forstand, men vi er optaget af den særlige position det ér at tage ledelse. Husk Ole Fogh Kirkeby : Korset

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Vi er ikke alene…. -Enormt fokus på ledelse generelt i samfundet – ikke mindst fokus på god offentlig ledelse -(Kodeks for god offentlig topledelse, Ledere der lykkes – Regeringens udspil til kvalitetsreform – trepartsaftalen) - Kodeks for god skoleledelse

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Lederpolitik i Køge Kommune -Ledelsesopgaven opfattes som en fælles opgave. Der skal skabes kobling mellem den politiske og den faglige bestræbelse. -Ledelse skal basere sig på lydhørhed over for medarbejdere og lydhørhed over omverdenen -Ledelse skal skabe åbne organisationer – der møder omverdenen med anerkendelse

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Lederpolitik i Køge Kommune -Ledelse skal sikre effektiv ressourceudnyttelse -Ledelse skal have mod til at eksperimentere, gå nye veje - og begå fejl.

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Lederpolitik – om lederens vilkår -En leder må ikke være alene -Ledere er også medarbejdere -Ledere kan også begå fejl -Ledere stilles over for særligt store krav- og har krav på anerkendelse -Ledere har særlige udfordringer og muligheder -Ledelse er ikke for alle

Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Ungedirektør Inger Andersen Lederpolitik – om ledelsens discipliner -Strategisk ledelse -Procesledelse -Administrativ ledelse -Faglig ledelse -Personaleledelse