Jeg gør det bedste jeg kan

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Neurokonference 2011 Neuropædagogiske kompetencecenter
BØRN OG SEKSUALITET AUGUST 2013
Danehofskolens værdigrundlag
oplevelse Smerte er en ubehagelig, sensorisk og emotionel ≈ sansning,
Set i forældreperspektiv
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Særlige børn på Sankt Ansgars Skole
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
Neuroaffektiv udviklingspsykologi
Kursus i Toscana 6-10 juni 2012 Steen Lund Hansen
Den sansende hjerne Neurokonference 2011.
Børn og Smerter Visualisering & smertehåndtering Udvidet familiekursus, d. 6. marts 2010 Susanne Gjersing & Charlotte Jensen
En medfølelsesfokuseret tilgang til samarbejdet med socialt udsatte Randers Kommune Ved psykolog Lena Højgård Isager Psykologhuset Kognitivt Fokus
Psykoedukation til unge i OPUS
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
STRESSORER FYSISKE PSYKOLOGISKE FRYGTEN FOR LYSTEN TIL BIOLOGISKE
Er mit barn klar til skolestart ?
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Specialbørnehaven Børnehuset Sønderskov
Neuroaffektiv udviklingspsykologi
Hvad er oplevelser – og hvad skal vi med dem?
Specialpædagogisk massage
Kids n’ Tweens, Leg og læring
ÆNDRINGER I FØLELSER OG ADFÆRD VEJEN VIDERE
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Fysioterapiens fremtid  Fremtiden er et spil I selv skal spille  Medspillere er også modspillere  I er selv jeres egen med- og modspiller  Den profession.
Jeg støtter barnet ved:
ADHD- også alt det andet !
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Velkommen.
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Præstationsangst!.
Husk at slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Sydgården Behandlingscenter Sydgården
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Seksualpolitik.
Læring i et vejledningsperspektiv
Program - ICDP International Childhood Development Program
Augustseminar 2014 Nyborg d. 14. august.
DEPRESSION! Undervisning af udviklingssygeplejerske Irene Amby
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Nervesystemet S. 5. Dka.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Metha Jensen Depression Pårørendeseminar Aulum fritidscenter.
”Neuroleadership” Innovation og ledelse. Hjernen som medspiller
Stress En folkesygdom?.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Affektregulering og mentalisering
Spiseforstyrrelse og krop Psykoedukation. Erfaring har lært os, at der er en vis sammenhæng mellem følelser og kropslige udtryk Hoppe og danse af sorg?
Kvalificeret selvbestemmelse i afdelinger. Dele viden Beslutte fælles mål Koordinere handling.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
Neuropædagogik – pædagogik med hjernen og med hjertet
V/ Jesper Lai Knudsen PsykInfo konsulent
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
KODEORD KONTROL.
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Jeg gør det bedste jeg kan Ved Neuropædagog Maria Hansen

At arbejde ud fra en neuropædagogisk forståelse Neuropædagogikken bygger bro mellem to videnskaber: Naturvidenskaben og humanvidenskaben Der findes ingen manual i neuropædagogikken. Der arbejdes ikke med sandheder, men med hypoteser. Ethvert menneske er unikt og udvikler sig livet igennem afhængig af konteksten. Ressourcejæger: ressourcesyn – ikke fejlfinder.

Neuropædagogik og relationens betydning for hjernens udvikling Neuropædagogik er en forståelsesramme som benyttes kreativt og intuitivt. Neuropædagogikken tager sit afsæt i at udvikling nødvendigvis må foregå i samvær og samspil med andre. Det er relationen og kommunikationen med andre mennesker, der er en medvirkende faktorer i udviklings- og læringsprocesser.

Normalt fungerende hjerne NT / Hjerne med Autisme AT

MacLeans: Den tre-enige hjerne Grøn: Neocortex- den tænkende Gul: mellemhjerne /føle hjernen Rød: Hjernestammen/reptil hjernen

MacLeans: Den tre-enige hjerne Drivkraft: Behov for at lære og bidrage Neocortex Komplekse, emotionelle og tænkende systemer Kultur Kode: ORDEN/UORDEN Behov for at have det godt Mellemhjerne niveau Motorisk og følende system, tolker impulser fra hjernestammen Kode; BEHAG/UBEHAG Behov for at overleve Hjernestammen Regulerer indre balance og arousal. Kropssansende og energiregulerende system LIV/DØD

Hjernestamme niveau Opmærksomhed: fastholder fokus og koncentration – afledes ikke, formatio reticularis styrer opmærksomhedsfokus, orienteringsfleksibilitet og fordeling af informationsprocesser Arousalregulering: Vågenhedsniveau afstemmes, fastholdelse af spænding på hjernen Affektiv kontrol: forudsigelige adfærdsskift/initiativer, primitive emotionelle reflektoriske reaktioner der sikrer overlevelse, amygdala reagerer, aggression, kamp/flugt, voldsom vrede/glæde, frys og seksualitet. De 4 F’er Reaktion på uventet berøring: Neurotransmitter exciterer adfærdsmønstre Basal sanseintegration: kontrollerer bevægelseskvalitet - cerebellum regulerer og koordinerer sikker- og usikker bevægelsesniveau, automatiserede bevægelser, sikker balance – vestibulærfunktion Vitale autonome systemer: Renlighed, sult / mæthed, blodtryk, temperaturregulering, søvn, vejrtrækning, puls, neurotransmitterregulering – fighting, fleeing, feeding og fucking

Mellemhjerne niveau Modtagelsen og fordeling af informationer: sindsstemninger, give/tage, modtage og turtagning, koordineringen, orienteringen og samspil med omgivelserne – reguleret adfærd. Filterfunktion i basalganglierne: automatisk tænkning og omsætning af disse til handling og emotioner, udløsning af dopamin/belønningssystemet ved mad, sex, etc. Regulering af basal sanseintegration: søvnrytme og tidsstruktur i forhold til lys og mørke - basen for instinkter og drifter, kønshormoner Regulering af basale affekter og sensoriske stimuli: raseri, frygt, glæde, gå ”død” adfærd, balance mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem – kaostilstande, handlinger på faresignaler, kamp-flugt-adfærd, organisering og generalisering af emotionel/somatisk erfaring, ros, anerkendelse, irettesættelse, vejledning, perceptuelle og emotionelle koblinger. Korttidshukommelsen, rummelige og tidsmæssige erfaringer: fortløbende hændelser, tider og steder, kategorier, lagrer repræsentationer, diskrimination af erfarede stimuli, fastholdelse af informationer, sammenhæng i egen livshistorie - implicitte og eksplicitte hukommelsesspor.  

Neocortex/ venstre hemisfære Impressive funktioner: lydmæssig udtale / fonemer, opfattelse og genkendelse af ord og meningsindhold Fastholde og lagre viden: verbale og sociale informationer herunder normsætning Finmotorikken: øje - håndkoordination, ansigtsmimik og mundmotorik Kreativiteten og teknologisk finesser: selektiv opmærksomhed, detaljefokusering, finishfokus, monoperception Differentiering og analyse af emotionel information: hæmning af emotionel negativ adfærd, forstærkning af den positive information

Neocortex/ højre hemisfære Sammensætning af sproglige helheder: aflæsning af kropsmimik, ansigtsmimik, visuel information, sprogmelodien/prosodien, betoninger, underfundigheder, lange udredninger. Grovmotorikken: rejse sig, sætte sig, stå, gå, løbe, krydskoordinering og gå på ujævn terræn. Primære emotioner: regulering af intense emotionelle processer i et helhedsperspektiv, fantasi og virkelighed Sanseintegrative processer: aktiv samspil mellem mennesker, percipere socialt aktivitetsbillede, overblik over sociale situationer, kobler flere sansekanaler i informationssøgning, panorama perception, ser helheden. Opmærksomhed: returnerer til fokus efter kortvarig afledning - reversibel opmærksomhed, modtager kollektiv besked, holder øjenkontakt.

Autisme/ADHD Hukommelse Vurdering Konsekvenser Planlægning

Amygdala betyder mandel – fordi den ligner en mandel. Amygdala fungerer som vores ”følelsesmæssige vagthund”, der scanner omgivelserne for at vurdere, om der er noget, der er farligt… og hvis der er ”giver den sig til at gø.” Den er livsvigtig, fordi den kan få os til at reagere hurtigt, ved at blive bange, når der er noget, der er farligt… Men nogle gange gør den også, når der ikke er fare på færde. I nogle situationer er vores amygdala meget følsom… … og i andre situationer er amygdala meget doven …

Hippocampus betyder søhest… og den ligner da også en søhest… Hippocampus er ansvarlig for indlæring og hukommelse og fungerer som diplomaten, der er med til at berolige amygdala, når ”den bliver bange”. Hippocampus har kontakt til pandelapperne. I stress-situationer – overvejende ved langtidsstress – kan hippocampus (midlertidigt) skrumpe, og derved påvirkes indlæringsevnen og hukommelsen. Hippocampus betyder søhest… og den ligner da også en søhest…

Det autonome kompas Aktivitet Sympatisk Ubehag/Norandrenalin Behag/ Kamp, Flugt Hyperår-vågenhed, Overeksal-tering, Mani Forbigående alarmrefleks og hyperaktivitet Afværgeimpuls Tilbagetrækning Afvæbnende smil Nysgerrighed Vitalitet (livlighed) Engagement Henrykkelse Spejling Ubehag/Norandrenalin Behag/ Dopamin Energiløshed Passivitet Kortvarig stiv- nen eller følel- sesløshed Afslapning Hvile Lyst til at putte sig To sider af samme sag – ofte bruger vi enorm energi på den øverste kategrori – angrebs adfærden - frem for den nederst. Måske vi er mere trænet til den gruppe. Find aktiviteter der passer ind i kompasset. Afmagt, Underkastelse Kollaps, Længere-varende freeze, Depression Behagelige rolige trancetilstande, Ekstrem dagdrømmeri, Narkolepsi Passivitet Parasympatisk

Dopamin: Dopamin er et signalstof, der hænger sammen med nysgerrighed, motivation, forventningens glæde, interesse og engagement. Er involveret i belønningsadfærd (og afhængighed og misbrugsadfærd). Dopaminniveauet stiger ved alle glædesfyldte, følelsesmæssige aktiviteter (f.eks. leg, tæt fællesskab, lytte til god musik, teater, biograf, forskellige sportsaktiviteter, synge, spille musik, seksualitet, at nyde lækker mad (specielt sødt og fedt), positivt og omsorgsfuldt samvær m.m.)

Serotonin Serotonin er et signalstof, der har betydning for personens tænkning og adfærd og interessen i at være sociale sammen med andre mennesker. Ved lavt niveau bliver tanker og adfærd negativ og lysten til socialt samvær forsvinder. Ved depression er serotoninniveauet lavt. Serotonin hæmmer aggressiv adfærd og hæmmer noradrenalins virkning (nøglen til stabil affektregulering) Serotoninniveauet kan bl.a. øges ved omsorg, ved fysisk aktivitet, mad og ved at få naturlig lys og luft.

Oxytosin: Et hormon, som skaber en varm, let og kærlig følelse og støtter tilknytningen til andre mennesker. Virker beroligende og antiaggressivt. Oxytosin udskilles ved berøring, massage, beroligelse, trøst, rare ansigtsudtryk, visualisering, meditation m.m.

Adrenalin og Norandrenalin er kroppens overlevelse. Neurotransmitter stof, der gør mennesket i stand til at yde optimalt. Er nødvendig i den rette mængde for at opnå læring. Adrenalin gør kroppen klar til de 3 F’er.

Samfundet og Diagnosen. Hvem kan stille diagnosen? Hvorfor kommer der flere og flere? Er der plads til de unge i skolerne? Kender du nogen med diagnosen – voksne eller børn? Hvordan kan du se det?

Hvad stresser Uoverskuelighed Ikke at forstå Når det ikke giver mening Når man ikke kan løse opgaven Sansepåvirkninger Ikke at kunne mærke sig selv Dårlig søvn Osv.

Senseroy overload

Tegn – I kender jeres børn bedst Kropslige reaktioner som åndedræt Ændring af farve i ansigt / læber Særlige bevægelser – spænding i kroppen Særlige ord eller sætninger Kom selv med flere forslag

Når bægeret flyder over

Plan A-B-C-D osv. Udvikling af hensigtsmæssige handlestrategier At skabe mening Visuelle støtte systemer Social stories, tegneserie fortællinger, Katkassen At skærme mod belastning