Hvad er det? Lyt til ”et scoop”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Leg og lektier Idéer til 2-4 piger Alder 4. klasse
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Journalistiske virkemidler
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
”Intet” af Janne Teller
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Åbent bord Den Kreative Platform
Struktur: ”Quiz og byt”
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Læringsstile og lektier
Torbenfeldvej Vallensbæk strand Tlf.: – – dagligt brug af vores hjemmeside •AGEN LYS har en stor og omfattende.
Borgernes barrierer for brug af IT
1 Pressen og skolelærerne Mediekursus 21. juni 2010.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Arbejdspladsudvikling
Elevernes digitale dannelse
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Darum skole 4. november 2013.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Dansk 1. klasse.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
?.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
SEO PÅ AU.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Videreudvikling af ide 2&2
Statistik.
De fem nyhedskriterier
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Rubrik. Rubrik Rubrik Artiklens overskrift hedder i avissprog rubrikken. Rubrikken fortæller, hvad artiklen handler om og giver læseren lyst til at.
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Tema- og netværksmøde i Socialøkonomisk Netværk: "Kommunikation – markedsføring og pressehåndtering" 23.4 kl
Vejlederens kommunikation
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
SAGPROSA Begrebet sagprosa kan vi definere som tekster, der vedrører forhold i den faktiske virkelighed, således at forstå, at der i sagprosateksten beskrives.
Fortæl den gode historie Jakob Christiansen 25.maj 2013.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Grunde til at jeg elsker dig
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Verdens værste bødler Sagprosa.
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Fundamentale datastrukturer
NYHEDSARTIKLEN Denne præsentation er udarbejdet på baggrund af hjemmesiden Avisen i undervisningen (Nyhedshistorien:2014) og (Design:2014)
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Tekstens byggeklodser
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Den Sociale Højskole/ Introduktionsdag ©Visionpool Aps Spilleregler i en god gruppe Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008.
Pressestrategi Lav en kort og kontant strategi for jeres pressearbejde: Hvad vil I kommunikere (skolens hovedfortælling / mission) Brug strategien som.
Sagprosa En introduktion…….
Hvad er nyhedskriterier?
Pressekursus Silkeborg den 11. oktober 2017.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
DEN GODE STIL.
Den gode tone Lse.
Præsentationens transcript:

Hvad er det? Lyt til ”et scoop” Nyheder Hvad er det? Lyt til ”et scoop”

Nyheder Hvordan kan man stole på en nyhed? Hvordan ved man, at det er sandt? Hvor vil du helst hente en nyhed? Hvor kan du ikke stole på en nyhed? DR1 FaceBook Radio Skive Twitter Midt På Ugen?

Hvor får vi vores nyheder fra? Skive Folkeblad Midt På Ugen DR 1 Vi laver nyhedsundersøgelse. Udfyld arket der hjemme til d.

Hvad viste vores undersøgelse? For at markere at I har sat kryds, kan man i stedet for at række hånden op rejse sig op kravle under bordet hoppe tre gange ryste begge arme i vejret lave englehop …

Udtryk der er vigtige at kunne Artikel Udtryk der er vigtige at kunne

Artiklens opbygning http://www.stornotime.dk/sider/Soendagsavisen20080330.pdf

Rubrik En rubrik er en overskrift, der skaber blikfang. En god rubrik skaber nysgerrighed og lyst til at læse artiklen. er kort og præcis. Gerne overraskende, sjov eller spændende. passer godt til artiklens indhold. Opgave: Klip en artikel ud. Fjern rubrikken. Find på en ny og skriv den.

Manchet / underrubrik En underrubrik kaldes også en manchet. Det er en underoverskrift, der uddyber indholdet i rubrikken. Er skrevet med fed eller større skrifttype. Opgave: Klip en artikel ud. Fjern manchetten. Skriv en ny.

Byline Byline er Journalistens navn og evt. e-mailadresse. Står enten under manchetten eller sidst i artiklen.

Brødtekst Brødteksten er selve tekst-indholdet i artiklen. Den bliver skrevet i spalter.

Mellemrubrik Mellemrubrikker er små overskrifter til de enkelte afsnit i brødteksten. Opgave: Klip en artikel ud. Klip små stykker papir ud, der dækker mellemrubrikkerne. Find på nye gode mellemrubrikker.

Foto/illustration og billedtekst Man bruger ofte et foto eller illustration, der passer til teksten. Disse kan også anvendes som blikfang. Billedteksten forklarer billedet/illustrationen. Fotografens navn og andre faktaoplysninger kan også stå der.

Fakta-boks . Der kan også være Fakta-bokse i artikler. Disse indeholder fakta-information, der er relevant for artiklens indhold.

Øvelse 1 Repeter udtryk med ordkort: Klassen inddeles i grupper, der hver har en bunke kort med speciel farve, der ligger på lærerens bord. På skift hentes et kort som skal forklares, så de andre kan gætte, hvad det er for et udtryk, der står. Derefter hentes nyt kort af ny person, som gættes… Gruppen, der først er færdig vinder.

Øvelse 2 Gå på opdagelse i avisen og find eksempler på de forskellige udtryk. Find artikler med så mange af de forskellige udtryk som muligt. Læs artiklen og skriv stikord i opgavearket Vi læser nyheder 1. Gennemgå på klassen eller gå sammen med et andet par, og fortæl om jeres artikel.

Bevægelsesaktivitet Diktat-stafet med bogstavkort Træn de særlige ord, vi arbejder med på en sjov og aktiv måde. Hent øvelsen

Det får du mere viden om her. Avisens genre Aviser indeholder meget forskelligt. Der er alt fra reklamer, Tv-programmer, information og opinion. Det får du mere viden om her.

Information Man må kun skrive fakta. Man må ikke overdrive elle ændre historien. Informationen skal være aktuel. Man skriver ikke ”jeg” eller ”vi”.

Opinion Opinion betyder mening Er det samme som anmeldelse. Det kan være anmeldelse af en bog, en film, et spil, skuespil mm. Her skal journalisten også skrive sin mening. Læserbreve er også opinion. Her er det læserne, der skriver deres mening.

Gå på jagt i avisen og find eksempler. Information - opinion Information Nyhedshistorie Note Reportage Baggrund Interview Opinion Kommentar Leder Anmeldelse Læserbrev Kronik Gå på jagt i avisen og find eksempler.

Underholdning Der er normalt forskellige typer af underholdning i avisen. Hvilke typer af underholdning er I stødt på i aviserne?

Reklamer Reklamer findes i alle aviser, og er et emne for sig. Der er meget forskellige størrelser. Nogle er små mens andre fylder et helt opslag.

Gå på opdagelse i aviserne og find de forskellige genre - Find eksempler på information og sæt på rødt karton. - Find eksemler på opinion og sæt på blåt karton. - Find reklamer og sæt på gul karton. - Find underholdning og sæt på grønt karton.

Konflikt Identifikation Sensation Aktualitet Væsentlighed Nyhedskriterier Konflikt Identifikation Sensation Aktualitet Væsentlighed

Konflikt Der har været slåskamp i skolegården, så der er en konflikt. Journalister og læsere kan godt lide konflikter, fordi der ”sker noget”. En god konflikt kan være to personer, der er uenige om en bestemt ting. Det kan være politikere, der har en mening, og borgene, der har en anden mening. Skolebestyrelsen, der har en mening, og eleverne, der har en anden. http://www.tandlaegebladet.dk/side.asp?aid=12261&p=12261&n=1,18,31,12261&uid=934162348&side=100&color=

Identifikation Når læseren kan genkende det miljø eller de problemer, som der bliver skrevet om. Hvis man kan se sig selv i artiklen, så vil læseren være mere interesseret. Lom læser må man gerne tænke: ”Godt det ikke er mig.” eller ”Bare det var mig.”

Sensation En sensation er, når der sker noget helt uventet eller usædvanligt. Det er ikke en sensation, hvis en hund bider en mand, men det er en sensation, hvis en mand bider en hund.

Aktualitet Artiklerne i en avis handler om: Noget der lige er sket Noget der skal ske. Gør de ikke det, skal der stadig være en grund til, at læserne skal læse om det nu.

Væsentlighed Væsentlighed er når noget der har grundlæggende betydning for mange menneskers vilkår.

Opgave Find forskellige nyhedsartikler i avisen. Læs dem og snak om hvilke nyhedskriterier, der bliver opfyldt. Brug evt. Vi læser nyheder 2.

Bevægelsesaktivitet Smæk vokaler Træn de særlige ord, vi arbejder med på en sjov og aktiv måde. Hent øvelsen

Avisredaktionen Hvem arbejder på en avis? Hvad skal der til for at lave en avis? Hvordan laver man en nyhedsartikel? Hvordan laver man en reportage? Besøg Skive Folkeblad?

Avisredaktionen Hvem arbejder på en avisredaktion? Journalist Fotograf Layouter Korrekturlæser Trykker Redaktør

Åbne og lukkede spørgsmål Lukkede – man svarer ja eller nej. Åbne – man får mere uddybende svar. Lav åbne og lukkede spørgsmål på små stykker papir. Gå rundt imellem hinanden og stil spørgsmål. Svar og sig om det er åbent eller lukket spørgsmål. Byt evt.

Gode spørgsmål til interview Hvad synes du om… Hvad oplevede du... Hvor har du… Hvor lang tid… Hvorfor tror du at… Hvornår har du… Hvilke muligheder synes du… Hvad mener du om…

Job-reportage Hvad er en reportage? Lav en jobreportage på forældres arbejdsplads eller på lokale arbejdspladser?

Reportage At skrive en reportage vil sige at skrive om en begivenhed, for eksempel en sportskamp, en ulykke eller en naturkatastrofe. I en reportage skal man gengive en begivenhed, så læseren får en oplevelse af selv at have været der. Og så skal man skrive objektivt og aldrig opdigte noget.

Når man laver en reportage Man skal beskrive en begivenhed, fx en demonstration, naturkatastrofe, sportsbegivenhed eller en anden situation, så den der læser selv føler, at han eller hun er til stede. Man skal skrive levende. Brug sanserne og beskriv lyde, lugte farver og andre detaljer. Man skal være objektiv og ikke skrive om egne holdninger og meninger. Man må kun skrive fakta. Man må ikke overdrive eller ændre historien. Man skriver ikke ”jeg” eller ”vi”. Man skal gerne bruge relevante personers oplevelse af situationen. Det er godt at indsætte en fakta-boks og billeder.

Skolegårdsreportage Lav en reportage fra skolegården, hvor du: Beskriver stedet (hvordan ser der ud, hvad kan man se) Beskriver lydene (hvilke lyde kan man høre, der hører til stedet) Beskriver nogle enkelte skolekammeraters leg (hvad gør de, hvordan bevæger de sig) Lav evt. interview med skolekammerater om, hvorfor de laver det, de gør, og hvorfor de kan lide at have frikvarter.

Vi laver jobreportage Find ud af, hvor du skal lave job-reportage Hent arbejdspapir til reportagen Lav spørgsmål til reportagen God arbejdslyst 

Når du skal skrive nyhedsartiklen Fængende og indledende med hovedbudskab Meget vigtigt Vigtigste fakta Mindre vigtigt Baggrund Detaljer

Hvilke nyheder kunne vi skrive om? Hent arbejdsark til ”Vi skriver nyheder 1” eller Margit Gades skriveskabelon til artikel: http://margitgade.dk/index.php/undervisningsmateriale/skabeloner-fra-kompensatorisk-it/9-uncategorised/91-skabeloner-2

Opsætning af artikler i Publisher Det kan være en fordel at være nogle stykker, der går sammen i grupper om at lave en avis sammen. Der er jo, som vi har snakket om tidligere, mange opgaver, på en avisredaktion. Hent færdig Publisher-skabelon i A3 her. Hent Margit Gades Artikel-skablon her.

Web-avis Følg disse instruktioner, hvis I vil lave en web-avis, som I kan lægge jeres jobreportager og artikler i: Film 1: http://www.laerit.dk/?showvideoplayer=4704&key=bc44161c4b6ea7492ebd1d002b90370f Film 2: http://www.laerit.dk/?showvideoplayer=4705&key=623a4711a99b9d258dc285fd824e26cb Film 3: http://www.laerit.dk/?showvideoplayer=4706&key=f4d9e64d79bfe1ef13adcc263918f363 Film 4: http://www.laerit.dk/?showvideoplayer=4707&key=484d5113ca6447b015936b2727fa8ac2 Film 5: http://www.laerit.dk/?showvideoplayer=4708&key=419402977c9db348faa47b3b3cab69e2

Giv hinanden respons på om I har husket: Rubrik Manchet Brødtekst (ikke skrive jeg) Mellemrubrik Byline Foto / blikfang OBS!!! - Sig først og fremmest hvad der er godt! - Kom dernæst med et godt råd til forbedring.

TILLYKKE Du har nu fået redskaber, så du selv kan lave en reportage eller en artikel i papirform og i web-udgave. Lyt til ”Et scoop” Https://www.youtube.com/watch?v=gGV6UELdUHE&list=PLB35129FE5F83A1B8&index=18