WHO 1948: Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sundhed menneske og samfund
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Dr. Wenceslaus Kilama, Chairman, Malaria Foundation International
WHO`s definition af selvmord
Inddrag nu Kick-off møde
Livsvilkår for børn på asylcentre
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Hvad er korruption? En kort introduktion
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Afdeling for Specialfunktioner
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Social mobilitet er bremset op
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
DES årskonference 2013 Regeringens evalueringspolitiske program og de store velfærdsområder.
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Temamøde i Fredericia Bydelsprojekter og forskningssamarbejde
Socialt udsattes adgang til sundhedsydelser Samarbejdskonference 2013 Faglig konsulent Nina Brünés.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Det fælles mål At borgere med kroniske sygdomme opnår den højeste grad af livskvalitet med størst muligt ansvar for og indflydelse på eget helbred.
Velkommen til 10. klasse Center Nord 2014/2015. Præsentation Årets gang En dag på center Nord Fælles rammer i centeret Kontaktlærer / forældresamarbejde.
Velfærd kontra fattigdom
Fattigdom i Danmark Fattigdom på kanten af Lolland og Falster
Den gode patientrejse og det gode liv
Viden om børnefattigdom i Danmark?
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Rygning og helbred blandt socialt udsatte i Danmark 3. november 2009 Pia Vivian Pedersen Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet.
Elevenstrivsel.dk Målgruppe Sårbare elever Årsag: -Stress -Forældres skilsmisse -Generel uro i familien -Forventningspres -Uddannelsespres -Et særligt.
Eigtveds Pakhus mandag den 28. november 2005 Velkommen Præsentation og diskussion af resultater fra forskningsprogrammet om social arv.
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Lærlingenes psykiske arbejdsmiljø i praktikvirksomhederne Arbejdsmiljøseminar Lærlinge og elevers psykiske arbejdsmiljø i praktikvirksomhederne.
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
SF Ungdom Ved..
Afdelingsleder Morten Freil
UUUC Årskonference 2011 Hvad ved vi om social arv?
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Børns omsorgssituation og trivsel
Vellykket og visionær rehabilitering Hvad kræver det… mere? Åben opgavefordeling og systematisk pårørendeinddragelse 1.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Forskningschef Niels Ploug, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Socialpolitisk årsmøde 2007 Lige muligheder for udsatte børn og unge.
Hvad ved vi om socialt udsatte borgeres rygevaner? v/ projektmedarbejder Jane Brinch.
Region Midtjyllands tilbud 2013
Uddrag af politiske principprogrammer
Fremme af unges mentale sundhed
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Psykometriske egenskaber ved DIP-Q
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Lighed & ulighed Samfundsfag.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Psykisk mistrivsel blandt skoleelever: udbredelse, udvikling og udsigter Konference om psykisk mistrivsel hos børn og unge Kolding Kommunes Uddannelsescenter.
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Mental sundhed et anliggende for folkesundheden? Sigurd Lauridsen Ph.d. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Projektleder DEA.
Temamøde om social ulighed i sundhed
Borgere med psykiatriske diagnoser
Tandlægernes rolle i det nære sundhedsvæsen
Børn, der oplever vold i familien Omfang og konsekvenser
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Socialt Velfærdsindeks Status
BLINDE OG STÆRKT SVAGSYNEDES LEVEVILKÅR Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse Anna Amilon, Lena Bech Bojsen, Stine Vernstrøm Østergaard, Anna.
Præsentationens transcript:

WHO 1948: Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse

Hvad ved vi om sociale forhold og helbredsforhold i Danmark? Der er en høj grad af social og økonomisk lighed i Danmark Vi har alle gratis adgang til alle niveauer i sundhedsvæsenet Dog med undtagelse af tandlæge og visse andre sundhedsydelser

Og så ved vi, at: Jo mere socio-økonomisk lighed der er i et samfund, desto højere er middellevetiden Men:

Fra: Richard Wilkinson: ”The Impact of Inequality – how to make sick societies healthier” The new press, New York 2006

social ulighed i sundhed. WHO 2006: Tre særlige forhold, når de kombineres, gør specifikke forskelle i sundhed til: social ulighed i sundhed. De tre forhold er, at: forskellene er systematiske, social skabt (og derfor til at forandre) og uretfærdig

Og at kernegruppen i denne befolkningsgruppe er dem, vi kalder de socialt udsat?

Rådet for Socialt Udsattes målgruppe … i flg. kommisoriet Psykisk syge alkoholmisbrugere stofmisbrugere Prostituerede og andre hjemløse Rådet for Socialt Udsattes målgruppe … i flg. kommisoriet

Fattigdom Svagt netværk Skæv socialisering Psykisk syge alkoholmisbrugere stofmisbrugere Prostituerede og andre hjemløse Og her: den virkelige målgruppe Fattigdom Svagt netværk Skæv socialisering

Sådan er det nærmere virkeligheden: Problemerne er overlappende Her er de: ca. 4% af befolkningen - dem med sammensatte sociale og helbredsmæssige problemer

I alt udgør socialt udsatte (65. 000) og langvarigt fattige (100 I alt udgør socialt udsatte (65.000) og langvarigt fattige (100.000) altså 160.000 – 170.000 personer i hele landet. Der er ca 35.000- 40.000 børn, der vokser op med en forældre, der er socialt udsat eller langvarigt fattige. Altså omkring 4% af befolkningen.

Forventet levetid for 30-årige københavnere – med henholdsvis en lang og en kort uddannelse (PS. Så tør jeg ikke tænke på levetid og mindre godt helbred for dem helt uden uddannelse!) Kilde: Folkesundhedsrapport 2005 for Københavns Kommune. / Ugeskr Læger 2005; 167:166-8

Fordeling mellem middellevetid og socio-økonomisk indeks i 3 københavnske bydele Kilde: Folkesundhedsrapport 2005 for Københavns Kommune

Men, så er der jo det, at mere vil have mere

Socialt udsatte har ganske tunge problemer af social-helbredsmæssig karakter end resten af befolkningen

Andel, der har en langvarig sygdom eller lidelse. Procent Kilde: Rådet for Socialt Udsattes småskriftserie nr.6/2007 Hvad ved vi om socialt udsattes sundhed?

Forekomsten af personer, der vurderer eget helbred som værende dårligt eller meget dårligt i forskellige befolkningsgrupper. Procent. Kilde: Rådet for Socialt Udsattes småskriftserie nr.6/2007 Hvad ved vi om socialt udsattes sundhed?

Andel der ikke forventer at kunne få hjælp fra andre til praktiske problemer i tilfælde af sygdom. Procent Kilde: Rådet for Socialt Udsattes småskriftserie nr.6/2007 Hvad ved vi om socialt udsattes sundhed?

Jamen, så tag dig dog sammen og få ændret på din livsstil – kunne man fristes til at udbryde. Eller er det mere kompliceret end som så?

Vi ved, at den negative sociale arv trives, og derfor: kan voksentilværelsens sociale og sundhedsmæssige forhold ikke forstås uden at tage den enkelte eller gruppens baggrund og opvækst med i betragtning.

I Vagn Christensens disputats fra 1956 dokumenteres det, at: Sygelighed og hospitalsindlæggelse hos børn i 50'erne var afhængig af de materielle kår, som børnene voksede op under. Christensen V: Boligforhold og børnesygelighed. En undersøgelse af hospitalsindlæggelser under forskellige boligforhold (Disputats). København 1956.

En efterundersøgelse af disse belastede børns senere levekår (1981) påviser, at: De også fremover måtte bære på alvorlige helbredsmæssige og sociale problemer. Andersen TF: Børns opvækstvilkår i langsigtet perspektiv - en socialmedicinsk forløbsundersøgelse gennem tre årtier. Rapport nr. 23, København: Institut for socialmedicin, 1981.

De løb hyppigere end andre i ungdommen ind i: - kriminalitet - børneværnssager - ungdomsfængslinger

Senere i livet blev de hyppigere end gennemsnittet: alvorligt kriminelle indlagt på somatiske og psykiatriske afdelinger stof- og/eller alkoholmisbrugere De forsøgte selvmord og gennemførte selvmord hyppigere end gennemsnittet

Allerede inden 40 års alderen var der en betydelig overforekomst af pensionister i gruppen.

Har en langt højere registreret kriminalitet Ser man på unge der begår kriminalitet, viser tallene, at unge, der som børn har haft en social børnesag og vokset op i en familie med problemer: Har en langt højere registreret kriminalitet Hyppigere begår ny kriminalitet Har sværere ved at finde arbejde efter begået kriminalitet Kilde: Niels Glavind: Kriminalitet og social baggrund. AE-rådet, 2007

Sundhedsvæsenet har sin del af ansvaret for dette, gennem: Uligheden i sundhed er betydelig! Påstand 1: Sundhedsvæsenet har sin del af ansvaret for dette, gennem: specialisering effektivisering objektivisering

Uligheden i sundhed er betydelig! Påstand 2: Sundhedsforbedrende indsatser for socialt udsatte er ikke først og fremmest et spørgsmål om ”det kan betale sig”, men om en pligt til også at have et øje for svage borgere.

Uligheden i sundhed er betydelig! Påstand 3: Lige mulighed for at bruge sundhedsvæsenet kræver, at nogle får noget ekstra og en særlig behandling.

Social ulighed i sundhed? Jeg vil svare: WHO 2006: Social ulighed i sundhed? Jeg vil svare: - Forskellene er systematiske! - Forskellene er socialt skabt! (og derfor til at forandre) og - Forskellene er uretfærdig! (bl.a. fordi de rammer børn, som intet har gjort for at bringe sig i den situation)

Stagsted-stenen