Hvad kan den nye sundhedsaftale 2015-2018 give, hvor stiller den især krav til kommunerne og hvad skal vi hver især have fokus på, for at få det fulde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Advertisements

Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Agenda Hvad rører der sig nationalt? Hvad rører der sig tværregionalt?
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Sundhed på tværs - og relationel koordinering
Regionale kronikerprojekter. Regionale Kronikerprojekter Kort præsentation af tværgående projekter, der involverer deltagere fra kommuner og sygehuse.
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Sven Erik Bukholt Center for Primær Sundhed og Forebyggelse
I T OG INFORMATIONSUDVEKSLINGS GRUPPEN OG SUNDHEDSAFTALE 3 Møde den 3.september 2013.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Sundhedsaftalen Hvad skal vi? Hvorfor? Hvordan ser det ud?
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Status for sundhedsaftalerne og et kig fremad på 2. generations sundhedsaftaler – Et regionalt perspektiv Christian Blaase Johansen, enheden for kommunesamarbejde.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
It og informationsudveksling i Sundhedsaftale 3 Og 29 kommuner.
State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING.
Samarbejde med praktiserende læger
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Målsætninger på psykiatriområdet
Den gode projektansøgning
Ledelse og patientforløb Vicedirektør Bente Ourø Rørth Konference 6
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Almen praksis – Ønsker fra en kommune 13. november 2014 Det samarbejdende sundhedsvæsen Perspektiver og visioner.
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Hovedpunkterne i en ny strategi for Sundhedsstrategisk Forum – Status for de hidtidige indsatsområder strategiseminar januar 2015.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Hvor skal vi sammen bringe DKT hen? Hvem er vi? Hvordan er dette oplæg struktureret? - Hvilke uløste tandplejeproblemer er der? - Visioner og senarier?
Hovedpunkterne i en ny strategi
Velkommmen til strategisk seminar for Sundhedsstrategisk Forum - dag 1
Tidsplan for møder og aktiviteter i Sundhedsstrategisk Forum, Det administrative Kontaktforum – revideret kommissorium samt strategi strategiseminar.
Indhold, indsatser, implementering
Velkommen til dag strategiseminar januar 2015.
Orientering vedr. praksisplan Sundhedspolitisk dialogforum, KKR Nordjylland, 20. maj Rådmand Mads Duedahl, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg.
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Udfordringer i sundhedsopgaven i den enkelte kommune - temaer fra interviewrunde strategiseminar januar 2015.
3 g sundhedsaftaler Sundheds IT og digitale arbejdsgange.
Vision for fremtidens nære sundhedsvæsen strategiseminar januar 2015.
Skærpelse af aftalen om arbejdsdelingen på forebyggelsesområdet Mere fokus på børne- og svangre området Aftaler om fællesinformation og rådgivning Fokusområder.
UNIK 16. maj 2011 Shared care-platform for kronisk syge Chefkonsulent Tove Lehrmann, Region Syddanmark.
KL´s visioner for kroniske patienter
3 g sundhedsaftaler Sundheds IT og digitale arbejdsgange
Sundhedspolitisk Dialogforum D. 20. maj Dagens program: Fælles frokost Velkomst v. Anders Broholm Status vedr. Politisk Sundhedsaftale.
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
1 Møde i Sundhedspolitisk Dialogforum 23. oktober 2014 Genoptræning og rehabilitering – indsatsområde 3.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Region Hovedstaden Temadag for Udviklingsgruppen vedrørende IT og informationsudveksling den 10. juni 2013 Michel Kjeldsen. Praktiserende Læge og Praksiskoordinator.
Sundhedsaftale III status
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
AKUT TEAM ”Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borgere og patienter i relation til den akutte sygdom” v/Gitte Nørgaard, Chef for Sygepleje.
Udbredelse af telemedicin til borgere med KOL - ØA16-aftale mellem regeringen, Danske Regioner og KL Bilag 7b Præsentationsslides til brug i landsdelsprogrammerne.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Det Tværgående Gravidsamarbejde ved Inge Olga Ibsen, Overlæge og leder af Familieambulatorierne, Region Syddanmark og Region Hovedstaden Carina Blomholt,
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Fokusområder og indsatser i og det fremadrettede arbejde i PSOF Vestjylland Den 11. november Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.
Forberedelse til kick off 7. december 2016
DET KOMMUNALE SAMARBEJDE
Kvalitet i plejen.
Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Sundhedsaftale
Tværgående samarbejde –
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Implementering af det tværsektorielle forløbsprogram for mennesker med diabetes.
Præsentationens transcript:

Hvad kan den nye sundhedsaftale give, hvor stiller den især krav til kommunerne og hvad skal vi hver især have fokus på, for at få det fulde udbytte af sundhedsaftalen? strategiseminar januar 2015

Sundhedsaftalens potentialer 3. generations SA Et stærkt politisk afsæt og ejerskab og et bedre samarbejde med almen praksis gennem ny praksisplan. 5 sundhedsaftaler og større fokus på patientforløb: SKU, sundhedsaftaler og PPU og praksisplaner kan skabe bedre sammenhæng og kvalitet i det sammenhængende, nære sundhedsvæsen. Behov for fælles vision og mål (KKR). Psykiatri og somatik ligestilles. Mere integrerede samarbejdsmodeller mhp. mere sammenhængende og effektivt sundhedsvæsen. Aftale, når en opgave overgår fra en sektor til en anden.

Krav til kommunerne Generelt: Forløbsorienteret tilgang skal sikre sammenhæng for borgeren: Koordinering skal øges for beslægtede områder (ventetider til genoptræning, tilbud til hjerneskadede, mv.) Sundhedsaftalen indgår i hierarki med Praksisplan og underliggende aftale. Patientinddragelsesudvalg inddrages systematisk. KLU er relevant høringspart til praksisplan og kan lave udkast til lokalaftaler i underliggende aftale. Sundhedsaftalen for Region Syddanmark: Udviklingen af én indgang til den enkelte kommune. Udviklingsaftaler. Realisering af politiske visioner strategiseminar januar 2015

Fokuspunkter til realisering af potentialer i Sundhedsaftalen 1) Prioritering: Størst mulig sundhedsmæssig effekt for udvalgte borgergrupper: Patientvolumen/-tyngde Størst betydning for lighed i sundhed Mulighed for ”hurtig gevinst” Betydning for den hhv. kommunale og regionale driftsøkonomi Kausalitet mellem forskellige indsatser? Mere sundhed for pengene pr. borger? Borgeroplevet kvalitet? Bidrag til den almene sundhedstilstand? Differentieret tilgang: Veludviklede indsatser vs. udviklingsaftaler Fælles prioritering af ØA-midler til patientnære indsatser strategiseminar januar 2015

Prioritering for Sundhedsaftalen i 2015/2016 Den rehabiliterende tilgang og sammenhængende forløb - Fælles model for den rehabiliterende tilgang indeholdende værktøjer og samarbejdsmodeller (2.1 og 7.3.3). - Nye rammer for samarbejdet om personer med kronisk (8.4.4). - Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) og indsatser for tidlig opsporing (4.2.1 og 7.1.4). - Udvikling og test af tværsektorielle borgerorienterede kvalitets- og effektmål – patientuddannelse (senere end 2015) (4.2.6 og 6.1.1). - Udvikling af fælles retningsgivende mål og handleplaner for borgere (4.2.3 og 6.1.1). Telekommunikation og telemedicin - Tilpasning af SAM:BO, så den kan dække både somatik og psykiatri (7.2.2). - 1) Videreudvikling af it-understøttelsen: elektronisk kommunikation og telemedicin for somatik og psykiatri (SAM:BO - og børn)(7.2.3). - Udvikling af digital landevej - fælles fiberbaseret infrastruktur og platform for telemedicinske løsninger (4.2.5 og 6.3.3). - Udvikling af Shared Care Platform (4.2.5 og 6.3.2). Nye samarbejdsaftaler og opgaveoverdragelse - Aftale om økonomi, kapacitet og effekt (senere end 2015). - Aftale om rådgivning, hygeijne. -FMK - Samarbejdsaftalen for Børn og Unge (8.2.2). - Ny samarbejdsaftale om arbejdsmarkedsområdet - Samarbejdsaftale om ”Samarbejde mellem kommunale akutfunktioner og regionale behandlingstilbud” (7.2.5). - Model og aftale for aftalt og planlagt opgaveoverdragelse, herunder delegation (6.2.7). Størst mulig sundhedsmæssig effekt for udvalgte borgergrupper: Patientvolumen/-tyngde Størst betydning for lighed i sundhed Mulighed for ”hurtig gevinst” Betydning for den hhv. kommunale og regionale driftsøkonomi – fælles ØA-prioritering Kausalitet mellem forskellige indsatser? Mere sundhed for pengene pr. borger? Bidrag til den almene sundhedstilstand? Borgeroplevet kvalitet? Differentieret tilgang: Veludviklede indsatser vs. udviklingsaftaler

Fokuspunkter til realisering af potentialer i Sundhedsaftalen 2) Implementering: VEJL: SKU kan hensigtsmæssigt udarbejde en implementeringsplan. Hvordan arbejde med implementering i SA? Ledelsesforankring, fælles kompetenceudvikling og let tilgængelig adgang til aftalen for frontmedarbejderen? Kommunikationsstrategi? Definition af implementering – hvornår er SA implementeret? Succeser/fejl i hidtidig implementering – læring? strategiseminar januar 2015

Fokuspunkter til realisering af potentialer i Sundhedsaftalen 3) Organisering: Kriterier for, hvornår en sag skal i DaK, medlemmer, mødehyppighed/–form. Understøttende organisering: mandat, roller, opgaver, bemanding i følgegrupper og SOF og disses relation til DaK. Forretningsorden/kommissorium for DaK/SSF. Følge- og arbejdsgruppers mandat? Kommissorium og mandat for SOF. Ledelse i det tværsektorielle felt med wicked problems er svært: Netværksledelse: samarbejde, samordning og synergieffekter, ingen ledelse i at gå fra vision til konkret handling. Collaboration/boundary spanners: Tværgående lederskab for at skabe fælles mål og vilje til at indgå i tværgående samarbejde med fokus på forløb, sammenhæng – ej enkeltydelser strategiseminar januar 2015

Plenum Kommentarer? I grupper: Hvordan prioriterer vi implementeringsaftalerne og hvordan får vi - i samspil imellem det, den enkelte kommune gør, og det, der sker i Sundhedsstrategisk Forum - sat handling bag ordene? Fælles plakat for højest prioriterede implementeringsaftaler Plenum: Hvad betyder det for dagsorden i det kommende år for Sundhedsstrategisk Forum? ImplementeringsaftaleHvad skaI I selv gøre, indenfor egen kommune? Hvad skal Sundhedsstrategisk Forum?