Pesticidrester i fødevarer Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Jens Hinge Andersen Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade Søborg tlf
Fødevaredirektoratet Kontrol af fødevarer Ansvarlig myndighed: Fødevaredirektoratet Finansiering via finanslov Finansiering via Folketingets særbevillinger Kød: Finansiering via erhverv (dir. 96/23) Kontrolundersøgelser: Fødevareregion København Metodeudviklinger, særundersøgelser: IFEF Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Kontrol af foder Ansvarlig myndighed: Plantedirektoratet 150 prøver: Persistente chlorholdige pesticider Ingen overskridelser Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Fødevaredirektoratets kontrol for pesticidrester Støtte direktoratets tilsyn med fødevareproducerende virksomheder Kontrollere, at gældende lovgivning overholdes Følge op på konstaterede overskridelser Overvåge niveauer af restindhold i fødevarer på det danske marked Fremskaffe data som grundlag for indtagsberegninger Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøveplaner Fødevarer Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet 60% udtages på baggrund af påvisningsfrekvens for desidste 5 år 40% udtages på baggrund af kostundersøgelser Rullende program for småafgrøder (5 år) Ca. 1/3 dansk, 2/3 udenlandsk Prøveplaner Frugt og grøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Analyseprogrammer Prioritering af stoffer Anvendelse (DK, EU - suppleret med data fra fx. USA) Maksimalgrænseværdier, DK Resultater fra andre landes pesticidkontrol Sundhedsmæssig betydning Analytisk teknologi / økonomi Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Flest insekticider og fungicider Nogle herbicider og vækstregulerende midler Frugt og grøntsager: 5 metoder, ca. 160 stoffer (år 2001) Korn: 3 metoder, ca. 100 stoffer (år 2001) Specielt glyphosat, chlormequat, mepiquat Analyseprogrammer Udvalgte stoffer Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler Skal godkendes i EU jf. direktiv 91/414 Skov- & Naturstyrelsen arbejder på midlertidig danske godkendelser Midler på markedet før juli 1993 vurderes nu og kan anvendes indtil godkendelsesprocedure er afsluttet Fremtidig kontrol kan omfatte såvel organismer som toksiner Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester FrugtGrøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Overskridelser af maksimalgrænseværdier FrugtGrøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Korn (konventionelt dyrket) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Korn (deklaration vedr. dyrkning) Dansk produceret Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Konventionelt dyrkede frugt og grøntsager % prøver med restindhold Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Påvisninger (DK) Quintozen (4) Dieldrin (2) DDT (2) Iprodion (1) Tolclofos-methyl (1) Prøver med påviste pesticidrester Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Quintozen (7) Hexachlorbenzen (6) Diazinon (5) Fenpropathrin (1) Iprodion (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Iprodion (2) Vinclozolin (2) Endosulfan (1) Permethrin (1) Dithiocarbamat (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Dithiocarbamater (4) Dimethoat (2) Iprodion (1) Pirimicarb (1) Endosulfan (1) Cypermethrin (1) Omethoat (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Captan+folpet (38) Dithiocarbamat (29) Carbendazim (3) Dichlofluanid (3) Dimethoat (3) Phosalon(1) Tolylfluanid (1) Fenpropathrin (1) Pirimicarb (1) Bitertanol (1) Demeton-S-methyl (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Tolylfluanid (35) Vinclozolin (14) Chlorothalonil (6) Iprodion (6) Captan+folpet (4) Carbendazim (2) Dithiocarbamat (1) Procymidon (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Økologiske vegetabilier Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Overskridelser af maksimalgrænseværdier Dansk produceret frugt og grøntsager : 26 Overskridelser fordelt på 11 stoffer 14 afgrøder Kun kombinationen iprodion i ribs og solbær og DDT i kartoffel fundet i mere end én prøve Mange af de 11 stoffer er også stoffer, der påvises ofte Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Frugt: Ingen overskridelser Grøntsager:6 overskridelser, heraf: 3 ikke-godkendte anvendelser iprodion i brøndkarse og grønkål chlorpyrifos i radise 1 miljøforurening DDT i kartoffel Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Overskridelser af maksimalgrænseværdier Dansk producet frugt og grøntsager 2000
Fødevaredirektoratet Indtag af pesticider Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier EU grænseværdier: Fastsættes af EU Gælder for alle medlemslande Nationale grænseværdier Kan fastsættes hvor der mangler EU-værdi Skal fastsættes hvis stoffet anvendes Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier GAP (Good Agricultural Practice) ADI(Acceptable Daily Dose) og forbrug ARfD (Acute Reference Dose) Forsigtighedsprincippet Risikovurdering Risikohåndtering Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier Babymads-direktiv: Generel grænseværdi på 0,01 mg/kg Tysk generel grænse på 0,01 mg/kg for ’åbne positioner’ Drikkevand: 0,5 µg/l (sum af pesticider) Eksempler på maksimalgrænseværdier, fastsat efter andet end GAP: Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring
Med eller uden pesticider... Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring