Personlighedsforstyrrelser med fokus på borderline d. 26. februar 2014

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Tema: 6 Hvad kan jeg gøre når jeg har det dårligt_ Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) STYRKE OG MOD Irene Oestrich Irene Oestrich, chefpsykolog, ph.d. adj. professor SKOLEN FOR KOGNITIV.
Den Professionelle samtale Samtalen som redskab
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Og hvordan man håndterer den.
Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
ÆNDRINGER I FØLELSER OG ADFÆRD VEJEN VIDERE
Temadag Funktionelle lidelser.
Velkommen.
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Tema 2: Hvad er emotionelt ustabil personlighedsstruktur
Bipolar affektiv sindslidelse
Hvilke rusmidler appellerer til de unge?
Session 13: Advarselssignaler på depression og blandingstilstand Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Sydgården Behandlingscenter Sydgården
Bevar håbet – fra Pension til arbejde og det der imellem & & Kirsten Kallesøe i dag
Mestring af ADHD som voksen.
Personlighedsforstyrrelser hos stofmisbrugere
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Læring i et vejledningsperspektiv
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Cand.pæd. og exam. eksistentiel psykoterapeut (PI)
Program - ICDP International Childhood Development Program
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Sårbarhed hos børn og unge
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
DBT Mere om ACCEPT (Fælles for alle mindfulness-tilgange)
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Dialektisk adfærdsterapi i KKUC - helhedsorienteret behandling
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Tema 3: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderline typen.
Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.
Personligheds-forstyrrelser / Borderline
På vej mod et godt ungdomsliv
Hvordan man bekæmper mobning
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Mit liv - nu med DAT MIT LIV - nu med DAT.
Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 7 - Den bipolare patient og familien Undervisere:
Psykoedukation skizofreni
Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 2 – Skizofreni, symptomer, årsager og forløb Undervisere:
Den Kreative Platform Principper og 3D pædagogik Tryghed til at turde Koncentration til at kunne Motivation til at ville Uhæmmet anvendelse af viden.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Jeg lever (et bedre liv) med borderline Jeg lever (et bedre liv) med Borderline.
Borderline - eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur Oplæg ved Else Iversen Holstebro d Ud fra den forståelse, der ligger i DAT = Dialektisk.
Jeg lever (et bedre liv) med borderline Jeg lever (et bedre liv) med Borderline.
Følelser… hvad for noget?. Rammen for i aften Følelsernes ABC Hvordan støtter vi en positiv følelsesmæssig udvikling hos børn? Vulkanen Formen Lytte,
Tema 3: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Program Tanker siden sidst
Tema 2: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Tema 3: Angst & depression Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Program Velkommen Siden sidst Fagligt oplæg om behandling:
- eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur
Personlig stof- og alkoholpolitik
Guide til flygtningeforældre i asylfasen
- eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
- eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur
Præsentationens transcript:

Personlighedsforstyrrelser med fokus på borderline d. 26. februar 2014 Oplæg ved Else Iversen Ud fra den forståelse, der ligger i DAT = Dialektisk adfærdsterapi Ud fra den forståelse, der ligger i DAT = Dialektisk

Følelsesregulering Ved Borderline personlighedsforstyrrelse Intensitet Selvskadende/ selvmordstanker Alm. følelses- regulering Tid

Validering er at: Tage den anden alvorligt Se den anden Være opmærksom Lytte aktivt Opsummere og spejle Holde med Acceptere, bekræfte, støtte Udtrykke velvilje Se tingene fra den andens synsvinkel Forsøge at aflæse den anden Tilkendegive at den anden er forståelig

Invalidering er at: Kritisere Betvivle Ignorere Give skyldfølelse Fordømme Sætte negative etiketter på Give urimelige eller usande forklaringer på noget ved en anden Håne Tillægge den anden følelser/tanker og/eller bekræfte ham/hende på et lavere niveau, end det er nødvendigt.

Trans-aktionel Model: Faktorerne påvirker hinanden gensidigt Individuel følelsesmæssig sårbarhed Invaliderende reaktioner

Svær lidelse bygger på: Kombination af Sensitivitet Reaktivitet Langsom tilbagevenden til basal-linjen PLUS Invaliderende socialt/familiært miljø Manglende evne til at regulere følelser (mangler færdigheder til at håndtere sig selv)

Emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse = borderline Problemer med at håndtere følelser Voldsomme følelsesudsving. Problemer med depression, angst og vrede. Svært ved at mærke og genkende følelser. Problemer med relationer Kaotiske relationer. Angst for at blive forladt. Problemer med selvregulering Identitetsforstyrrelser, tomhedsfølelse. Problemer med at regulere adfærd Selvmordsforsøg, selvskadende handlinger. Problemer med tænkning Problemer med tænkning ved høje følelsesniveauer. Paranoide ideer. Generelt opmærksomhedsproblemer.

Det overordnede mål er et leveværdigt liv Konkrete mål At begrænse: Adfærd, som giver anledning til kaos i relationer Labile følelser, dårligt humør Impulsivitet Usikker identitetsfølelse, manglende kontrol over tanker At fremme: Relationsfærdigheder Færdigheder til at regulere følelser Hold ud-færdigheder Opmærksomheds- færdigheder

De 5 ben i DAT Færdighedstræning (lære færdigheder, ”skoleklasse”) Individuel terapi (fastholde pt, motivation, færdigheder) Telefonkonsultation (generalisere færdigheder, ”ud af rummet”) Teamarbejde (fastholde behandlerens motivation, modvirke pt`s belønning af ikke at lave DAT) Arbejde med omgivelserne

DAT Forandring Accept M. Linehan 1996

Opmærksomhed Fornuft Visdom Følelser At kendte til og lede sit indre Forskellige sindstilstande: Fornuft Visdom Følelser

Opmærksomhed Fornuft Visdom Følelser At kendte til og lede sit indre Forskellige sindstilstande: Fornuft Visdom Følelser Det kan være, at han er blevet forsinket af trafikken. Han er før kommet for sent hjem. Min kæreste er forsinket. Han er nok sammen med en anden Jeg er bange for at han går fra mig. Jeg sender ham en sms og spørger, om han er på vej hjem.

Indlæring af færdigheder i gruppe Opmærksomheds-færdigheder/mindfulness - at være nærværende på en ikke dømmende måde Relationsfærdigheder - behovsopfyldelse og grænsesætning Følelsesregulering - mærke og genkende en følelse, tillade følelsen, handle modsat følelsen, når den ikke er berettiget Hold-ud-færdigheder- at udholde ubehag - udholde krisen, acceptere tingenes tilstand. Undgå impulsiv adfærd.

Målhieraki Mål i fase 1: stabilitet/sikkerhed i nuet 1. at reducere selvmordsadfærd og selvskadende adfærd 2. at reducere terapiforstyrrende adfærd 3. at reducere adfærd, der forringer livskvaliteten 4. at styrke færdigheder og kompetent adfærd

Kædeanalyse Problem adfærd Løsningskæde Sårbarheder Konsekvenser Udløsende hændelse Primær følelse Dømmende tanker Sekundær følelse Kort sigt Tanker Lang sigt Løsningskæde Nye led med færdigheder

Kædeanalyse Problem adfærd Har glemt at spise. Sov dårligt i nat. Sårbarheder Problem adfærd Konsekvenser Sekundær følelse Udløsende hændelse Primær følelse Dømmende tanker Kort sigt Tanker Har glemt at spise. Sov dårligt i nat. Skærer mig selv i armen Lettelse Kæreste kommer senere hjem Ked Af det Skam Jeg er dum og kedelig Han svigter mig Lang sigt Mere skam Løsningskæde Der er meget trafik Det er forståeligt, at jeg er ked af det, når jeg tænker sådan Stop dømmende tanker

FASER Fase I Sikkerhed og stabilitet Fase II Livstruende adfærd Terapitruende adfærd Indlæring af færdigheder Fase II Følelsesmæssig opleven, traumebearbejdning Fase III Livsvalg Fase IV Evnen til at føle sig hel tilfreds med sit liv

Kontakt Regionspsykiatrien Silkeborg Team for Personlighedsforstyrrelser Att: Else Iversen Falkevej 5 8600 Silkeborg Tlf. 2169 2203 Mail. elsivers@rm.dk