Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det senmoderne samfundsfag i Dk.
Advertisements

SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Progression i samfundsfag
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Lærerprofessionen.
Kladde til informationsdias
Tavshedspligt.
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Lærerprofessionen - en definition.
Demokrati & Menneskerettigheder
Kvantitative metoder
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
Folkeskolen, forældrene og deres børn! 
Videnskabsteori og faglige metoder
Samfundsvidenskabelig metode
Uddannelsesparathed - hvad er det
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Samfundslære: Styreformer
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Notat I et notat vil der normalt optræde følgende elementer: – en problemstilling og baggrunden herfor – forskellige løsningsforslag – en gennemført faglig.
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Skolereformen og ”FUF”
Fra sanseindtryk til fagudtryk
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
Møde med skolebestyrelsen, Østbirk Skole,
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Lærerprofessionen.
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Uddrag af politiske principprogrammer
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
Skolens Ansvar Skolen skal:  Tage vare på eleverne, så forældre trygt kan overlade deres børn til skolen  Reagere, hvis elever holder fri uden skolelederens.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Matematikfaglighed i samfundsfag og EU
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
Kursus for kontaktforældre
Konfliktforebyggelse
Samfundsvidenskab /samfundsfag Introduktion i forbindelse med almen studieforberedelse.
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004 Måleovervejelser Overvejelser inden I beslutter jer for en måletype Præsentation af hovedmåletyper Oplæg til.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
De seks bedste billeder fra gruppen
Læreruddannelsen Silkeborg
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Lærer professionen Pecha kucha Maja Søgaard
SKABELON.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Samarbejde mellem matematik og samfundsfag. Disposition Indledning Hvorfor skal vi bruge 2 i samfundsfag? Hvordan kan matematikken bruges? Eksempel. Oplæg.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 3 – Det danske arbejdsmarked.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Evaluering.
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd
Nationale strategier | Folkeskolen | Vingsted 15. marts 2015
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Formåls §§ / Allerød Kommunes Børne-læringssyn.
Didaktiske planlægningsmodeller
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi Niveauer i samfundsfag Metoder i samfundsfag

Politik er kedeligt - hvis man ikke ved noget Man lærer om Man lærer at det politiske system i Danmark de politiske partier, ideologier internationale samfundsforhold. problemstillinger indenfor sociologi, økonomi og politik. argumentere for sine synspunkter respektere de andres synspunkter. forstå hvordan demokratiet fungerer men også at kunne forestille sig alternativer til det bestående.

Samfundsfag Samfundsfag er politisk – men faget hviler ikke på forudfattede meninger eller bestemte politiske synspunkter.   Samfundsfag kan være der hvor du danner dine egne politiske holdninger - Holdninger som du måske vil have resten af dit liv

Fælles mål Formålsparagraf Diskussionsoplæg "Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv deltagelse i et demokratisk samfund" Er det et godt formål? Hvad kan I bruge den viden til? Hvad vil det sige at forberede jer til aktiv deltagelse Er I interesserede i en sådan deltagelse?

Et spørgsmål om magt Diskussionsoplæg Hvem har magten i dette klasselokale?

Magten på skolen Undervisningsministeriet Folkeskole-loven Kommunal-bestyrelsen Skole-bestyrelse Skoleinspektør Elevråd Lærere Eksterne magt. Har kun indirekte indflydelse på skolen via lovgivning og kommunale initiativer Skolebestyrelsen består af 5-7 forældre, 2 lærere og 2 elever. Skoleinspektøren deltager, men har ikke stemmeret Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed Lederens træffer konkrete beslutninger vedrørende skolen inden for de mål og rammer og principper, som kommunalbestyrelsen henholdsvis skolebestyrelsen har fastsat

Folkeskoleloven §1 stk. 3 §1 stk. 3 Diskussionsoplæg ”Folkeskolen skal gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og bidrage til deres forståelse for andre kulturer og for menneskets samspil med naturen. Skolen forbereder eleverne til medbestemmelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens undervisning og hele dagligliv må derfor bygge på åndsfrihed, ligeværd og demokrati”. Oplever I at I har ret til at være med til at planlægge Jeres egen undervisning? I hvilke fag oplever I medbestemmelse? Er i overhovedet i stand til at håndtere medbestemmelsen hvis I får den? Hvad vil I bruge den til? Kan du spørge dine lærere hvordan de sørger for at deres undervisning bygger på ”åndsfrihed, ligeværd og demokrati”?

Hvornår er det samfundsfag Sociologi Økonomi Politik Internationalt

Emneområder Sociologi Hvilke typer af ungdomskriminalitet findes der? Hvilket omfang har ungdomskriminaliteten? Hvilke personer og grupper begår kriminalitet? Hvilke psykologiske eller samfundsmæssige årsager er der til ungdomskriminalitet? Hvilke former for straf benyttes? Hvordan virker straf? Økonomi Hvilke samfundsøkonomiske konsekvenser har ungdomskriminaliteten? Politik Hvilke forskellige politiske holdninger findes der til ungdomskriminalitet? Hvordan mener forskellige politiske partier, at ungdomskriminaliteten kan begrænses? Hvor høj skal den kriminelle lavalder være? Internationalt Hvilket omfang har ungdomskriminaliteten i andre lande? Hvordan bekæmpes ungdomskriminalitet i andre lande? Samarbejder landene om at begrænse ungdomskriminalitet eller andre former for kriminalitet

Niveauer i arbejdet med samfundsfag Redegørelsesniveau Påvisningsniveau Diskussions- og vurderingsniveau Metoder i samfundsfag

Diskussions- og vurderingsniveau Niveauer Redegørelse Her ønsker vi at give en velordnet fremstilling af et sagsforhold. Redegørelsen skal tage udgangspunkt i problemstillingen, og den skal være loyal overfor kilderne, saglig og neutral. Påvisningsniveau På dette niveau søger vi dokumentation for synspunkter. Vi undersøger data: statistisk materiale og interviews, vi sammenligner synspunkter, fx i avisartikler, og vi forklarer årsagssammenhænge. Diskussions- og vurderingsniveau På dette niveau opstiller vi argumenter for og imod et synspunkt, vi finder fordele og ulemper ved forskellige handlingsmuligheder, vi vurderer politiske og økonomiske konsekvenser, vi belyser emnet udfra forskellige faglige synsvinkler, og vi belyser det udfra forskellige politiske holdninger.

Metode: Analyse af tekster Teksteksempel Analyse Klassediskussion: Lav en fælles analyse af hvad der gives udtryk for i teksten. Uddrag fra liberal alliances principprogram: Liberal Alliance vil have færre regler og restriktioner. Det er ikke alt, der kan reguleres, som bør reguleres. Når vi sætter frihedsidealet højere end lighedstanken bliver mange ordninger, tilskud, regler og love overflødige. Når staten ikke skal omfordele så store summer mellem det store flertal af velfungerende og selvforsørgende borgere, kan meget bureaukrati afvikles og den offentlige indsats fokuseres.

Metode: Analyse tabeller og figurer Eksempel: Analyse Andel der har haft samleje fordelt på alder og køn Klassediskussion: Lav en fælles analyse af hvad der kan konkluderes på basis af statistikken

Metoder: dataindsamling Kvalitative Kvantitative Kvalitative data skal fortolkes. Det kan fx være det kvalitative interview, hvor man giver den interviewede lejlighed til at uddybe og nuancere sine svar. Man skal her passe på ”interviewereffekten”, hvor intervieweren bevidst eller ubevidst lægger ord i munden på den interviewede. Kvantitative data kan måles, vejes eller tælles. De kan anvendes til at fremstille statistik, tabeller og figurer. En kvantitativ undersøgelse kan fx være en spørgeskemaundersøgelse med ”lukkede” spørgsmål, hvor man afkrydser svarmuligheder, som kan tælles sammen.

Engagement i faget Diskussionsoplæg Det vigtigste er at få lyst til at engagere sig i sine omgivelser og i demokratiet. Demokratiet har brug for oplyste og engagerede borgere. Det er dit samfund, og hvis du ikke vedligeholder det, falder det fra hinanden. - Er I enige i udsagnene? - Oplever I at i har et ansvar? - Kan I gøre noget for at vedligeholde samfundet?