Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Til finalen Stofmængde Hvor meget? Reaktioner Hvad vejer det?
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Jeopardy Hovedregning Gange Geometri Diverse
Balance i energiregnskabet
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hjertevenlig kost i praksis
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Maden stiger dig til hovedet!
Bindingstyper. I løbet af 9. klasse skal vi arbejde med fire forskellige bindingstyper: Ionbindinger. (se dias 2-9) Kovalente bindinger (også kaldet.
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Analyse for Ældre Sagen: Trafikundersøgelse: Cykel, cykelhjelm mv Rapport Marts 2010.
Vigtige begreber i naturfag
Til finalen Lidt af hvert Vand I Vand II Reaktioner Opløsninger 100
Masse- og energifordeling
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Vigtige begreber i naturfag
. Vejledning til udfyldelse af screeningsskema og sundhedskort Bemærk: trin 3 og 4 i algoritmen side 14 udføres kun på afsnit P202, P402 og P601. Screeningskema:
Jeopardy.
Til finalen Lidt af hvert Alkoholer Navne Reaktioner Isomeri
Pigefysik (oversigt) Alle dage: Først teori, så forsøg, afrunding.
Statistik.
Procent til decimaltal
Termisk energi - I forbindelse med opvarmning og i faseovergangene.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Til finalen Atomer Molekyler og ioner Kemiske bindinger I
REAKTIONSLIGNINGER.
Adskillelse af stoffer
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Opgave 2 24 Opgave 23 Opgave 22 Opgave 21 Opgave 20 Opgave 19 Opgave 18 Opgave 17 Opgave 16 Opgave 15 Opgave 14 Opgave 13 Opgave 12 Opgave Opgave.
Opgave 2 24 Opgave 23 Opgave 22 Opgave 21 Opgave 20 Opgave 19 Opgave 18 Opgave 17 Opgave 16 Opgave 15 Opgave 14 Opgave 13 Opgave 12 Opgave Opgave.
Bindinger mellem atomer
Jeopardy Ikast Vestre Skole
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
Olie Ikke blandbare Vand Olie Ikke blandbare Vand ( hvis vi ikke bruger tricks… ) …… men DET GØR VI … !
”Lineær Programmering - Minimering”
Grunde til at jeg elsker dig
Jeopardy Tidszoner Jorden Vejret Jorden m.m.
Fundamentale datastrukturer
Fedt, protein og kulhydrater
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
1 Computersimuleringer af Molekylære Systemer Ulf Rørbæk Pedersen Ph.D. studerende ved Center for glas og tid Roskilde Universitetscenter.
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri 100 200 300 400 500 Til finalen

Fedt og olie 100 point Tilbage Et fedtstof, der har et smeltepunkt, der er højere end ca. 20 grader celsius. Hvad er en olie? Tilbage

Fedt og olie 200 point Tilbage Et fedtstof, der opbygget af et glycerolskelet og tre fedtsyreenheder. Hvad er et triglycerid? Tilbage

Fedt og olie 300 point Tilbage Et fedtstof med udelukkende enkeltbindinger mellem C-atomerne i fedtsyreenhederne. Hvad er et mættet fedtstof? Tilbage

Fedt og olie 400 point Tilbage Et fedtstof, der indeholder forskellige fedtsyreenheder i molekylerne. Hvad er et blandet fedtstof? Tilbage

Fedt og olie 500 point Tilbage Fedtstof med en fordeling af fedtsyreenheder på 35 % oliesyre-, 34 % stearinsyre- og 26 % palmitinsyreenheder. Hvad er kakaosmør? Tilbage

Fedtsyrer 100 point Tilbage Antal C-atomer i fedtsyrer mellem 12 og 22. Hvad er et lige antal? Tilbage

Fedtsyrer 200 point Tilbage Fedtsyre med en C=C-dobbeltbinding i molekylerne. Hvad er en enkeltumættet fedtsyre? Tilbage

Fedtsyre 300 point Tilbage Den mest udbredte enkeltumættede fedtsyre. Hvad er oliesyre? Tilbage

Fedtsyrer 400 point Tilbage Linolsyre og linolensyre. Hvad er essentielle fedtsyrer? Tilbage

Fedtsyrer 500 point Tilbage Fedtsyre med C=C-dobbeltbindingen på tredjesidste C-atom regnet far carboxylgruppen. Hvad er en n-3 (omega-3) fedtsyre? Tilbage

Isomeri 100 point Tilbage Betingelse for cis/trans-isomeri Hvad er en C=C-dobbeltbinding? Tilbage

Isomeri 200 point Antal isomere triglycerider af triglyceridet med fedtsyreenhederne PPO P: palmitinsyre S: stearinsyre. Hvad er to? Tilbage

Isomeri 300 point Derfor sidder fedtsyreenheder skiftevis til højre og til venstre på glycerolskelettet. Hvad er fri drejelighed (om en enkeltbinding)? Tilbage

Isomeri 400 point Antal cis/trans-isomere fedtsyrer med linolsyre. Hvad er fire? Tilbage

Isomeri 500 point Antal isomerer (inklusive cis/trans-isomerer) af triglyceridet med sammensætningen PPL. P: palmitinsyre (mættet) L: linolsyre (flerumættet) Hvad er otte? Tilbage

Mere fedt 100 point Tilbage Betingelse for at et fedtstof kan addere dihydrogen. Hvad er C=C-dobbeltbindinger? Tilbage

Mere fedt 200 point Tilbage Massen af en person angivet i kg divideret med kvadratet på personens højde målt i meter. Hvad er BMI? Tilbage

Mere fedt 300 point Tilbage Addition af dihydrogen til et umættet fedtstof. Hvad er hærdning? Tilbage

Mere fedt 400 point Tilbage Et stof, der modvirker oxidation af fedtstof fra dioxygen. Hvad er en antioxidant? Tilbage

Mere fedt 500 point Tilbage Bindingerne (de svage bindinger) mellem fedtsyrekæderne i et umættet fedtstof sammenlignet med de tilsvarende bindinger mellem fedtsyrekæderne i et mættet fedtstof. Hvad er svagere? Tilbage

Potpourri 100 point Tilbage Udbredt fedtstof med ca. 2/3 mættede fedtsyreenheder Hvad er smør? Tilbage

Potpourri 200 point Tilbage Energiværdien er 38 kJ/kg. Hvad er fedtstof? Tilbage

Potpourri 300 point Tilbage For 18-34 årige intervallet 19-24. Hvad er (BMI for) sund vægt? Tilbage

Potpourri 400 point Tilbage Reaktion mellem et triglycerid og tre molekyler vand. Hvad er hydrolyse (af et triglycerid)? Tilbage

Potpourri 500 point Dræber-fedtsyre. Hvad er trans-fedtsyre? Tilbage

Finalen Indeholder 42 % carbohydrat, 41 % fedtstof, 12 % protein og 5 % ethanol. Hvad er de gennemsnitlige energiprocenter for maden i Danmark?