Hvad er fiktion? Og hvorfor læse fiktion?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Videnskabsteori og faglige metoder
Advertisements

Journalistiske virkemidler
Læsning i danskfaget i Island
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Dansk I Mange Retninger – et fagdidaktisk møde Helle Rørbech
”Intet” af Janne Teller
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Projekt - Litteratursøgning og skriftlighed
I er verdens lys Det skal handle om lys i dag og om det at være et lys. Her i efteråret og hen over vinteren, så er lyset noget af det vi allernemmest.
NDU Jan Jaap Rothuizen Pædagogik og etik NDU Jan Jaap Rothuizen.
Sprintdemo – kildeimplementering 25. februar 2011.
Uddannelse til konsulent i udeliv og -motion 6. november 2009
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Hvorfor vælge fransk? Sprog åbner døre til verden - og andre latinske sprog (spansk, italiensk…) Hverdagssprog i 32 lande Tales af 220 millioner mennesker.
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Skønlitteratur, indeksering, note
Danskfaglig metode anvendt i litterære tekster
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
Æstetiske læreprocesser
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Personlighed vs. selv´er Roller vs. positioner
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
To modsatrettede Opfattelser Organisation, Trojka, 4. udgave, 2007
Almen sTudieforberedelse - AT
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
Præsentation af Det retoriske kompas
Præsentation af Det retoriske kompas
IT – som en integreret del af danskfaget Workshop på FKF-dagen /01/14Anna-Marie Hansen1.
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Litterære tilgange og metoder
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Sprogfagenes metoder Susanne Galsøe.
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
VISL – begrænsninger og styrker
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Litteratursiden / anmeldelser / analyser / boglister / temaer / forfattere / klassikere / læseklubber / debat Litteratursiden er bibliotekernes website.
Hjertelig velkommen til arrangementsrækken: ”Selviscenesættelse som fænomen”
Litteratursiden Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Litteratursiden er for dig, der vil inspireres til gode læseoplevelser, blive.
Kildekritik Niveau 3 for MVU. Om nødvendigheden af kildekritik.
Nærvær og engagement som brændstof for læring - og hvordan Kulturtjenesten medvirker til at skabe kvalitet og udvikling.
Litterære tilgange og metoder
Skyggen – en række fortolkninger
Anna-Marie Hansen (Jelling) University College Lillebælt
Anna-Marie H. Hansen, UCL (Jelling) 1 Sammenhæng mellem de to forelæsninger Et overblik over forskellige litterære metoder Fokus på.
Anna-Marie Hansen, University, College Lillebælt
En mulig metode i begynderundervisningen
Grunde til at jeg elsker dig
UniEngelsk Modulet Engelsk i den moderne verden Weekendseminar august.
Moderne litteraturpædagogik - receptionsæstetiske metoder ( )
Udvikling af fiktionskompetence
Virtuelle verdener og rum, forår 2002 Lisbeth: Baggrund BA i Litteraturvidenskab & Medievidenskab MA i Image Studies (University of Kent) Cand.mag i Litteraturvidenskab.
Harold Lasswells kommunikationsmodel (fra 1948)
Debutantprisen m.m. / Mona Madsen Debutantprisbestyrer siden 1999.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Jagten på den gode børnebog
Karen Blixen
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 3: Den analyserende skrivemåde.
AT med dansk i samarbejde med andre fag 1. Faglige mål for AT Eleverne skal kunne beherske relevante faglige mål og metoder i de indgående fag vurdere.
AT dansk 2015 KOMMUNIKATION – MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER.
Undervisning på weekendindkald lørdag den Torben Sebro.
© SKAT – for de finansielle uddannelser. 3.udg.
Brikker til litteraturhistorien
Engelskfagets metoder
Powerpoint-præsentation
DET SMUKKE VED LITTERATUREN
Præsentationens transcript:

Hvad er fiktion? Og hvorfor læse fiktion?

Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt Hvad er litteratur? Lützen: Analyse og relevans. Skønlitteratur er en betegnelse for en tekst, hvor universet er fiktivt og hvor sproget bruges på en ”litterær måde” – hvilket det gør, når sprogets form er en del af betydningsskabelsen (s. 13-14). Martin Jørgensen siger om sagprosa, at den henviser til en virkelighed (har reference til virkeligheden), mens fiktionen konstruerer eller opdigter en virkelighed (Litteraturens spor, s. 43 + s. 92). Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt

Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt Hvad er litteratur? Klaus P. Mortensen ”Fiktionen er en refleksionsform, som gør det muligt at betragte virkeligheden på afstand” (Anne Kari Skardhamar: Litteraturundervisning, s. 64) Erik A. Nielsen ”Den altovervejende del af litteraturen afbilder menneskers arbejde med at forstå sig selv og komme til rette med den verden, de lever i og af”. (Livsbilleder, s.8-9 + s.48) Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt

Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt Hvordan kan man opfatte litterære værker? Kilde: Handesten, Lars: Litteraturhistoriens teori. I: Weinreich, Torben og Lars Handesten: Litteraturens byrde. (kap 3. Specielt s. 108-110) Roskilde Universitetsforlag, 1997. Handesten taler om 3 grundsyn på et litterært værk Det mimetiske værk. Litteraturen er et spejl af sin tid og sin forfatter. Værkets betydning og budskab bestemmes i teksten selv, men det får først for alvor mening, når det sættes i relation til konteksten.(eks. biografisk metode) Det autonome værk. Værket er enestående og skal forstås i lyset af sig selv og ikke andet.(nykritisk metode) Det åbne værk. Værket er mangetydigt og giver først endelig mening i samspil med en læser. Læseren skaber mening og overblik. (receptionsæstetisk metode) Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt

Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt Hvorfor læse litteratur/fiktion? Kilde: Litteraturens spor (s.15-16 og s. 315) For at blive underholdt For at blive bekræftet For at opnå erkendelse (s. 315 omtales dette som det at følge jegets projekt efter mening. Denne mening kan findes ved at spejle sig i litteraturens personer og univers. At læse kan således forårsage at man mister mening og får mulighed for at erobre ny mening). Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt

Hvorfor læse litteratur/fiktion? Kilde: Tekstens stemmer (s.32-36) Fordi litteraturen kan dække et behov for underholdning Fordi litteraturen kan dække et behov for information Fordi litteraturen kan dække et behov for identifikation Fordi litteraturen kan medvirke til personlighedsdannelsen Anna-Marie Hansen, CVU Lillebælt