”Brug af spirometri til opfølgning af KOL-patienter i almen praksis”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Blodprøver Hvor smitteudsættelse ikke kan udelukkes:
Advertisements

Klinisk farmaceut Bertel Rüdinger
Prædiktion af funktionsniveau efter hoftenær fraktur - belyst gennem indikatorer fra Det Nationale Indikatorprojekt (NIP) Speciale ved Den Sundhedsfaglige.
Studie: lungemedicinsk afdeling og fysioterapien
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Udredning af allergi Kursusdag 1.
Indikatorer for depression
Godkendelse af lægemidler til børn
Hvordan motiverer vi type 2 diabetes patienter til behandling?
Variation i forbrug af lægemidler og økonomi i almen praksis. Hvor meget er rimeligt? IRF`s Årsmøde Vejle, Koordinerende læge i Nord-KAP, Jørgen.
Tuberkulose (1) Beskriv forløbet af en infektion med tuberkulosebakterien Mucobacterium tuberculosis. Forklar hvordan bakterien spredes og hvad immunsystemet.
Lasse T. Krogsbøll, læge Det Nordiske Cochrane Center
Mere viden, klare retningslinjer, mere kontrol
Psykiatrisk Forskningsenhed, Cand. Psych, MPH Rita Fjeldsted, Region Sjælland, Færgegårdsvej 15, 4760 Vordingborg Tlf ,
  Diagnostik af urinvejsinfektion ved hjælp af urinstix hos kvinder i almen praksis.
Information til samfundet og politikere
Ringe – Hjem projekt Medicinsk afd. O Herlev hospital
Sygeplejerske Lone Woelders
Facilitatorordningen i almen praksis Eva Branner
Følge- Op.
Kolding 30. april 2005 Astma audit i almen praksis Frederiksborg Amt Bente Kirkeby.
T. Rune Nielsen, neuropsykolog, Ph.D.
Udfordringen - faglighed - fællesskab i en ikke ekskluderende folkeskole Århus d. 23. maj 2011 Flemming Olsen.
DCS/DTS fællesmøde januar 2010 Denne præsentation har været fremlagt ved DCS / DTS Fællesmøde 2010 og Poul Erik Mortensen har alle rettighederne til gengivelse.
Vejen til bedre observation og behandling af smerter
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
D-vitaminstatus hos danske gravide
Tværsektorielt samarbejde omkring dele af KOL-Forløbsprogrammet
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
DATO: NAVN: INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK AARHUS UNIVERSITET * Teori og praksis i pædagoguddannelsen ›V. Lene Storgaard Brok, UCC og Lisbeth Haastrup,
Kursus i udvikling af kliniske retningslinjer
Det er dilemmaet….
Peter Lange Hjerte-Lungemedicinsk Afdeling Hvidovre Hospital
Reimar W. Thomsen, Associate professor, MD, PhD
Kadiovaskulær profylakse hos diabetikere i Frederiksborg Amt Analyse og intervention i forhold til lægepraksis’ ordinationsprofiler - Et udviklingsprojekt.
Lægedage Velkommen til Lægedage Datafangst for let øvede.
Bakteriologiske undersøgelser på alle vandværker i Odense Kommune hver måned i 2010 Richard Jensen Odense Kommune Landbrug og Grundvand.
” Samarbejde i snitfladen” - Ældreudvalgets møde 4. maj 2010.
Facilitator projektet
KOL: Behandling, rygning og rehabilitering
Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Universitet Kvalitetsudvikling i almen praksis Marianne Rosendal & Peter Vedsted.
Selvmordsforebyggelse Den praktiserende læges rolle Niels Damsbo Praktiserende læge, lektor.
Årskursus for Gastroenterologiske sygeplejersker i Kolding 2010
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
KOL prævalens, opsporing og udredning
Åndenød – kan det være andet end KOL?
Velkommen til Lægedage
Kan hjertemedicinske patienter indlægges i eget hjem
KOL i almen praksis i Danmark
Hvordan sikrer kommunerne kvaliteten? - hvilken rolle kan kompetencecentrene for kliniske kvalitetsdatabaser spille? Cand. polyt., MPH, Helle Hilding-Nørkjær.
KOL i almen praksis. d d Hvad kan vi i almen praksis … Opsporing Udredning Behandling.
Får alle vores patienter i længerevarende peroral
Kolding 30. april 2005 Indsats for at reducere antallet af storforbrugere af nerve- og sovemedicin i Frederiksborg Amt Farmaceut Lone Due.
Rationelle besparelser Møde for Regionale Lægemiddelkonsulenter 6. Oktober 2009.
REGION NORD Organisation af arbejdet med Rationel Farmakoterapi.
Et registerbaseret epidemiologisk studie.. Problemfelt Incidens, prævalens, mortalitet Overlevelse efter +/- resektion Resektions og biopsiforhold og.
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Undersøges Type2- diabetespatienterne i almen praksis efter DSAM´s anbefalinger? Forskningstræning, Odense 2009.
temamøde om rationel farmakoterapi psykofarmaka
HPV infektion og HPV relateret sygdom
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
Vejledning til telemedicinsk ambulant forløb. KOL - TeleCare Nord. Patient udskrives fra sengeafsnit med ilt Ilt seponeres efter ca. 5 uger via telemedicin.
MTV af Demens: Patient og pårørende Britta Bjerrum Mortensen Sundhedsstyrelsen Monitorering og MTV.
Rejseforsikring – sygedækning under rejser Rejseforsikringer EU Blå Kort Nordisk Konvention Forhåndstilsagn ved kendt sygdom Afbestillingsforsikring.
DET KOMMUNALE SAMARBEJDE
MTV af Demens: Organisation
Jesper Lundh Kommunal praksiskoordinator
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Udredning og opfølgning af børn med astma i almen praksis
Journal Club Introduktion: Hvorfor er det et vigtigt emne?
Præsentationens transcript:

”Brug af spirometri til opfølgning af KOL-patienter i almen praksis” Forskningstræning, Odense 2010 Cand.med. Sanne Knutzen Cand.med. Michael Bukholt Cand.med. Eilif Hedemann Cand.med. Thomas Kanstrup

Konklusion Opfølgningen af KOL-patienter i almen praksis lever endnu ikke op til DSAM´s KOL anbefalinger Andelen af patienter som har fået lavet spirometri er væsentligt højere end i Kvasimodo studiet 2003-2005 – DSAM´s KOL-vejledning har haft effekt! Den fundne prævalens af diagnosticeret KOL i almen praksis svarer godt til den anslåede prævalens af KOL i baggrundsbefolkningen.

Formål ”Et kvalitetssikringsprojekt” At undersøge om medicinsk behandlede KOL patienter i 4 almene praksis, har fået foretaget opfølgende årlig spirometri, som anbefalet ved Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

Hypoteser Der bliver lavet få opfølgende spirometri- undersøgelser i forbindelse med opfølgning af medicinsk behandlede KOL-patienter i almen praksis. Der er ikke forskel på andelen af KOL-patienter der har fået lavet spirometri inden for de sidste 12 måneder i de 4 praksis. Prævalensen af KOL-patienter over 50 år er den samme i de 4 praksis. Sværhedsgraden af KOL bestemt ved FEV1 i procent af forventet af FEV1 er den samme hos patienterne i de 4 praksis.

Metode og materiale Tværsnitsundersøgelse for 4 lægepraksis Inklusion = patienter > 50 år som har fået udskrevet lægemidler imod obstruktiv lungelidelse, ATC-kode R03, inden for de sidste 2 år Procesindikator for kvalitet = Spirometri inden for det sidste år.

Metode og materiale Eksklusion (443 ud af 794) Andre diagnoser end KOL Patienter som er uafklarede mht. spirometri Fraflyttere eller mors Meget svært invaliderende KOL eller anden konkurrerende sygdom der gør fremmøde svært

346 (ikke KOL) patienter ekskluderet Hypotese 1: Der bliver lavet for få opfølgende spirometri-undersøgelser i forbindelse med opfølgning af medicinsk behandlede KOL-patienter i almen praksis. 794 Patienter inkluderet: som har fået udskrevet lægemidler tilhørende ATC-kode R03 inden for de sidste 2 år 346 (ikke KOL) patienter ekskluderet (Astma, infektion, uafklaret, anden sygdom) 448 KOL patienter i alt 51 KOL patienter ekskluderet (Demens, svær hjerteinsufficiens, cancer, ikke ønsket spirometri, mors, svær KOL og hjemmeilt) 397 KOL patienter 224 KOL patienter (56%) har fået foretaget Spirometri inden for det sidste år 173 KOL patienter (44%) har ikke fået foretaget spirometri inden for det sidste år

Hypotese 2: Der er ikke forskel på andelen af KOL-patienter der har fået lavet spirometri inden for de sidste 12 måneder i de 4 praksis. Der er signifikant forskel mellem Praksis P1, P2, P3 og P4 (P<0,001) Der er ikke signifikant forskel mellem Praksis P1, P2 og P4 (P<0,1)

Hypotese 3: Prævalensen af KOL-patienter over 50 år er den samme i de 4 praksis Prævalensen er forskellig de 4 praksis imellem, også imellem P1, P2 og P4.

Hypotese 4: Sværhedsgraden af KOL bestemt ved FEV1 i procent af forventet af FEV1 er den samme hos patienterne i de 4 praksis. 2 af praksis havde ikke registreret FEV1 i % af forventet værdi, hvorfor det ikke var muligt at udtale sig om sværhedsgraden af KOL hos de enkelte patienter.

Konklusion Opfølgningen af KOL-patienter i almen praksis lever endnu ikke op til DSAM´s KOL anbefalinger Andelen af patienter som har fået lavet spirometri er væsentligt højere end i Kvasimodo studiet 2003-2005 – DSAM´s KOL-vejledning har haft effekt! Den fundne prævalens af diagnosticeret KOL i almen praksis svarer godt til den anslåede prævalens af KOL i baggrundsbefolkningen.

Kommentarer Tidskrævende dataindsamling – men spændende med egne data! Diagnosekodning er vigtig for optimal kvalitetssikring i praksis! God organisation og øget fokus er vigtig for kvaliteten af opfølgningen hos kronikere i praksis!

”Brug af spirometri til opfølgning af KOL-patienter i almen praksis” Forskningstræning, Odense 2010 Cand.med. Sanne Knutzen Cand.med. Michael Bukholt Cand.med. Eilif Hedemann Cand.med. Thomas Kanstrup