KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Danehofskolens værdigrundlag
Hjerterum og opsøgende funktion
Set i forældreperspektiv
Natur og science i børnehøjde.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Understøttende sprogstrategier & Samtaler i hverdagen
Introduktion til Sprogpakken
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Et systematisk værktøj til Udvikling af Pædagogisk praksis
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Fælles bestyrelsesmøde Ødis skole
Måltidet – lyst og fællesskab
Inklusion i Børneinstitution Højme
Fælles forældremøde Thurø
Mad, Måltider og Pædagogik
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
18. April 2012 Fællesskaber for Alle - Dagtilbuddets Fællesskaber Velkommen.
Roskilde Universitet, Inst.f. Psykologi og Uddannelsesforskning
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Den inkluderende skole
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Den gode vuggestue - om pædagogisk arbejde med små børn
Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde Uddannelseskode: 44859
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Pædagogfagets kernefaglighed
Nærvær og engagement som brændstof for læring - og hvordan Kulturtjenesten medvirker til at skabe kvalitet og udvikling.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Inklusion og inkluderende processer
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
Fælles fagligt fundament ”nye briller i det pædagogiske arbejde
Velkommen til Regnbuen Her finder du kort fortalt lidt om institutionen.
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Kompetenceudvikling og Teamsamarbejde Projekt ”Fælles Værdier – Fælles Fodslaw” - når vejen dertil er gennem vores pædagogiske praksis.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Relations kompetencer
BUPL’s syn på små og store institutioner
F REMTIDIGE OPGAVER FOR PÆDAGOGISKE KONSULENTER PÅ DAGINSTITUTIONSOMRÅDET Faggruppeudvalget for pædagogiske konsulenter i FOA FOA - Pædagogiske konsulenter.
Program for læringsledelse Ved Birgit Lindberg, Sekretariats- og dagtilbudschef 12. januar 2016.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Ledelsens betydning for at lykkes!
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Den pædagogiske læreplan
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Kropslig læring - oplæg UCC. Mikael Lytzen
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Målformuleringer i et børneperspektiv
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
Strategiske pejlemærker
Omsorgskultur i daginstitutioner
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej

KVALITET I DAGTILBUD Kvalificeret POLITISK STYRING Kvalificeret LEDELSE og kvalificeret PÆDAGOGIK er forudsætningen for en høj faglig standard, hvor man som et led i en helhed sikrer kvalitet i samspil og læreprocesser med barnet sikrer et velstruktureret læringsmiljø Kvalificerede normeringer GØR en forskel Hensigtsmæssig arkitektur og indretning Fordele og ulemper i store og små institutioner? Mest kvalificeret til at tale om egen størrelse- alt andet er antagelser Overordnet: Vis respekt for det gode børneliv i styringen- for mange indbyggede modsætningsforhold i balancen mellem krav til kvalitet og effektivisering Nærværende ledelse i kontakt med det levede liv i institutionen Velorganiseret tilrettelæggelse af pædagogikken Alt det vi dyrker, får vi tifold tilbage…. Det levede liv er dynamisk og ikke statisk. Det samme gælder kvalitet.

Barnets Hus - Amerikavej, En selvejende vuggestue med 100 børn og ca Barnets Hus - Amerikavej, En selvejende vuggestue med 100 børn og ca. 35 ansatte & et 3-strenget ledelsesteam med 2 afdelingsledere 26-29 m2 80 m2 ARKITEKT BLIVER JEG ALDRIG Grupperum til 12,5 børn og 2 pædagoger og 1 medhjælp ( Dør til søsterstue) Personalerum og afdelingslederkontor Kontor og mødelokale Fællesrum på 80 m 2. Kan opdeles i 2 Køkken til stordrift

KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RELATIONER Læringssyn og teori * Psykisk miljø * Pædagogens rolle LEG OG AKTIVITET Rutiner * Struktur * Temaer FYSISKE OMGIVELSER Indretning * Legezoner * Legetøj Kvalitetsudvikling i daginstitutioner KIDS er et redskab til at vurdere den pædagogiske kvalitet i daginstitutioner med henblik på efterfølgende at kunne udvikle og forbedre de omgivelser, der udgør børnenes betingelser for læring og udvikling. ( Charlotte Ringsmose ) KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER Vi arbejder ud fra KIDS- forhold skal vi være særligt opmærksomme på at tage højde for, når vi tilrettelægger læringsmiljøer for børn. Fokus er ikke alene på individ, men på relationer, leg og aktiviteter og fysiske omgivelser. ( Kvalitetsforhold, der skal være tilstede i en daginstitution ( KIDS) Vi har understreget struktur.

Pædagogens rolle Relationer Mestre følelsesmæssige kompetencer i aflæsning af barnets følelsesmæssige udtryk At kunne praktisere en anerkendende tilgang i praksis      Mestre medlevelse, og kunne stille sig mentalt til rådighed. GOD KONFLIKTSTIL

INSTITUTIONENS MENNESKE- OG LÆRINGSSYN ER NERVEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE Betydningen af de voksnes sindsstemninger Anerkendelse frem for underkendelse Anvisning frem for irettesættelse Forudsigelighed Når vi taler relationer… Barnets afhængighed af den voksne- sindstemninger/ spændingsfelter Kropsprog, tone, fysisk håndtering Stemninger. Minus analytisk evne.. Affektiv afstemning- aflejring af stemninger…. Barnets oplevelse af at blive forstået, lyttet til og talt med. Måden..

PÆDAGOGENS ROLLE Leg og aktiviteter Arbejd didaktisk Rammesætning Tematisk arbejde i mindre grupper Aldersrelaterede aktiviteter og legetøj FORBERED SÆT RAMMEN- lad børnene sætte indholdet  

Udgangspunktet skal tages i børnene og deres perspektiver Aflæs og følg op på børnenes INITIATIVER. Udfordre dem der, ud fra der, hvor de er rent udviklingsmæssigt. Tag afsæt i nærmeste UDVIKLINGSZONE med forståelse og RESPEKT for barnets udviklingsmæssige niveau.  

PÆDAGOGENS ROLLE Struktur Fordeling af roller og ansvar Velovervejet positionering i rummet Bevidsthed om betydningen af rutiner TYDELIG og NÆRVÆRENDE tilstedeværelse i og omkring både formelle og uformelle aktiviteter RIGID STRUKTUR modarbejder børns læring  

Organisering i mindre grupper   

Tillæg de små ting i hverdagslivet værdi - Rutiner er ikke noget, der skal overstås At børnene kan aflæse og forstå meningen med aktiviteten

PÆDAGOGENS ROLLE Fysiske omgivelser Let aflæselige legezoner, der tilgodeser forskellige aldre og interesser. Små forskellige zoner/ kroge, hvor børnene kan lege uden at blive forstyrret.

INDRETNINGEN, DEN 4. PÆDAGOG

Eksempel på legezoner

Eksempel på legezoner

Udfordrende legeplads på taget

LEDELSENS ROLLE SIKRING AF FÆLLES FODSLAG OG FÆLLES STRATEGI AT REDUCERE KOMPLEKSITETEN FOR PERSONALET SIKRING AF RELEVANTE LEDELSESFAGLIGE OG PÆDAGOGFAGLIGE KOMPETENCER SIKRING AF EN TYDELIG ORGANISERING AF DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE SIKRING AF ET ORDENTLIGT ARBEJDSMILJØ At være på FORKANT MEDINDDRAGELSE i kvalificering af beslutningsprocesserne RUM OG RAMMER for refleksion PROFESSIONEL FAGLIGGØRENDE KONFLIKTHÅNDTERING Differentier ledelseslag!!! Den daglige ledelse skal være tæt på børn, forældre og personale. Sikre en passende balance i et hensyn til et nærværende hverdagsliv og daglige drift- og driftforstyrrelser…

En institution skal ikke kun sikre sin drift, den skal også sikre sin fremdrift

Sikring af en stabil drift med læreplansmål og pædagogiske principper at nye ansatte i institutionen bliver sat ind i principperne repetition af den grundlæggende pædagogik at der løbende bliver arbejdet aktivt med pejlemærker og læreplanstemaer Organisering Synlighed Overskuelighed

Fælles fodslag i form af fælles overordnede målsætninger / opmærksomhedspunkter for børn, personale, forældresamarbejde og ledelse. (B) FX Alle børn opbygger en legeevne, som udvikler fantasi samt fordybelse i sociale relationer.

Fælles mål for den samlede børnegruppe på stuen Mål for specifikke børnegrupper på stuen   Individuelle mål for specifikke børn   Stuer og ledelse konkretiserer og skaber egne mål i lyset af overordnede målsætninger i et børneperspektiv,

Film om hverdagslivet i vuggestuen