Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Inspirationstema: Børns rettigheder
Advertisements

Beskæftigelsesregion
Håb og forandring Johs. Bertelsen Frivilligt Forum.
‘Compacts’ i konkurrencestaten
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Hvad er korruption? En kort introduktion
Udregning af kvadratsætninger
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
Statistikkens rolle som grundlag for politiske beslutninger
Social mobilitet er bremset op
Risici for fremtidens velfærdssamfund
LG Insight, 15. januar 2013 Inspirationskonference - Stik de unge kursen.
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
Faglighed og omgangsform
Politiske grundholdninger og ideologier
Leise Passer Jensen Version EK Netværk Iværksætter og selvstændig - et forum for iværksætterkvinder i EK, der ønsker at imødekomme nogle.
Hvordan kan et arbejdsmarked på tværs af Øresund fremme tilvækst og konkurrencekraft Professor Bent Greve Øresundsting, maj, 2007.
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
Newcomers – Bibliotekerne og de nye arbejdsmigranter En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 16. september 2010 Highlights.
Velfærd kontra fattigdom
Globalisering og internationale forhold
Dansk produktion i globale værdikæder 14. november, 2013.
Kristiske faktorer og forudsætninger for vækst - Hvad betyder uddannelse? Carl-Johan Dalgaard Dansk Arbejdsgiverforening Beskæftigelsespolitisk konference.
Krisen og flexicurity’en Replik på FaOS-seminar 19. november 2009 af Thomas Mølsted Jørgensen Pensionsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet.
SF Ungdom Ved..
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Gennemført af YouGov for Bolius Omnibus – mandag uge 31.
Survey Organisering og styregruppehåndtering. Spørgsmål 1 62,5 % mener de har stor indflydelse på tilpasning af egen projektorganisation! Hvis projektorganisationen.
Oplæg til Strategi for kreds-FDF HB møde februar 2012, bilag 4.2 Status – februar 2012 Ver.2.5.
24. november 2014 Fremtidens industrimedarbejder - tendenser og udfordringer.
Velkommen til forældremøde
Netværk – Bruger du dit ? Inspirationsaften om netværk og din arbejdsdag? Onsdag den 9. november 2011 Olsensenergy - Hanne Olsen.
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
3. session Prioritering af fremtidens arealanvendelse i Danmark
Helle Holt, 2008 Årbøgerne om virksomheders sociale engagement Spørgeskema til virksomheder i lige år Repræsentativ stikprøve stratificeret efter størrelse.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Velfærd – stat, marked og det civile samfund
INDUSTRISAMFUNDET - fra damp til drivhusgasser -
Velkommen til Netværk4U Velkommen til Netværk4U Netværk4U:  er en forening bestående af 50+’ere, der samarbejder i netværk for jobskabelse til sig selv.
Frivillighed i Danmark Resultater fra en befolkningsundersøgelse.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
BRANDING som udfordring for FUR
Strategiske udfordringer på voksenuddannelsesområdet Brian Kjær Andreasen.
Køn, arbejde og økonomiske muligheder Landstingssalen 8. marts, 2010 Bent Greve Roskilde Universitet.
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Djøfernes internationale kompetencer. Hovedresultater Profil: De djøfere, der har en international karriere, har en ung profil, godt halvdelen er offentligt.
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Familieiværksætterne Et sammenhængende forløb om fødsels og forældre- forberedelse for førstegangsforældre Information, vejledning og dialog om de udfordringer.
Beskæftigelsespolitiske udfordringer på kort og på lang sigt -Oplæg v. Peter Graversen.
GENERATION WHY Flere søger virksomheder med andre formål end ren profit. Give noget igen til samfundet. Vi vil i stigende grad søge at gøre en positiv.
Små fleksjob i Aarhus Jobcenter Aarhus. Fællesinformationsmøde: Struktur fra Nyfleks Virksomheds kontakt Kompetence afklaring Netværks café Samtale Jobsøgning.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
The UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities Stig Langvad, Independent Expert Member, CRPD Committee Hvor står dansk handicappolitik i.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Livsform Vi er forskellige Og forskellen er betydningsfuld for, hvordan vi forstår os selv, hvordan vores omgivelser forstår os og hvordan vi er og hvordan.
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
Bedre vilkår for et mangfoldigt Danmark
Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene
Offentligt Samarbejde – Open Source
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
Paneldebatten til landsmødet i Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
VIGTIGSTE RESULTATER SAMHØRIGHEDSPOLITIK FORDELE FOR BORGERNE VIGTIGSTE RESULTATER
Temadag om vækst og højtuddannet arbejdskraft – Studiejob
Reformer af erhvervsuddannelserne i et historisk perspektiv
Præsentationens transcript:

Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH

Problem Problem: Ulige tilknytning til arbejdsmarkedet, mange uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet Det skaber reel social ulighed og svækker reproduktionen i bredeste forstand. Relativt lille ulighed over hele indkomstfordelingen, dog stærk sammenhæng i toppen og i forhold til formue.

Hvorfor? Stordriftssamfund, lønmodtagerkultur, de to store spor: Store private virksomheder og en stor velfærdsstat og offentlig sektor Svag jobskabelse skyldes bl.a. for få SMV’er, som står for 65 % af den private jobskabelse Manglende selvstændighedskultur Mentalitet (livsform) for at skabe eget firma og job historisk set svækket

Familie, institutioner, SMV’er og reproduktion Familien som arnestedet for ‘overlevelse’, reproduktionsstrategier, og dermed grundlaget for produktion af muligheder og sociale strata Velfærdsstatsinstitutioner kan bidrage til reproduktionen og kan bidrage til at modvirke reproduktionen. SMV’er kan bidrage til reproduktion.

Source: Corak, JEP, Summer 2013

Hvor og hvordan skabes SMV’er? I stigende grad skabes firmaer og jobs i og omkring de store byer, især i Østdanmark, dog er de på ‘landet’ bedre til at fastholde opstartsvirksomheder Social netværk ser ud til at betyde noget

Den gode idé kræver simpel analyse og klar tænkning. Personer betyder noget. Deres drive, motivation og forhistorie, fx som ansatte! Vi går også ud fra, at foregående generationer betyder noget (forældre, bedsteforældre etc.), men der er en tydelig nedtoning af disse links. 80 % af alle firmaer i DK er ejerledede, og 20 % af disse er over 65 år, så den front er vi også udfordret.

Politik og kapitalisme Her kommer vi ind på den store bane!