Sidste nyt om ensilering Svampe i majsensilage Nye kvalitetsanalyser Alkoholgæring Ensileringsmidler Specialkonsulent Rudolf Thøgersen Dansk Kvæg Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Gærsvampe i majsensilage Er oftest årsag til varmedannelse i ensilage Følges ofte af vækst af skimmelsvampe Kan vokse ved lavt pH (ned til pH 2) Danner ikke toksiner Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Penicillium roqueforti i majsensilage Kan vokse ved meget lav iltkoncentration Vokser fint ved 2 - 37 grader Foretrækker højt indhold af kuldioxid (op til 80%) Kan give luftvejsproblemer Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Aspergillus fumigatus i overfladen af majsensilage Optimal temperatur 40 – 42 grader (Min./max.12 – 55) Kan danne toksiner Kan invadere lungerne Kan give diarre og fremkalde abort? Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Hvorfor er der mange svampe i majsensilagen? Høj tørstofprocent Hæmmer mælke- og eddikesyregæring på grund af højt osmotisk tryk og lavt sukkerindhold Fremmer indtrængning af luft (ilt) i ensilagen Dårlig sammenkøring Højt udbytte har givet højere stakke end planlagt Finsnitterne har højere høstkapacitet end én gummiged kan klare For lang snitlængde Langsom udtagning For stor endeflade i stak eller silo Forkert udtagningsteknik Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Nye kvalitetsanalyser af majs- og græsensilage 2002 1. slæt græs 1. slæt kløvergræs, øko. Majs-ensilage Tørstof, % 32,8 33,1 35,6 Sukker, % 3,2 3,7 - pH 4,43 4,40 3,89 Mælkesyre, % 5,3 6,5 4,1 Eddikesyre, % 2,4 1,8 1,3 Ammoniaktal 11,2 10,5 8,3 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Ammoniaktallet er en vigtig kvalitetsparameter Udtryk for graden af proteinnedbrydning i ensilagen Højt ammoniaktal betyder lavere AAT Højt ammoniaktal giver lavere foderoptagelse Højt ammoniaktal kan være tegn på sporer Kvalitetsinddeling: < 8 meget god 8-10 god 10-12 mindre god 12-14 dårlig > 14 meget dårlig Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Dårlig ensilering giver stor protein-nedbrydning og lavt AAT-indhold Frisk græs God ensilage Dårlig ensilage 100 Ammoniak 80 Andre NPN-stoffer Frie aminosyrer 60 Renprotein 40 20 15 % råprotein R. Jones, IGER Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Majsensilage har lavt ammoniaktal Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Stor variation i ammoniaktal for græs- og kløvergræsensilage 1. slæt kløvergræsensilage 2002 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Tørstofprocenten har stor indflydelse på ammoniaktallet 1. slæt kløvergræsensilage 2002 Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Den bedste ensilagekvalitet opnås ved Hurtig fortørring til 30 – 40% tørstof Lavt indhold af råaske Lavt eller moderat indhold af råprotein Højt indhold af restsukker Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Lav tørstofprocent i majs giver risiko for alkoholgæring Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Kun lille sammenhæng mellem alkohol og tørstofprocent i græsensilage Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Undgå alkoholgæring i ensilage Risikoen for alkoholgæring stiger med stigende sukkerindhold Alkoholgæring giver tab i ensilagen Alkohol giver nedsat ædelyst (foderoptagelse) Alkohol virker ketogent ligesom eddikesyre (modsat mælkesyre, der virker glukogent) Køerne kan normalt omsætte store mængder alkohol uden problemer Alkoholgæring ikke et udbredt problem Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Vælg det rigtige middel til formålet Virkning på Stabilitet Saftafløb Mælkeydelse Sporer Propionsyre, TS>28% X Myresyre, TS<28% Roepiller, TS<23–28% Mælkesyrebakterier Nitritmidler Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Virkning af homofermentative mælkesyrebakterier på ensilagen, når de virker Giver hurtigere og større produktion af mælkesyre Giver hurtigere og kraftigere fald i pH Giver mindre produktion af eddikesyre og ethanol Giver mindre nedbrydning af protein til ammoniak og frie aminosyrer Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Homofermentative mælkesyre-bakterier kan forringe stabiliteten Stabilitet ved brug af mælkesyrebakterier Forekommer især i majs- og helsæds-ensilage Årsager: Lille pH-reduktion Mindre eddikesyre (Muck and Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Mælkesyrebakterier kan ikke anbefales til majs og helsæd Virkning på pH Virker i mindre end halvdelen af tilfældene Ikke et klart billede af hvornår de virker De bedste chancer: Lige efter frost Tør afgrøde (Muck and Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Mælkesyrebakterier kan give mindre proteinnedbrydning Raymond Jones, IGER Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Forsøg med mælkesyrebakterier med positive resultater på produktionen (Muck & Kung, 1997) Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Økonomien i mælkesyrebakterier i bedste tilfælde Pr. ko pr. dag Mælkeydelse, + 4% 1,0 kg + 2,50 kr. Foder til ekstra mælkeydelse 0,5 FE - 0,50 kr. Omk. til ensileringsmiddel 10 FE - 0,70 kr. Ekstra arbejdsomkostninger Timer ? ? Resultat + 1,30 kr. ? Forudsætninger: 9.000 kg EKM pr. ko 10 FE ensilage pr. ko pr. dag Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Konklusion på mælkesyrebakterier Mælkesyrebakterier giver i cirka halvdelen af tilfældene en økonomisk gevinst i græs, kløvergræs og lucerne Mælkesyrebakterier kan ikke anbefales generelt til majs og helsæd Brug af mælkesyrebakterier kræver Tilstrækkeligt sukker i afgrøden Tørstofprocent < 45 Perfekt ensilerings- og udtagningsteknik Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt
Situationer, hvor ensilerings-midler altid bør anvendes Tørstofindholdet i græsmarksafgrøde mindre end 28% efter 2 døgns fortørring Tørstofindholdet i majs eller helsæd mindre end 28% Afgrøden indeholder mere end 60-70% kløver eller lucerne Stor risiko for forurening med jord eller gødningsrester Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar 2003_Ensilering.ppt