Nedsætter fedtindholdet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Viden om salt.
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Vi skal i gang med en spændende uge, hvor det skal handle om affald.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Mad til unge på høj- og efterskoler
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Energiomsætning hos mennesket
Hvad er Nøglehullet og hvordan kan din virksomhed bruge det
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
FØDEVAREANPRISNINGER
Information om Nøglehullet 2011
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Kommende mærkningsregler og GDA
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Reduktion af saltindtaget i DK ved Else Molander, Fødevarestyrelsen 3. oktober 2011.
100 g medaljon af svinefilet 110 g grøntsager 40 g pasta MEDALJON MED PASTASALAT 1325 kJ = 315 kcal 4 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
Hvor kommer kulhydrat fra?
Seks veje til din sundhed
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Diabetes 1 Conducted by YouGov on behalf of Diabetesforeningen Fieldwork Dates:
Præsentationens transcript:

Dias 1 – kompasset udfoldet for kartofler, ris eller pasta og groft brød Nedsætter fedtindholdet Kartofler, ris, pasta og brød indeholder mange kulhydrater og kun lidt fedt. En kost, hvor 50-60% af energien stammer fra kulhydrat, kan bidrage til beskyttelse mod udvikling af hjertekarsygdomme ved at nedsætte fedtindtaget. Spis kartofler flere gange om ugen Sund mad kan godt indeholde kartofler til aftensmaden hver dag, da kartofler er fedtfattige og indeholder kostfibre, C-vitamin og B-vitaminerne thiamin og niacin. Tilbered helst kartoflerne uden brug af fedtstof, fx kogte eller bagte. Varier med fuldkornsris og fuldkornspasta Ris og pasta er et fint alternativ, hvis du ønsker at variere aftensmadens kartofler et par gange om ugen – især hvis du vælger fuldkornsris eller fuldkornspasta. Ris og pasta indeholder lidt flere kalorier og færre vitaminer og mineraler end kartofler. Spis derfor flere grønsager og slut evt. af med frisk frugt, når du spiser ris og pasta. Også selvom du vælger fuldkornsris eller fuldkornspasta. Fuldkornspasta indeholder en blanding af fuldkornsmel og hvidt mel, eller består af rent fuldkornsmel. Fuldkornsris er fx naturris, brune eller røde ris. Spis fuldkornsbrød og gryn flere gange om dagen Brød og kornprodukter er vigtige i dagens måltider, da de er fedtfattige og bidrager med mange vigtige næringsstoffer - især hvis du vælger fuldkorn. Vælg derfor fuldkornsprodukter til morgenmad, frokost og mellemmåltider. Ud over havregryn og rugbrød kan nogle typer af fx mysli eller knækbrød og andre brødtyper også være gode kilder til fuldkorn. 1

Vælg fuldkorn først Opgave om fuldkorn Gå ind på www.fuldkorn.dk og svar på Hvad er fuldkorn? Hvad betyder det, at et produkt er mærket med fuldkornslogoet? Hvorfor er det sundt at spise meget fuldkorn? I hvilke produkter er der meget fuldkorn? Dias 2 – kik på næringsdeklarationen Det kan være en god idé at tjekke næringsdeklarationen på brød og morgenmadsprodukter. Læs mere om næringsdeklarationer på: http://www.madklassen.dk/om_dig_og_din_mad/Laes_paa_maerkerne/naeringsdeklaration/forside.htm og http://www.noeglehullet.dk/Forbruger/Naeringsdeklaration/forside.htm Fuldkornslogoet Fuldkornslogoet skal gøre det nemmere at finde fuldkornsprodukter og er en garanti for, at et givent produkt er et sundt fuldkornsprodukt. Et produkt kan kun få logoet, hvis det har et højt fuldkornsindhold dvs. hvis det indeholder mange kostfibre. Nøglehulsmærket Mærket skal gøre det nemmere at vælge de sunde alternativer, når man er på indkøb. Mærket kan sættes på fødevarer, der har et lavere indhold af sukker, salt, fedt og et højere indhold af kostfibre, end andre produkter i samme kategori. Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet kan fint bruges sammen. Kravet til indholdet af fuldkorn er imidlertid forskellig i de to mærkningsordninger. For eksempel stiller fuldkornslogoet krav om 50 % fuldkorn for brød, hvor det for Nøglehulsmærket kun er 25 %. 2

Næringsdeklaration Diskuter i klassen: Hvad står der i en næringsdeklaration ? Hvad fortæller næringsdeklarationen om en vare ? Hvad kan man bruge næringsdeklarationen til ? Dias 3 – kik på næringsdeklarationen Det kan være en god idé at tjekke næringsdeklarationen på brød og morgenmadsprodukter. Læs mere om næringsdeklarationer på: http://www.madklassen.dk/om_dig_og_din_mad/Laes_paa_maerkerne/naeringsdeklaration/forside.htm og http://www.noeglehullet.dk/Forbruger/Naeringsdeklaration/forside.htm Fuldkornslogoet Fuldkornslogoet skal gøre det nemmere at finde fuldkornsprodukter og er en garanti for, at et givent produkt er et sundt fuldkornsprodukt. Et produkt kan kun få logoet, hvis det har et højt fuldkornsindhold dvs. hvis det indeholder mange kostfibre. Nøglehulsmærket Mærket skal gøre det nemmere at vælge de sunde alternativer, når man er på indkøb. Mærket kan sættes på fødevarer, der har et lavere indhold af sukker, salt, fedt og et højere indhold af kostfibre, end andre produkter i samme kategori. Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet kan fint bruges sammen. Kravet til indholdet af fuldkorn er imidlertid forskellig i de to mærkningsordninger. For eksempel stiller fuldkornslogoet krav om 50 % fuldkorn for brød, hvor det for Nøglehulsmærket kun er 25 %. 3

Internetopgave – Nøglehulsmærket Gå ind på www.noeglehullet.dk. Vælg ’Forbruger’. Læs om mærket. Skriv hvor meget fedt, sukker, kostfibre og natrium de forskellige fødevarer i skemaet må indeholde for at de må bære Nøglehulsmærket. Produktgruppe Fedt Sukker Kostfiber Natrium Brød og kiks - Morgenmadsprodukter Havregryn Pasta og nudler Pizza, pirogger og tærter Sandwich, baguetter og wraps Dias 4 – internetopgave Læs mere om Nøglehulsmærket på www.noeglehullet.dk. Læreren kan evt. købe nogle nøglehulsmærkede brødprodukter og nogle der ikke er mærkede til sammenligning. 4

Kartofler Gå ind på www.tofler.dk og svar på: Hvad indeholder 100 gram kartofler ? Hvilket land oprinder kartoflen fra og hvornår kom den til Europa ? Hvordan opbevares kartofler bedst ? Beskriv fem sorter af kartofler ? Dias 5 – kik på næringsdeklarationen Det kan være en god idé at tjekke næringsdeklarationen på brød og morgenmadsprodukter. Læs mere om næringsdeklarationer på: http://www.madklassen.dk/om_dig_og_din_mad/Laes_paa_maerkerne/naeringsdeklaration/forside.htm og http://www.noeglehullet.dk/Forbruger/Naeringsdeklaration/forside.htm Fuldkornslogoet Fuldkornslogoet skal gøre det nemmere at finde fuldkornsprodukter og er en garanti for, at et givent produkt er et sundt fuldkornsprodukt. Et produkt kan kun få logoet, hvis det har et højt fuldkornsindhold dvs. hvis det indeholder mange kostfibre. Nøglehulsmærket Mærket skal gøre det nemmere at vælge de sunde alternativer, når man er på indkøb. Mærket kan sættes på fødevarer, der har et lavere indhold af sukker, salt, fedt og et højere indhold af kostfibre, end andre produkter i samme kategori. Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet kan fint bruges sammen. Kravet til indholdet af fuldkorn er imidlertid forskellig i de to mærkningsordninger. For eksempel stiller fuldkornslogoet krav om 50 % fuldkorn for brød, hvor det for Nøglehulsmærket kun er 25 %. 5

Diskussion – danskernes vaner Så meget brød, kartofler, ris og pasta spiser danskerne Diskussion – danskernes vaner Hvad viser søjlediagrammet? Tror du, at du spiser mere eller mindre brød, kartofler, ris og pasta end den gennemsnitlige dansker? Hvor meget groft brød spiser børn i forhold til hvedebrød? Gram/dag Dias 6 – så meget brød, kartofler, ris og pasta spiser danskerne Vi spiser færre kartofler og mindre rugbrød Danskernes indtag af kartofler er halveret siden 1950’erne og er faldet til ca. 79 gram pr. dag (jf. kostundersøgelsen 2000/01). Siden 1985 er danskernes indtag af rugbrød også halveret. Gennemsnitligt spiser vi ca. 180 gram brød og kornprodukter dagligt. Især børn spiser mindre morgenmadsprodukter, grød og rugbrød end tidligere. Mænd spiser mindre rugbrød og kvinderne mindre hvedebrød. Diagram: Brød, kartofler, ris og pasta (gram pr. dag) Børn 4-14 år Voksne 15-75 år Rugbrød 49 64 Hvedebrød 71 74 Kartofler kogt eller bagt 47 99 Kartofler stegt 20 25 Pasta 20 26 Ris 16 22 I alt 223 310 6 Kilde: Fødevareinstituttet