Den psykologiske baggrund for ordination Ph.d.-studerende, farmaceut, Kristin Eskildsen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Den lille Mads.
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
GRAFISK FORTÆLLING 1.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
- gennem Marte Meo metoden
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
At skabe den livsnære samtale David Viftrup. Kristne venner Relation til præst Kristne aktiviteterBibelenÆgtefælle BørnForældre Resarch by John Finney,
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
TERM modellen Introduktion til øvelse
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Hvor der er fokus på klimaet.
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
Kommunikation.
”Der er ingen sår der ser godt ud”
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Fortællinger fra kanten
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Undersøgende. Indkredser situationen: Hvem gjorde hvad, hvor, hvornår, hvordan.? Hvad skete der? Hvem gjorde hvad? Hvad sagde hun? Var alle der? Hvem var.
Hold fast, hold ud eller hold igen
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Projektlederens rolle(r)
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Program Opfriske de centrale værktøjer i Den motiverende samtale
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Afdelingsleder Morten Freil
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Procesværktøjer.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Birgitte Ravn Olesen, Kommunikation/RUC Hvorfor gør de ikke som vi siger?
Læring i et vejledningsperspektiv
Omgangstone og kollegialitet
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Vejlederens kommunikation
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Børn og unge med handicap siger deres mening
Workshop Motivation og fokus på målet
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Dette er en automatisk lønforhandling. Vær venlig at svare på de næste spørgsmål. Dine svar vil danne grundlag for den næste lønjustering. Næste>>
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Læreren som læringsleder
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings- & Kompetencegivende coachingforløb.
Stress En folkesygdom?.
 Cirka 30 Limited care(LC) patienter  Cirka 12 Selfcare(SC) patienter  Cirka 20 Hjemmehæmodialyse(HHD) patienter  Strukturændring 2012  Den enkelte.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Præsentationens transcript:

Den psykologiske baggrund for ordination Ph.d.-studerende, farmaceut, Kristin Eskildsen

Budskaber Hver enkelt læge er unik Hver læge midt i en udviklingsproces Interventioner bør tage udgangspunkt i den enkelte læges udviklingsproces

Tak Ebba Holme Hansen, Vejleder, DFU Thorsten Kruse og Erik Knudsen, VA Forskningsfonden, 3 måneders løn Danmarks Farmaceutiske Universitet, Ph.d.- stipendium.

Formål med projekt At få en forståelse for praktiserende lægers udskrivning af lægemidler fra lægernes eget perspektiv At opnå resultater der kan anvendes som baggrund for kvalitetsudvikling ?

Metoder 20 interviews 9 dages observation

Past Future The act of prescribing ”Men hvis du begynder at sige at 'jeg gør tingene på en måde som er det nemmeste eller bekvemmeste men som ikke er det rigtigste ifølge ens egen opfattelse' så er man virkelig ilde ude mener jeg, fordi så har man jo ikke moral mere overhovedet, vel.” K: " Hvordan er din opfattelse dannet? Altså dine idealer dannet. Hvilke ting er det der har gjort at du er blevet… at du har fået de idealer.L13: " Min moder" ”Men sådan er ikke mit temperament. Så er jeg nok den pragmatiske type. I min udskrivnings, mine ordinationsvaner. K: Ja, vil du ikke uddybe lidt mere omkring hvorfor du er pragmatisk. Altså hvad… hvorfor du er blød? L1:Altså grundlæggende er det nok fordi jeg er blød af temperament. Det er nok fordi jeg er svag, blød. Kan lokkes.” L12: " Jaa…altså jeg prøver da at være meget opmærksom på at undgå det som overgår mange praktiserende læger..at blive udbrændt med årene, ikke. Hvad hedder det. Og det prøver jeg helt klart på ved at gå til supervision.

Determines goals Applies appropriate perspective Takes the role of the others in the situation Pulls out, points out, defines to self the objects in the situation Applies past experience Views self in situation GP enters situation GP defines situation GP determines line of action GP prescribes GP interprets own action GP revises definition of situation Considers future Inspireret af model i Charon JM. Symbolic interactionism. An introduction, an interpretation, an integration. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, 1985.

Determines goals Applies appropriate perspective Takes the role of the others in the situation Pulls out, points out, defines to self the objects in the situation Applies past experience Views self in situation GP enters situation GP defines situation GP determines line of action GP prescribes GP interprets own action GP revises definition of situation Sub-study III***Sub-study I* Sub-study II** * GPs’ self-perception ** GPs perceive and handle situation *** GPs’ emotional state Considers future

Lægers selvopfattelse Lægers selvopfattelse påvirker og påvirkes af deres udskrivning af lægemidler

Lever ikke op til egne menneskelige og faglige idealer ”hvis jeg føler at jeg …… gør nogen ting som folk forlanger af mig som jeg ved er forkerte så vil jeg føle disrespekt overfor mig selv og det tror jeg også andre mennesker vil gøre. Og det ville berøre mig meget mere (end andres vrede imod en)” GP16

Selvopfattelse påvirker ordination ”Og nogen gange så …….. bliver jeg stædig og siger nej. Og siger 'jeg ved mere end du gør..og jeg mener ikke du skal sådan og sådan' Andre gange siger man 'jeg giver mine råd og så må du selv om det.’ Som jeg var inde på……..patientens autonomi og min autonomi det har noget at gøre med hvornår jeg har brug for selvrespekt. For at kunne li’ at se mig selv i spejlet.” GP9

Konsekvensen af konstant at gå på kompromis med sig selv ”hvis man, hvis man hele tiden gør det patienterne de, de forlanger så er det nemlig man går og bliver led ved sig selv. Og bliver udbrændt.” GP11

Lægers følelsesmæssig involvering Lægers følelser påvirker lægernes opfattelse af den enkelte situation, tolkning af egen handling og udvikling af udskrivningspraksis.

Følelser påvirker hvordan man ser situationen ”man bliver jo sur på sig selv. Og man bliver jo sur på næste patient. Det går ud over de næste patienter der kommer, ikke. Fordi forrige konsultation det var en lortekonsultation hvor patienten fik noget som han egentlig ikke skulle have haft.” GP4

Følelser i den enkelte situation afhænger af erfaringer ”Jeg har fundet ud af at når der kommer nogle lægemidler som virker, faktisk virker så det går som man forventer og det tåles godt og så bliver man så glad for det lægemiddel og så bruger man tonsvis af det.” GP13

Følelser stimulerer forandring ”Tidligere kunne jeg godt, tror jeg, sætte hælene meget i. Nu er jeg bevidst om at det på en eller anden måde trigger et eller andet hos mig der bringer mig i forsvarsposition, ikke. Og derfor så…der bruger jeg faktisk så vidt jeg kan de der kommunikationsredskaber som jeg har lært, ikke.” GP6

Lægers opfattelse og håndtering af situationen Læger søger at balancere indre og ydre påvirkninger så sikkert som muligt i den enkelte udskrivningssituation

Et skøn ” Men det er også dem hvor jeg kan se at dette bliver nok en varig ordination. Eller en langvarig ordination. Derfor tænker jeg så at forhåbentlig har jeg gjort det rigtig. Det er jo et skøn altid. Forhåbentlig har jeg gjort det rigtig. Og ved at nu gør jeg det. Så gør jeg det. Så det er så den samme følelse ikke. Jeg mener jeg gør det rigtige og forhåbentlig gør jeg det. Jeg ved det jo ikke.” GP1

”tage kampen op” ”De dage hvor man virkelig lægger sig i selen og gør det efter lægefaglige idealer, så har man det også godt bagefter, ikke. Det har man. Og man bliver også respekteret af forældrene på lidt længere sigt.” GP11

Holdepunkt ”Stofferne er det ikke noget i vejen med. Men hvis jeg mangler personlig erfaring med et stof bliver jeg usikker og søger støtte enten hos kollegaer eller hos en eller anden speciallæge (). Men det kan jo være sådan noget banalt noget som hypertensionsbehandling af en gravid pige. For hvad må hun få.” GP3

Slække på egne idealer ”man er nødt til at møde patienten. Man kan godt…man bliver NØDT TIL i nogen situationer at give.. slække på sine egne idealer. Fordi patientens idealer også er der, ikke.” GP8