Dansk produktion i globale værdikæder 14. november, 2013.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Logistik Mål og strategier
Hvad er internationalisering
Mod en dansk styrkeposition i byggekomponent-industrien Hans Peter Svendler Nielsen Arkitektskolen i Aarhus Indlæg og et paradigmeskift i byggesektoren.
Produktivitet, økonomistyring og samarbejde – hvor ligger potentialet?
Head Lean Netværks-gruppe.
Analyse af eksterne og interne forhold
FRIVILLIGHED OG MEDBORGERSKAB
Udviklingstendenser i dansk byggeri – kan vi inspireres fra udlandet?
1MIO / feb. 06 Hvorfor MIO? Mange institutioner står over for nye udfordringer:  Ændrede betingelser i styring og markedsvilkår  Øgede krav til ledelse.
Produktion og Logistik
og andre udviklingsperspektiver
Handleplaner Repræsentantskabsmøde den 8. juni 2012.
Byggecentrum Innovation i markedsføringen Middelfart 1. februar 2010.
Skolen i Verden november 2006 Tove Heidemann CVU Sønderjylland.
Brug af underleverandører - Generelle sikkerhedsudfordringer
Økonomisk styring Kapitel 14.
Vejle som vækstlokomotiv i 2020
Uddannelse og vækst Carl-Johan Dalgaard Seminar om uddannelse i beskæftigelsesindsatsen 2. November 2009.
Verden omkring HTH Kunder x Konkurrenter Leverandører Finanskrisen
Anders Hoffman, Ph.d. Kreativ direktør, FORA Brugerdreven innovation i den danske modeindustri.
Integration af mennesker, processer og arbejdspladser... En fornyet tilgang til design af fremtidens bygning.
Virksomheder - definition
Søg støtte til projekter… København, 8. februar 2008.
Center for Sundhedsteknologi Baggrund:  Sikre regionerne uden for storbyerne gode rammebetingelser for vidensbaseret vækst og udvikling Formål:  At etablere.
Kristiske faktorer og forudsætninger for vækst - Hvad betyder uddannelse? Carl-Johan Dalgaard Dansk Arbejdsgiverforening Beskæftigelsespolitisk konference.
Forretningsmodel.
Teknologi og samfund Den teknologiske udvikling 1 Samfundsudviklingen
Samfund og teknologi (B-niveau)
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
Konkurrenceudsættelse – organisering, produktivitet, effekt FOPS arrangement , v. Henning Nilausen Indlægget kommer ind.
Oplæg i Væksthus Hovedstaden 28. November 2007 Jacob Holm
24. november 2014 Fremtidens industrimedarbejder - tendenser og udfordringer.
Emballage og Transport 1 Fokus på logistik, transport og distribution Modul 2 Teknologisk Institut Emballage og Transport.
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
E-handel og FM Program: Kl Introduktion
Intern Økonomi Forretning og Ledelse – Lektion 6 Budgetlægning/regnskab Cost Management ”Livet i et firma er nedfældet i bogholderiet”
Omsorg for patienter i det endoskopiske afsnit. Styrer driften?  Stort flow af patienter  Korte kontakter  Øget instrumentel / teknologisk sygepleje.
Side Driftsøkonomi Kapitel 21 Innovation.
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning Birk Centerpark 40 DK Herning
1 CSR er mere end virksomhedernes sociale engagement - CSR i Danmark / Steen Vallentin Inst. f. Ledelse, Politik og Filosofi CBS Center for Corporate Social.
Virksomheder i Danmark Materialer og/eller ferskvand indgår i virksomheden Ændringer i regulering kan direkte påvirke virksomhedens mulighed for at agere.
Af: Jonatan W & Line Stryander
Lauritz B. Holm-Nielsen, Rektor Norden i verden A A R H U S U N I V E R S I T E T Videregående uddannelse i internationalt perspektiv  Det internationale.
24. Logistik Logistikbegrebet - Kort definition:
Økonomisk globalisering
Globalisering, side
Tommy Engedal Kronborg
Leif Vestergaard Adm. direktør, EG A/S Et digitalt løft af dansk erhvervslivs produktivitet.
Forretnings innovation ! 1/15 Det overordnede mål er værdiskabelse i virksomheder Metoder til afklaring af hvilke veje der skal følges. Idé og Udviklingshuset.
Økonomistrukturen Omkostningstyper.
On the Essential Contexts of Artefacts or on the Proposition that ”Design Is Making Sense (of Things)” Af Klaus Krippendorff 1989.
GENERATION WHY Flere søger virksomheder med andre formål end ren profit. Give noget igen til samfundet. Vi vil i stigende grad søge at gøre en positiv.
Vinder af konsulentprisen 2010 i kategorien Samfundsudvikling, Organisation og Økonomi Kortlægning af velfærdsteknologiske virksomheder v/ Michael.
En fremtid med muligheder: Fremtidens produktion i Danmark Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker.
Vilje til vækst Winni Grosbøll. Vilje til vækst Ruster samfundet til morgendagens udfordringer gennem udvikling af kompetencer og resurser, der øger konkurrenceevnen,
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Danmark i en global verden Dansk Industri 28.okt. 15 Danmark i en global verden Seniorchefkonsulent Allan Sørensen.
ATV temamøde Den Danske Fødevaresektor – globale og fremtidige muligheder 10. december 2012 Flemming Nør-Pedersen Direktør, Landbrug & Fødevarer.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
24. Logistik Logistikbegrebet - Kort definition:
Et digitalt løft af dansk erhvervslivs produktivitet
Jenny Braat, adm. direktør for Danske Maritime
25. Logistisk effektivitet
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Præsentationens transcript:

Dansk produktion i globale værdikæder 14. november, 2013

Megatrends and the pressure to adapt - today and tomorrow Globalization Uncertainty and dynamism Technology and innovation Specialization and networks Markets and products Etc., etc.

Stort omstillingspres på danske virksomheder! Danmark er - på godt og ondt - et velstående landsby- samfund: –Høj grad af lighed, uformel kommunikation, fælles flid og tætte relationer mellem de lokale - men vanskeligt at komme ind i for udefrakommende. Den danske velfærdsstat udfordres af indvandring og voksende krav til omstillingsevne med manglende rummelighed på arbejdsmarkedet til følge Dansk eksport er baseret på mere “lavteknologiske produkter” end tilsvarende små OECD lande – alligevel er Danmark blandt top 10 (>20) i verden hvad angår BFI/capita Dansk omkostningsniveau er en udfordring for traditionel industri - Østeuropa og Kina som produktionsbaser for danske virksomheder Danmark er en lille nation - begrænsede ressourcer og økonomi - Viden er af afgørende betydning for konkurrenceevnen Findes der et Columbusæg?

Værdikæder i udvikling Traditionelt ● “Bevar innovation, markedsføring og pilotproduktion i Danmark og flyt resten til et lavtlønsland” Nu ● Lavtlønslande overtager i stigende grad videnarbejde Vores spørgsmål ● “Hvordan kan danske virksomheder få nytte af at indgå i en global økonomi?”

Fire fejlagtige antagelser om produktion i Danmark 1.Vi har ikke brug for produktion, vi skal leve af innovation og service! 2.Produktion er lig med fabrikation! 3.Produktion kan udskilles og lokaliseres uafhængigt af virksomhedens øvrige aktiviteter! 4.Produktions kapabiliteter kan opbygges hurtigt og effektivt og uafhængig af virksomhedens formelle grænsedragning!

Nogle grundlægende antagelser 1.Automatisering og teknologi gør det ikke alene. Det er samspillet mellem teknologi, forretning og menneskelige ressourcer der er afgørende 2.Ensidig fokus på produktivitet er ikke tilstrækkelig – men produktivitet er en væsentlig ”Qualifier” 3.Få virksomheder kan gøre sig gældende i grundlæggende teknologiudvikling – Danmark er en nation af primært små og mellemstore virksomheder med begrænsede ressourcer

Systemleverandøren som vækstaccelerator ”Systemklyngen består af forskellige typer af aktører, som vil deltage direkte eller indirekte i klyngens værdiskabelse. Målet med etableringen af systemklyngen er at øge den fremtidige indtjening gennem bedre koordinerede leverancer (pris, kvalitet og tid), styrket innovation, indkøb og teknologianvendelse, planlægningsgrundlag, m.v.”. Systemleverandør Systemklynge! OEMér Leverandører Kapacitet Teknologi Viden Komponent Råvarer Transport/logistik Service X

Hvad er det som kunden (OEMéren) efterspørger? Er der mulighed for dybere indgreb med kunden? Hvorledes opleves fleksibiliteten i leverancesystemet – kan den gøres bedre? Hvem har ejerskabet af leverances centrale værdibidrag? Hvorledes er ansvars- og rettighedsfordelingen i leverancesystemet? Hvad er de teknologiske og organisatoriske virkemidler? Hvorledes opleves magtbalancen og hvorledes kan denne påvirkes? Er der en reel evne og vilje til at indgå i dybere samarbejde? Er der en grænse for samarbejdet og dets karakter? Hvorledes opleves evnen til at absorbere og omsætte eksterne inputs? Hvad vil gevinsterne være og hvorledes skal de fordeles? Systemleverandøren som vækstaccelerator Nogle af de åbne spørgsmål vi søger svar på...

Sammenfatning Behov for at styrke danske produktionsvirksom- heders konkurrencekraft i de nærmeste årtier Stort uudnyttet forbedrings- og innovations- potentiale i danske virksomheder Danske virksomheder har et godt udgangspunkt – Fleksibilitet, omstillingsevne og viden ……… men der ligger en stor og væsentlig fremtidig fælles opgave for virksomheder, videninstitutioner, politikere og samfund ?

Viden følger produktion To bølger af outsourcing/off-shoring 1.Fysiske arbejdspladser 2.Videnarbejdspladser “Globalization of Operations Networks” (GONE) ● Belysning af globaliseringsudfordringen ○ AAU, SDU, CBS, Chalmers og Aalto ● To hovedperspektiver, som udspænder et løsningsrum af konfigurationsmuligheder. ■ Lokaliseringsperspektiv ■ Organisationsperspektiv