Konference om mindre madspild 28. november 2014 Hospitalernes arbejde med forebyggelse af madspild – aktuelle udfordringer og løsninger Cheføkonoma Pernille Nørbak Aalborg Universitetshospital
Baggrund Aalborg Universitetshospital Aalborg, Hobro, Farsø, Dronninglund Køkkenfunktionen ca 800 pt. - indlagte og ambulante pr dag budget 52,5 mill kr kantine- og mødesalg for ca 8,9 mill kr pr år Cheføkonoma
Hvorfor fokus på madspild Uetisk at kassere mad Anvende ressourcerne bedst mulig Omlægning til økologi
Hvordan finder vi madspildet ? Hvad ser vi på og hvordan Ude i sengeafsnittene I ”egne gryder”
Hvad gør vi ude i sengeafsnittene ? Fokus på madbestillinger Projekt Optimal madservice Fokus på varebestillinger mejeriprodukter kolonial frostvarer sondekost og tilskudsdrikke
Hvad gør vi ude i sengeafsnittene ? Fokus på madbestillinger Undervisning og vejledning af vores kostkonsulenter Betaling til køkkenet ved overrekvirering Fortsat mad retur til køkkenet Ny bestillingsmetode
Hvad gør vi ude i sengeafsnittene ? Projekt Optimal madservice Tværfagligt projekt med 2 sengeafsnit samt Rengørings- og serviceafdelingen Etablering af støtteteam Hjælp til at få fokus på ernæringen Hvad har projektet vist
Hvad gør vi ude i sengeafsnittene ? Fokus på varebestillinger - mejeriprodukter udgangspunktet er dialog om behov i forhold til patientkategori – type af mejeriprodukter; høj eller lav fedtprocent behov for mængde optælling af mælk, der skal kasseres dato for hvornår åbnet undervisning i hvordan der kan anvendes ”rester” til et mellemmåltid reduktion af sortiment
Hvad gør vi i egne gryder ? Vi skal også se indad: holdbarhed – hvornår åbnet menuplansskift og varer på lager opskrifter udportionering grøntafdelingen kantinerne madspilds-spil
Årshjul for fortsat fokus
Primær og sekundær fokus
Udfordringer i køkkenfunktionen AT FINDE 7 MILL KR PÅ MADSPILD ( RN’s budgetforlig 2015) SAMT FORTSÆTTE VORES OMLÆGNING TIL ØKOLOGI
Udfordringer i sengeafsnittene Maden betragtes ikke som en kerneopgave dermed kun lille fokus/interesse MEN Via relationel koordinering og støtteteam
Kontinuerlig opgave Reduktion af madspild er en kontinuerlig opgave, der aldrig slutter Der findes mange metoder til reduktion; Det er et udsnit af de metoder, som vi har valgt at gøre det på på Aalborg Universitetshospital Tak for opmærksomheden