Økonomisk politik under højvækstperioden 1958-73 Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode 1950-73. The golden Age of European Growth Der igen byggede.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Advertisements

Det Internationale Område
Foredrag ved Husbankens Jubilæumskonference i Oslo d Hans Kristensen
Samfundsøkonomi 14 makro-rep.
Økonomisk styring Kapitel 14.
1 Lektion 15: Finans- og pengepolitik i en åben økonomi, II 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition (og udvidelse) 3.Dagens pensum – slides Opgave =
mulige reformstrategier
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Samfundsøkonomi-5 Uge 13.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Afløsningsopgave 2.
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
Samfundsøkonomi 10 Uge 19 gv 4. maj 2009.
1 Lektion 26: rep. af erhvervspolitik og afløsningsopgave 1.Økonomiske nyheder 2.Repetitionsspørgsmål i erhvervspolitik 3.Opsamling på hængepartier, I.
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
5.lektion: Økonomisk politik
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
3.lektion: De økonomiske mål
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
3.lektion: De økonomiske mål
Svensk Økonomi – et outsider synspunkt Torben M. Andersen Aarhus Universitet.
Samfundsøkonomi 12 Uge 21.
Varemarked åben økonomi
1 Lektion 22 DØR – konjunkturvurdering og aktuel økonomiske politik 1.Introduktion a. Meddelelser b. Siden sidst… 2.Om DØR og spørgsmål til DØR 3.Ekstraspørgsmål.
Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?. Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Lektion 13: ISLM – samspillet mellem finans- og pengepolitik
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Danmark i den internationale økonomi efter 1957 Som vi så i artiklen om 1920’erne var og er dansk økonomi stærkt påvirket af de internationale konjunkturer.
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Dansk økonomi under besættelsen
Krystalkuglen Plantekongres 2008
Afslutningen om reformperioden fra 1780’erne og dens følger En privatisering af den tidligere fælles jord – incitament til at forbedre og bevare ressourcen.
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
Lektion 26: svar på repetitionsspørgsmål 1.Hvorfor er udviklingen i erhvervsstrukturen afgørende for udviklingen på handelsbalancen? Det er afgørende for.
Gennemgang af makro-prøve, II
2. Repetitionssvar 1.Hvad er monetarismens svar på den finansielle krise? Udløst af pengepolitik => pas på med lav rentepolitik Fasthold den lave inflation.
Hvem skal have magten og hvor meget skal den være spredt?  Danmark og de andre  Styreformer  Problemer i udvalgsstyret  Reformer i andre lande  Strukturkommisionen.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Energikrisen
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
De danske sundhedsudgifter – en tikkende bombe under velfærdsstaten? Indlæg baseret på vismandsrapport om dansk økonomi, efterår 2009 Danske Regioners.
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Jeopardy Del 1: Mikroøkonomi. ØkonomiMarkedetElasticitetMarkedsfejlStat og marked
EUROENS ØKONOMISKE UDFORDRINGER
Temaer for OK18 og en temperaturmåling
Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Verdenshandel og betalingsbalance
d. 29. oktober 2015 Direktør Bjarne Hastrup
OK18 Det kommunale og regionale forlig
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
Virksomhedsinitierede kliniske forsøg i Danmark i 2013
Præsentationens transcript:

Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede på nogle gunstige udbudsfaktorer: Catch-up med amerikansk teknologi. Hvad var fordelen? Liberaliseingen af vare- og kapitalbevægelser (EF mm.) Bemærk sammenhængen mellem amerikansk teknologi og udvidelsen af det europæiske marked

Dertil kom relativt lave råvarepriser Og et relativt mildt forhandlingsklima på flere nationale arbejdsmarkeder. På hvilke betingelser? På efterspørgselssiden: tro på efterspørgselsstyring og fuld beskæftigelsesmålsætningen Her så man især en aktiv rolle for finanspolitikken

Lønstigninger og indkomstpolitik Problem at den danske lønudvikling udhulede konkurreneceevnen Ud fra erfaringer fra andre europæiske lande – indkomstpolitik som mulig en løsning DØR 1962 politisk uafhængigt, anbefalinger til politikerne ‘Helhedsløsningen’ 1963 et stop for stigning i alle typer indkomst

Et andet tiltagende problem var den relative vækst i boligbyggeriet Bemærk faktorer der trak i denne retning: Indkomstelasticiteten af boligforbrug Ingen direkte subsidiering efter 1958 men stadig rentefradragsretten kombineret med stigende skattetryk En stigende inflationsrate – negativ realrente efter skat I nogle år Et stigende antal husholdninger med to indkomster

Stigende offentligt finansieringsbehov Givet de politiske ønsker om højere udgifter, jf. senere lektion om velfærdsstatens udbygning Reformer af skattesystemet: Fra 1967 ikke længere fradrag af betalt skat 1962 OMS, 1967 MOMS en generel afgift på varer og tjenester Fra 1970 kildeskat, samtidig skat

På udgiftssiden: reform og incitamenter Kommunalreformen 1970, større og mere økonomisk bæredygtige enheder. Fra statslig refusion af en række kommunale udgifter Til generelle bloktilskud efter objektive udgiftskriterier

En bedømmelse af finanspolitikken Der var overskud på budgetsaldoen i alle år Men ser vi på den korrigerede ændring i budgetsaldoen Dvs. når der korrigeres for automatiske stabilisatorer Så er der tale om en lempelse i den diskretionære finanspolitik ved flere lejligheder Selvom det ikke var tilsigtet, bemærk især 1964 og 1969

Pengepolitikken – fra interne til eksterne hensyn Jf. tidligere om faste kurser og pengepolitisk autonomi Endnu er de internationale kapitalbevægelser ikke helt frie 1960’ernes pengepolitik akkomoderede de nominelle pris- og lønstigninger. Dvs. NB købte obligationer således at pengemængden steg og den lange rente dermed ikke steg (som den ellers ville have gjort)

Et forsøg på en alternativ aktivitetsdæmpende politik (givet at man altså ikke ville bruge renten) Deponeringsaftalen 1965 for at bremse udlånsstigning I private pengeinstitutter Obligationsrationeringen 1965 for bremse realkredit- institutternes udlån Ikke gode resultater, specielt ikke af obligations- rationeringen

Fra foråret 1969 skifter hensynet til pengepolitikken fra fortrinsvis internt til at være eksternt Baggrunden var en spekulation mod kronen under stadigt friere kapitalbevægelser I en situation Danmark gennem flere år havde haft underskud på betalingsbalancen

Et forsøg på en samlet vurdering af dansk økonomisk politik Konkurrenceevnen udviklede sig ikke tilfredsstillende En svag og delvis mislykket efterspørgselsstyring Betød også at vi ikke kunne udnytte de gode afsætningsmuligheder i udlandet i disse år