”Behandling af kronikere set ud fra patientens perspektiv” Dorte E. Gannik Forskningsenheden for almen praksis Center for Sundhed og Samfund København.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Advertisements

Medicin From sponsor to subjekt Set fra en studynurse’ perspektiv Birgitte Scheldt.
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Finsenscentret den 25. marts 2014
Gammelheds-Philosophy
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Den 16.august 2010 Regionsgården
Pårørende-professionel relationer
Problemformulering Hvad sker der i sammenstødet mellem omsorg og administration på en hospitalsafdeling? Hvilken betydning har dette sammenstød for sygeplejerskernes.
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Psykoedukation til unge i OPUS
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Arkitektur - data.
At være magtesløs med den magtesløse
Hvordan motiverer vi type 2 diabetes patienter til behandling?
Medborgerskab – på sporet
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
TERM modellen Introduktion til øvelse
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Introduktion til centrale begreber
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Støvring den 11. september 2007
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Afdelingsleder Morten Freil
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Tegning; ”Frihedens allegori”, F. M
Vejlederens kommunikation
SYGDOMSBEGREBER - NØGLEORD
Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Universitet Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Århus Universitetshospital Sundhedssystemet.
Børn og unge med handicap siger deres mening
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Ledelse og patientforløb Vicedirektør Bente Ourø Rørth Konference 6
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Stress En folkesygdom?.
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Krogerup Højskole, 19. oktober 2015.
WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Brandbjerg, 25. november 2015.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Lotte Hvas Praktiserende læge, dr.med. Næstformand i Det Etiske Råd
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Almen praksis.
E-læring på patientens præmisser
E-læring på patientens præmisser
Præsentationens transcript:

”Behandling af kronikere set ud fra patientens perspektiv” Dorte E. Gannik Forskningsenheden for almen praksis Center for Sundhed og Samfund København DSAM årsmøde, Trinity, Fredericia, 6-7. oktober spørgsmål til

Skal ”patientperspektivet” tages alvorligt? Så peger det på subjektive (sygdoms)modeller, f.eks: –Symptomer –Selvvurderet helbred –”Illness” – sygdom i hverdagen –Den personlige sygdomsmodel –Livsværdier og livsmål

Hvis kroniker-begrebet er en medicinsk konstruktion – der hviler på objektive sygdomskriterier – så er der en indbygget modsigelse til begrebet ”patientperspektiv”. Eller hvad? –Kronikerbegrebet, puklede sygdomsforløb og reversibilitet –Kronikerbegrebet og fastholdelse i patientrollen: medikalisering? –Kronikerbegrebet og lægen som tovholder: en idealmodel snarere end en realmodel?

Énvejsmodel eller tovejsmodel? Er der en modsætning mellem begreberne patientuddannelse og patientperspektiv? –Hvis patienten skal uddannes i sygdommen, hvad skal lægen så uddannes i? –Hvilken rolle spiller patientens tilbagemelding om symptomer, behandlingsvirkninger og handleerfaringer i kronikermodellen? –Hvor bliver den opsamlet henne?

Hvor er (rummet for) den situationelle kontekst i kronikerbehandlingen? Som bekendt fører mange veje til Rom. Sygdom kan reguleres medikamentelt, kirurgisk, via livsstilsændringer, via miljøændringer, med ændret livssituation eller ændret socialt/psykologisk forholdemønster. Patienten er en unik person med unikke livsomstændigheder. Hvordan sikres det, at modellen tillader et individuelt og situationelt ”fit” af behandlingen i den konkrete kontekst?

Konklusion Før der implementeres en kronikermodel, bør der udføres meget mere forskning i længerevarende patientforløb ud fra patientens perspektiv Ellers bliver patientperspektivet blot et staffage-begreb

Model af sygdomsforløbet

Stidiagram over behandlervalg og behandlerveje. Interviewmaterialet. Absolutte tal. 1) Diagrammet angiver valgte hovedfaser af behandlingsforløb. Der er ikke taget hensyn til enkeltafprøvnnger af behandlingstyper 2) Kursiverede tal angiver de afsnit i teksten, hvor de pågældende grupper beskrives nærmere.

Livsværdi-dimensionen Livsværdi ’aktivitet’ Frihed Udfordring, risiko Effektivitet Aktivitet, arbejde, løn Livsværdi ’helbred’ Helbred Tryghed Passe på sig selv

455:Fordi.. da kunne man jo i visse relationer mere agitere for, jamen prøv dog at give et svar retur til lægen, for hvis ikke I gør det, så, er han jo ikke klar over, hvad faktisk.. ”Hjalp det, eller hjalp det ikke”, fordi jeg kan da godt se bagefter, når man vurderer, jamen det er faktisk forkert af mig at de der smertestillende piller, at jeg ikke siger til ham, at sådan og sådan osv. Men man danner sig vel en mening og siger... ja, det har jeg nok ikke behov for eller altså, der er også at det koster penge, det koster også samfundet penge, at man vender tilbage med en konsultation og siger sådan og sådan, ikke. Og man har frygtelig svært ved at komme til lægen.. tidsbestilling, ikke, og man skal passe det ind... og inden man faktisk, så koster man en time, inden man får forbindelse, og i den dur der, ikke. Hvorimod man... hvis der var åbnet den mulighed, at lægen havde sagt, at jamen ved du hvad, nedfæld et par ord om det, og så send mig, hvordan og hvorledes, nå men, så havde man nok i højere grad, fordi.. når klokken var halv-ti, man siger, nåja, men der var forresten lige, lad mig tage det kvarter og sige til ham sådan og sådan går det (44-årig mand, afdelingsleder, s )

Situationelle omstændigheder knyttet til patienten,sygdommen og behandlingen f.eks. personligheds-egenskaber, motivation, ønsker mv. forhold knyttet til livssituationen iøvrigt, patientens ressourcer, forankring, netværk sygdommens karakteristika, varighed mv. forhold knyttet til behandlingssettingen, læge- patientforhold, lægens holdning og faciliteter, behandlingsorganisationen

Længerevarende patientforløb: nogle stikord om det fundament, som samarbejdet - og derfor også de organisatoriske løsninger - bl.a. må hvile på: -Respekt for patientens sygdomsvirkelighed og situation. -Behandling af patienten som unikt tilfælde, dvs. personligt. -Støtte til patientens egne sygdomshandlinger. -Respekt for patientens selvansvar, valg af nogle behandlere, fravalg af andre.