Pesticidrester i fødevarer Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Jens Hinge Andersen Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade 19 2860.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Katalog over nationale standarder på sundhedsområdet.
Richard Jensen Odense Kommune Landbrug og Grundvand
Egenkontrol.
Tilskud til naturpleje. - 1-årig eller 5-årig ordning
Udnyttelse af miljøgodkendelser
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Landbrugets indtjeningsevne sammenlignet med de øvrige EU lande
Grøn Vækst Juni 2009 Miljøstyrelsen – Pesticider og Genteknologi Fremtidig indsats på pesticidområdet på baggrund af: A) ny EU lovgivning og B) regeringens.
Risikohåndtering af norovirus
Danmarks JordbrugsForskning •Afdeling for Jordbrugssystemer •Afdeling for Plantevækst og Jord •Afdeling for Plantebeskyttelse Danmarks Miljøundersøgelser.
Lovgivning for dyrkning af genetisk modificerede planter i EU
GMO og fødevarer Erling Jelsøe
Arbejdsmiljørådgivningen i det nye reguleringsparadigme
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Hvordan kan valget af foder påvirke mælkens kvalitet? John E. Hermansen og Kristen Sejrsen Danmarks Jordbrugsforskning.
Generelt Hvor i processen er vi med EU Kemikaliepolitikken?
Biocidmidler og behandlede artikler
Planlovsdage 2004 Nyt fra Landsplanafdelingen Vicedirektør Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen.
September Evalueringsmodeller v/Civilingeniør, cand. jur. Jørgen Egholm.
Biocidmidler og behandlede artikler. Godkendelsesordningen for biocider Aktivstofferne vurderes og godkendes/eller ikke godkendes på EU niveau Biocidmidlerne.
Grønne regnskaber Søren Kolind Hvid Landscentret | Planteavl.
EU: mere magt, mindre deltagelse Demokraticafé, Niels Brock, København, 2. december 2010.
Kloakering i den spredte bebyggelse
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Selengødskning Bent T. Christensen & Peter Sørensen DJF
Den danske brug af forsigtighedstilgangen Christian Ege Sekretariatsleder, Det Økologiske Råd Kemiens Dag, 20. november, 2014.
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION Konkurrenceforvridning eller fælles fodslag FADS-Nytårskur 2010.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Fund af pesticider i danske vandløb 44 pesticider påvist i vandløb 18 pesticider påvist i ét vandløb inden for samme døgn Højeste koncentrationer ofte.
Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet samarbejder om kontrollen
Grunde til at jeg elsker dig
Hvordan nås målene i Vandrammedirektivet ? - Hovedkonklusioner fra Gotfredsenudvalget Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet.
Vandrammedirektivets plancyklus
Optimal kvalitet af fast handelsgødning
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg Hvor giftige er Fusariumtoksiner for kvæg? Specialkonsulent Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg, Afdeling.
Carl Burchardi Bjørneklo konsulent for Stubbekøbing Kommune
Har vi gode og billige analysemetoder? (til fusarium – toksiner i korn og majs-ensilage) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning.
Kartoffelafgiftsfonden
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Lov om dyrkning m.v. af genmodificerede afgrøder Hvordan og hvorfor?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar Fup og fata om toksiner.ppt Fup og fakta om toksiner.
Kvælstofbalancer på kvægbrug Konsulent Søren Kolind Hvid Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning.
Indlæg ved Landsplanteavlsmødet 13. januar 2009 Michael Brockenhuus-Schack.
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
Industriens syn på de varslede glyphosatrestriktioner
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
Junglen af miljøreguleringer Miljøchef, Hans Roust Thysen Landscentret, Planteavl Afdeling for Miljø, Natur og Arealforvaltning.
Lauritz B. Holm-Nielsen, Rektor Rotary 3. marts 2006 A A R H U S U N I V E R S I T E T Skal uddannelser handles på et marked - globalt og lokalt – og hvordan.
Er fusariumtoksiner i korn og majsensilage et problem? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Steen Randers Knudsen, Kornkvalitetschef Dyrkningskrav til korn – en nødvendighed ?
Lars Monrad Hansen Aktuelle biforgiftninger. Lars Monrad Hansen Offentlig bisygdomsbekæmpelse.
Velkommen til Seminar om Planteværn 2002
Landskonsulent Christian Haldrup
Eksempler på grundvandsbeskyttelse med energiafgrøder
Hvordan vurderes udvaskning af bekæmpelsesmidler – MACRO, metabolitter, lysimeter- og andre undersøgelser. Eksempler på vurdering af stoffer, f.eks. Glyphosat.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Hvad kan vi lære af andre landes pesticidhandlingsplaner ? Lise Nistrup Jørgensen.
Værktøj til risikovurdering af Fusariumtoksiner i hvede. Stud. agro. Jens Due Jensen Institut for Plantebiologi Stud. agro. Kristian Skytte Institut for.
PESTICIDUNDERSØGELSER ODENSE 14 boringer Dræn og regnvandsledninger Geolog Hans Peter Birk Hansen, Odense Kommune Biolog Richard Jensen, Odense Kommune.
1) UDVIKLINGEN I ANTAL MIKROBIOLOGISKE OVERSKRIDELSER PÅ VANDVÆRKERNE I ODENSE 2) UNDERSØGELSER AF PESTICIDTRUSLEN MOD GRUNDVANDET I ODENSE Repræsentantskabsmøde.
Hvor giftige er Fusariumtoksiner for kvæg?
Glyphosats betydning for dansk jordbrug og de mulige alternativer
Hvor giftige er Fusarium-toksiner for grise?
Prosulfcarb i økologiske frugter. Hvad er problemet for økologerne?
Den nye bekendtgørelse om kontrol med drikkevand – nr af 2017
Den nye bekendtgørelse om kontrol med drikkevand – nr af 27
Kemikaliedag vurdering af risici
Præsentationens transcript:

Pesticidrester i fødevarer Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Jens Hinge Andersen Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade Søborg tlf

Fødevaredirektoratet Kontrol af fødevarer  Ansvarlig myndighed: Fødevaredirektoratet  Finansiering via finanslov  Finansiering via Folketingets særbevillinger  Kød: Finansiering via erhverv (dir. 96/23)  Kontrolundersøgelser: Fødevareregion København  Metodeudviklinger, særundersøgelser: IFEF Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Kontrol af foder  Ansvarlig myndighed: Plantedirektoratet  150 prøver: Persistente chlorholdige pesticider  Ingen overskridelser Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Fødevaredirektoratets kontrol for pesticidrester  Støtte direktoratets tilsyn med fødevareproducerende virksomheder  Kontrollere, at gældende lovgivning overholdes  Følge op på konstaterede overskridelser  Overvåge niveauer af restindhold i fødevarer på det danske marked  Fremskaffe data som grundlag for indtagsberegninger Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøveplaner Fødevarer Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet  60% udtages på baggrund af påvisningsfrekvens for desidste 5 år  40% udtages på baggrund af kostundersøgelser  Rullende program for småafgrøder (5 år)  Ca. 1/3 dansk, 2/3 udenlandsk Prøveplaner Frugt og grøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Analyseprogrammer Prioritering af stoffer  Anvendelse (DK, EU - suppleret med data fra fx. USA)  Maksimalgrænseværdier, DK  Resultater fra andre landes pesticidkontrol  Sundhedsmæssig betydning  Analytisk teknologi / økonomi Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet  Flest insekticider og fungicider  Nogle herbicider og vækstregulerende midler  Frugt og grøntsager: 5 metoder, ca. 160 stoffer (år 2001)  Korn: 3 metoder, ca. 100 stoffer (år 2001) Specielt glyphosat, chlormequat, mepiquat Analyseprogrammer Udvalgte stoffer Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler  Skal godkendes i EU jf. direktiv 91/414  Skov- & Naturstyrelsen arbejder på midlertidig danske godkendelser  Midler på markedet før juli 1993 vurderes nu og kan anvendes indtil godkendelsesprocedure er afsluttet  Fremtidig kontrol kan omfatte såvel organismer som toksiner Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester FrugtGrøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Overskridelser af maksimalgrænseværdier FrugtGrøntsager Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Korn (konventionelt dyrket) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Korn (deklaration vedr. dyrkning) Dansk produceret Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Konventionelt dyrkede frugt og grøntsager % prøver med restindhold Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Påvisninger (DK) Quintozen (4) Dieldrin (2) DDT (2) Iprodion (1) Tolclofos-methyl (1) Prøver med påviste pesticidrester Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Quintozen (7) Hexachlorbenzen (6) Diazinon (5) Fenpropathrin (1) Iprodion (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Iprodion (2) Vinclozolin (2) Endosulfan (1) Permethrin (1) Dithiocarbamat (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Dithiocarbamater (4) Dimethoat (2) Iprodion (1) Pirimicarb (1) Endosulfan (1) Cypermethrin (1) Omethoat (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Captan+folpet (38) Dithiocarbamat (29) Carbendazim (3) Dichlofluanid (3) Dimethoat (3) Phosalon(1) Tolylfluanid (1) Fenpropathrin (1) Pirimicarb (1) Bitertanol (1) Demeton-S-methyl (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Prøver med påviste pesticidrester Påvisninger (DK) Tolylfluanid (35) Vinclozolin (14) Chlorothalonil (6) Iprodion (6) Captan+folpet (4) Carbendazim (2) Dithiocarbamat (1) Procymidon (1) Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Økologiske vegetabilier Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Overskridelser af maksimalgrænseværdier Dansk produceret frugt og grøntsager  : 26 Overskridelser fordelt på 11 stoffer 14 afgrøder  Kun kombinationen iprodion i ribs og solbær og DDT i kartoffel fundet i mere end én prøve  Mange af de 11 stoffer er også stoffer, der påvises ofte Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet  Frugt: Ingen overskridelser  Grøntsager:6 overskridelser, heraf: 3 ikke-godkendte anvendelser iprodion i brøndkarse og grønkål chlorpyrifos i radise 1 miljøforurening DDT i kartoffel Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Overskridelser af maksimalgrænseværdier Dansk producet frugt og grøntsager 2000

Fødevaredirektoratet Indtag af pesticider Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier  EU grænseværdier: Fastsættes af EU Gælder for alle medlemslande  Nationale grænseværdier Kan fastsættes hvor der mangler EU-værdi Skal fastsættes hvis stoffet anvendes Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier  GAP (Good Agricultural Practice)  ADI(Acceptable Daily Dose) og forbrug  ARfD (Acute Reference Dose)  Forsigtighedsprincippet  Risikovurdering  Risikohåndtering Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Fødevaredirektoratet Fastsættelse af maksimalgrænseværdier  Babymads-direktiv: Generel grænseværdi på 0,01 mg/kg  Tysk generel grænse på 0,01 mg/kg for ’åbne positioner’  Drikkevand: 0,5 µg/l (sum af pesticider) Eksempler på maksimalgrænseværdier, fastsat efter andet end GAP: Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring

Med eller uden pesticider... Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring