Akutafdelinger og sygehusberedskab Specialeansvarlig overlæge

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HUNDE SPEED km h 34,4 HUNDE SPEED km h 34,1 HUNDE SPEED km h 32,8 HUNDE SPEED km h 31,9 HUNDE SPEED km h 31,8 HUNDE SPEED km h 30,9.
Advertisements

Hvad er behovene i Danmark?
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Fælles Akutmodtagelse, Århus Sygehus
”Nu skal I få kreative ideer – som I kan og vil gøre noget ved”
Seminar om valg og prioriteringer af kapaciteter og kompetencer i det præhospitale akutberedskab den 21. februar 2011.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Funktioner Grundbegreber.
FORUM for Samfundets Beredskab
Afdeling for Specialfunktioner
Tre nye tilbud til patienter i Nord
Faldforebyggelsesprojekt
Revideret UDDANNELSE 1. JAN 2013
Tele- hjem ordningen Faxe, Greve, Køge, Lejre,
Hvordan arbejder Det Palliative Team – Hvad tilbydes og til hvem?
Bivirkninger i forbindelse med strålebehandling af hoved-halscancer.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Brug piletasterne eller musen til at skifte slides
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Fremtidens ledelse af en kulturvirksomhed
Status Palliativ indsats Danmark
Statistik.
Præhospital beredskab
Historien bag  Regionsrådets Akutplan 2007 –5 akuthospitaler i RM –Fælles akutmodtageenheder & akutklinikker –Fælles hospitalsvisitation –Integration.
Befolkning: ● Randers kommune indbyggere ● Omegnskommunerne indbyggere: – Mariager – Purhus – Langå – Hadsten –
Uddannelse i Akutmedicin Region Midtjylland Projektleder Jeannie Rumph.
Organisering af sundhedsberedskabet og forberedelserne vedr. influenzapandemi Orienteringsmøde vedr. influenza-situationen 18.
Temadage Akutafdelingen DNV-Gødstrup Akutkonceptet som bærende ide Oktober + 1. november 2011.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Geriatrisk Afdeling, AUH
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
University of Copenhagen, Department of Health Services Research Barrierer for adgang til skadestue for patienter med udenlandsk baggrund – med effekt.
planlægnings- og styringsmodel og afsnit i bogen
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Kommunal Faldforebyggelse v/ Hanne Skov, faldkonsulent
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
af den ældre medicinske patient
Chefkonsulent Mads Ecklon
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Digitalisering af den akutte patient. Hvilke muligheder er der
Uddannelse, roller og kompetencemåling
Grunde til at jeg elsker dig
Integrationsministeriets puljer København, 27. august 2010.
Videreuddannelse i Akutafdelingen.
Den lægelige videreuddannelse Hospitalsenheden Vest.
Systemudvikling og kommunikation med brugerne
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Patientforløb for onkologiske patienter
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
Hospitalsenheden Silkeborg – fremtidens udfordringer i arbejde med sundhed v/Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.
Regionshospitalet Randers & Regionshospitalet Grenaa
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Svarprocent: 27% (414 besvarelser ud af mulige)
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
Kvalitet i fremtidens sundhedsuddannelser Uddannelsespolitisk oplæg.
Akutkonferencen marts 2009, Annette Gyldengren DE ALVORLIGT SYGE DE MINDRE SKADER ELLER SYGDOMME IKKE AKUTTE SKADER ELLER SYGDOMME.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
Fælles akutmodtagelser og sammenhængende patientforløb for den ældre sårbare medicinske patient – er der en modsætning ? Jørn Munkhof Møller.
Uddannelsestiltag i Region Syddanmark
Ambitionen for Region Midtjylland på sundhedsområdet:
Præsentationens transcript:

Akutafdelinger og sygehusberedskab Specialeansvarlig overlæge Jørn Therkildsen Guldhammer Akutafdelingen i Køge

Ulykker sker, både store og små

2000 2001 SEEST den 3. november 2004 9 døde 100 tilskadekomne 10 svært kvæstede 2 døde SEEST den 3. november 2004 Eksplosion af styrke 2,2 på Richter skalaen 1 dræbt 2 alvorligt kvæstede

Præstø Fjord – 2011 Sorø 1988

Hvordan håndterer vi det ?

Vejledning om planlægning af sundhedsberedskabet Sundhedsstyrelsen 2011

Sygehusberedskabet er en del af sundhedsberedskabet: Sygehusberedskabet, herunder den præhospitale indsats Beredskabet i den primære sundhedstjeneste, inkl. kommunale og regionale aktører (herunder de almen praktiserende læger) Lægemiddelberedskabet. Vi skal således se os som en del af et større system

Beredskabet kan defineres som: Evnen til at omstille og udvide behandlings- og plejekapaciteten i forhold til de normale ressourcer.

Hvad kan udløse et beredskab?

Mange fysisk tilskadekomne Modtagelse af patienter med specielle behov og i specielle faciliteter, kemisk-,biologisk-,radiologisk-, nuclearforurenede/ skadede og personer udsat for eksplosion (CBRNE) Usædvanlige vejrforhold Brand på sygehuset Eksplosionsfare på sygehuset, inklusiv bombetrusler

Iværksættelse af beredskabsplanen betyder: En række akutte omlægninger af hverdagens rutiner (men så lidt som muligt) Organisation Funktioner Lokaliteter Procedurer Kommunikationslinjer Tilkald af personale

Sektoransvarsprincippet Lighedsprincippet Nærhedsprincippet Sektoransvarsprincippet de der til dagligt har ansvaret, bevarer i beredskabssituationen ansvaret Lighedsprincippet den daglige organisation, og ansvarsforhold benyttet så vidt mulig i krisesituationen Nærhedsprincippet opgaven løses på det niveau der er tættest på borgeren. Beredskabsplanen skal tage udgangspunkt i det daglige

Beredskabsplanen skal være: Fleksibel Handlingsorienteret Automatikfase

Beredskabsplanens moduler på Køge sygehus 11. Medicinsk ulykke 12. Kontaminerede patienter 13. Smitsomme sygdomme 14. Psykiatrisk krisehjælp 15. Radioaktivt kontaminerede 16. Biologisk/kemisk terror 18. ? 21. Nødrømning af skadestue 22. Ophør med gggambulatorievirksomhed 23. Nødskadestue 24. Central oplysning 25. Central obeservationsområde 26. OP. – og intensiv afsnit 27. Nødopvågning 28. Nødmorgue 29. Nødudskrivning 30. Børnepasning 0. Aktiveringsvarsel 1. Trin 1 – 3-5 tilskadekomne 2. Trin 2 – 6-10 tilskadekomne 3. Trin 3 – mere end 10 gggtilskadekomne 4. Visitator 5. Beredskabstelefon 6. Beredskabsstab 7. Udrykningshold 8. Lægehold 9. Svigt i teknik, brand m.m. 10. Alarmering af AMK

Hvem skal så håndtere beredskabet? Er det akutafdelingen?

Hvad kan akutafdelingen tilbyde? Tværfaglig viden og samarbejde Rutiner I modtagelse,triagering og stabilisering svært syge patienter, herunder traumer. Erfaring med afvikling af skadestue Flowmaster Akutafdelingen er den lokalitet på sygehuset, hvor der i dagligdagen opnås størst mulige tværfaglig viden og samarbejde, dette faciliterer funktioner i forhold til større eller vanskelige hændelser.   I akutafdelingen er der skabt en stor erfaring med modtagelse, triagering og behandling af svært sygepatienter som har behov for kompliceret og kompleks medicinsk hjælp, denne erfaring kan udnyttes i en situation med behov for aktivering af beredskabsplaner. Traumebehandling og skadestuefunktioner er integrerede og naturlige dele af funktionerne i akutafdelingen og vil dermed også i den ekstreme belastningssituation være naturlig, jfr. Sundhedstyrelsens vejledning om at fastholde sektoransvarsprincippet(1). Dette sammenholdt med at vi i akutafdelingen har stor erfaring som flowmaster gør det helt naturligt at påtager os rollen som værende ledende i forhold en beredskabs situation. Træning og øvelser er allerede nu et naturlig og gennemført element på nogle akutafdelinger(3). Derved opnås der en stor sikkerhed og automatik i selve den hyperakutte situation. Beredskabsaktiveringen og ledelsen foregår meget forskelligt på de enkelte hospitaler, men det forventes, at akutafdelingerne fremover vil få en stadig mere central rolle i beredskabsplanlægningen og i aktivering og ledelse af beredskabet. Således har det siden 1976, i USA været helt naturligt indenfor specialet Emergency Medicine at akutafelinerne har været ansvarlig for beredskabsfunktioner(13).

Hvad kan akutafdelingen tilbyde? Træning af relevant personale, herunder specielle færdigheder (beredskabsleder, rensestation etc.) Kommunikation Et centralt punkt i mindfulness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der er lige nu. Tilstedeværelse med alle sanser vågne. Følelser og tanker opleves som de er men vurderes ikke, de observeres blot, hvilket giver en selv et indblik i, hvorledes man selv er. At se på egne tankemønstre og derved få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig hvad der end måtte opstå i nuet, derved opøver man en evne til at agere i stedet for at reagere.

?

Sektoransvarsprincippet de der til dagligt har ansvaret, bevarer i beredskabssituationen ansvaret Lighedsprincippet den daglige organisation, og ansvarsforhold benyttet så vidt mulig i krisesituationen Nærhedsprincippet opgaven løses på det niveau der er tættest på borgeren. Beredskabsplanen skal tage udgangspunkt i det daglige beredskab.