1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Munden 1. Tænder og kæber: - Tygges, findeles og får øget overflade 2. Spytkirtler: - Spyttet: blødgør og opløser maden - Spytamylase: Starter den første nedbrydning af stivelsen
Mavesækken Spiserøret: - Glat muskulatur: musklerne laver peristaltiske bevægelser, så maden transporteres til mavesækken Surt miljø: pH = 1-2 - Ødelægger organismerne i maden Pepsin (enzym): - Spalter proteiner til kortere aminosyrekæder Blodkarrene optager alkoholen Næste stop --> Tolvfingertarmen...
TOLVFINGERTARMEN (Duodenum) Det her… Er tolvfingertarmen Tolvfingertarmen er lige efter mavesækken, og lige før tyndtarmen. I tolvfingertarm sker der nedbrydning og optagelse af nærringstoffer Syren fra maven neutraliseres her, med hydrogencarbonat fra bugspytkirtlen Der bliver i tolvfingertarmen tilføjet enzymer fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren TOLVFINGERTARMEN (Duodenum)
TYNDTARMEN TYNDTARMEN
Tarmtotter og optagelse af byggesten
Opbygning og funktion af tyktarm og endetarm I tyktarmen er de ufordøjelige rester ofte i form af cellulose. Tyktarmen optager mineraler (ioner) ved aktiv transport, og vand følger passivt med ved osmose. Det sidste stykke af tarmsystemet er endetarmen, som opbevarer og transporterer det resterende tarmindhold.
Transportformer over tarmvæggen I tyndtarmen optages nærringstoffer fra maden og ud i blodet fx vitaminer, vand- og fedtopløselige
Transportformer over cellemembranen forskellige tranportformer passiv transport transport af vand, proteinkanal diffusion over tarmvæg aktiv transport
Menneskets fordøjelsessystem Når et substrat bindes til et aktivtcenter (enzymet) bliver der dannet et enzymsubstratkompleks. Enzymer klipper substratet over og resultatet kaldes produktet.
forklaring Nedbrydende (katabolske) enzymer Enzymer er katalysatorer, der er opbygget af proteiner De er med til at speede vores fordøjelsesproces op Enzymer er en del af det der bliver produceret i celler Enzymer er specifikke, da de kun katalyserer én reaktion De har et aktivt center, hvor substratet bindes til
Stivelse(Carbohydrat) gennem kroppen Brød, korn, pasta, mel osv. Brug for energi optager mindre molekyler, stivelse må spaltes. Bliver delt (katalyseret) i små dele Deles vha. enzymer I mund: brød korte stivelseskæde I Bugspytkirtlen: Stivelseskæder mindre dele (maltose) I Tyktarmen: Maltose en del (Glucose) Den lille glucose optages i blodet