1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kært barn har mange navne -
Advertisements

Proteiner Aminosyrer.
Biobact Tabs.
Kost og træning.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
…nogle væsentlige egenskaber.
Enzymer.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
Tyndtarmens histologi
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Naturfag SSA.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Muskler Biologibogen s
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
Proteiner og massespektrometri
Cellen, DNA, celledeling og muskler
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Dagsorden:  Grounding med ballstick  Fremlæggelse af kropstegninger  20 hurtige til professoren  Anden underviser  Meebook-forløb omhandlende huden.
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvordan nedbrydes maden ?
Gads Forlag, ©Toverud Eksokrine kirtelceller (producerer bugspyt)
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mel og kornets opbygning
KROPPENS FORSVAR.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Præsentationens transcript:

1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse

Munden 1. Tænder og kæber: - Tygges, findeles og får øget overflade 2. Spytkirtler: 
- Spyttet: blødgør og opløser maden 
- Spytamylase: Starter den første nedbrydning af stivelsen  

Mavesækken Spiserøret: 
- Glat muskulatur: musklerne laver peristaltiske bevægelser, 
så maden transporteres til mavesækken Surt miljø: pH = 1-2 
- Ødelægger organismerne i maden Pepsin (enzym): 
- Spalter proteiner til kortere aminosyrekæder Blodkarrene optager alkoholen Næste stop --> Tolvfingertarmen...

TOLVFINGERTARMEN (Duodenum) Det her… Er tolvfingertarmen Tolvfingertarmen er lige efter mavesækken, og lige før tyndtarmen. I tolvfingertarm sker der nedbrydning og optagelse af nærringstoffer Syren fra maven neutraliseres her, med hydrogencarbonat fra bugspytkirtlen Der bliver i tolvfingertarmen tilføjet enzymer fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren TOLVFINGERTARMEN (Duodenum)

TYNDTARMEN TYNDTARMEN

Tarmtotter og optagelse af byggesten

Opbygning og funktion af tyktarm og endetarm I tyktarmen er de ufordøjelige rester ofte i form af cellulose. Tyktarmen optager mineraler (ioner) ved aktiv transport, og vand følger passivt med ved osmose. Det sidste stykke af tarmsystemet er endetarmen, som opbevarer og transporterer det resterende tarmindhold.

Transportformer over tarmvæggen I tyndtarmen optages nærringstoffer fra maden og ud i blodet fx vitaminer, vand- og fedtopløselige

Transportformer over cellemembranen forskellige tranportformer passiv transport transport af vand, proteinkanal diffusion over tarmvæg aktiv transport

Menneskets fordøjelsessystem Når et substrat bindes til et aktivtcenter (enzymet) bliver der dannet et enzymsubstratkompleks. Enzymer klipper substratet over og resultatet kaldes produktet.

forklaring Nedbrydende (katabolske) enzymer Enzymer er katalysatorer, der er opbygget af proteiner De er med til at speede vores fordøjelsesproces op Enzymer er en del af det der bliver produceret i celler Enzymer er specifikke, da de kun katalyserer én reaktion De har et aktivt center, hvor substratet bindes til

Stivelse(Carbohydrat) gennem kroppen Brød, korn, pasta, mel osv. Brug for energi optager mindre molekyler, stivelse må spaltes. Bliver delt (katalyseret) i små dele Deles vha. enzymer I mund: brød  korte stivelseskæde I Bugspytkirtlen: Stivelseskæder  mindre dele (maltose) I Tyktarmen: Maltose  en del (Glucose) Den lille glucose optages i blodet