Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Klar til håndtering af fritagelse af borgers fra Digital Post
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Der er ingen programmer Det tager alt for lang tid at blive logget på
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
Vejledning i god offentlig risikoledelse. Forord ”Når der er behov for en vejledning, der sætter fokus på offentlige lederes evne til at håndtere usikkerhed,
Projekt: <indsæt projektnavn>
Modul 1 - Processer.
Arbejdspladsudvikling
Udviklingstendenser i dansk byggeri – kan vi inspireres fra udlandet?
Arbejdsmiljøcertificering
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Implementering af it-system
Hvor mange EPJ-systemer skal Danmark have? Kan SOA fx levere varen? Hvem skal bestemme standarden? Søren Lauesen IT-Universitetet i København
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
TAG EJERSKAB  FJERN BARRIERER  BESLUT PÅ STEDET
Kommunikation i projekter
Målsætning S.M.A.R.T Målsætningen: Ingen detaljeret målsætning
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Budgetkontrol KAPITEL 12 ss. 504 – 519 samt
James G. March & Johan P. Olsen: Organizational Learning and the Ambiguity of the Past                    James G. March Johan P. Olsen.
Den Regionale LEAN Enhed
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
Vores projektorganisering
Kurser i projektledelse
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Samarbejde eksternt/Netværk Et inspirationsværktøj Det er ikke, hvad du ved, men hvem du kender, der tæller!
Kvalitet (Excellence) Effekt, merværdi (Impact )
Kodeks for offentlig topledelse
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Portalanalyse Udfordringer ved iFrame integrationsformen i forbindelse med FOBS løsningen.
DUBU oplæg til Interessentanalyse Kommunikationsplan
Seminar: Fastholdelse af seniorer
Ny privatmodel - Risikoanalyse 1 Brainstorm Brainstormingen gennemføres ved at spørge: ”Hvad kan gå galt? Hvad kan gå galt.
VVM redegørelsen - hvordan arbejder vi for en højere kvalitet? GRUPPEOPGAVE 1: HVAD ER KVALITETEN AF REDEGØRELSEN? Miljøvurderingsdag
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Illustrationer til undervisningsbrug
Illustrationer til undervisningsbrug
Rambøll Managements definition af it-governance
Søren Kofoed Weeke Rambøll Management A A R H U S U N I V E R S I T E T Den administrative forandringsproces Justering af programmet På styregruppemøde.
Undervisningsministeriet
At deltage i projektarbejde
Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Projektledelse og Produktion af Digitalt Indhold (DPI) Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Projektledelse og.
September 20031KUP - Projektstyring Formålet med projektstyring Formålet med projektstyring er at planlægge og styre et udviklingsprojekt, således at projektet.
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Digital forvaltning: Organisatoriske og kompetencemæssige forudsætninger Kontorchef Lars Frelle-Petersen og chefkonsulent Sten Mogensen Videnskabsministeriet.
Erfaringer fra samarbejdet med virksomheder og Væksthus Nordjylland v./ virksomhedskonsulent John Chr. Aasted Aasted Consult 23. september 2008.
Forslag og konsekvens1 Brancheskolernes forandringsproces Nye samarbejdsformer.
Risikostyring Hvad er risikostyring ? Forsøg på at undgå uheld, uønskede hændelser eller konsekvensen af disse. MålRisiko- identifikation.
PRINCIPPER FOR PROJEKTLEDELSE IT PROJEKTLEDELSE 14. marts 2014.
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 2. JUNI 2016 AARHUS UNIVERSITET AU FÆLLES BESLUTNINGSMODEL - FOR PROJEKTER DER KAN INVOLVERE AU IT VEDTAGET.
Velkommen til undervisning af arbejdsmiljøgrupper
SUF - gevinstrealisering
af personlige værnemidler, ved håndtering og sortering af byggeaffald
Risikovurdering Livet Forstås Baglæns - men må leves forlæns.
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
[Indsæt projektnavn her]
Risikostyring.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvordan sikrer vi, at vores viden bruges til
Salgsstyrketjek på 24 timer DON´T STOP THINKING ABOUT TOMORROW
Den generiske kompetenceprofil
Salgsstyrketjek på 24 timer DON´T STOP THINKING ABOUT TOMORROW
Værktøj: Check dine relationer
Cost & Schedule risiko analyser (CSRA)
Præsentationens transcript:

Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen Risikostyring Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen

Risikohåndtering vil styre os igennem uforudsete problemer I alle projekter og programmer sker ting internt eller eksternt, vi ikke havde forudset, eller som vi havde antaget ville ske. God projekt-/programledelse ser risici i tide og sørger for at vi gør, hvad der er rimeligt for at imødegå dem. Målet er ikke at undgå risici, men at sikre den rigtige balance mellem risici og omkostninger til at undgå dem og sikre, at vi ikke bliver overrasket. De fleste risikovurderinger er subjektive baseret på projektets deltageres vurdering. I få tilfælde er det dog muligt at vurdere konsekvens af risici i absolutte tal, fx omkostning til genkodning af system. Det er som hovedregel ikke muligt at sammenligne subjektive risicivurderinger mellem projekter, da vi fx har forskellig fortolkning af ”kritisk”.

Risikohåndtering i projekter og kun eskaleret hvis nødvendigt Det er besluttet, at risikohåndtering håndteres i de enkelte projekter af den enkelte projektleder. Langt hovedparten af risici har med det enkelte projekt at gøre og midlerne til at håndtere dem er hos projektlederen. Hvis ikke, skal projektlederen eskalere risikoen til sporlederen, som igen kan eskalere til styregruppen. Programsekretariatet overvåger risici og bringer til styregruppen, hvis der opdages større risici. Styregruppen kan bede om at få udarbejdet en samlet risikostatus, hvis der er usikkerhed om programmet. Det er ikke planlagt.

Risikooverblik og risikoproces i projekter og spor anbefales Det anbefales, at projekter og spor bruger en formel risikostyringsmodel, hvis det er relevant. Projektmodellen fra Den Digitale Taskforce har model for projekter, mens programhåndbogen har model, der kan anvendes i spor. Sandsynlighed Høj Opsigelser Middel Forsinkelse i udvikling Kurser ikke tilstrækkeligt Lav Driftfejl fjerner fokus fra fornyelse Nye regnskabs-krav Konsekvens

Risikostyring må ikke bruges til parkering af problemer It-organisationens evne til at levere systemer til tiden og til aftalt kvalitet. Hvis et spor er sikker på at it-organisationen ikke kan løse en opgave, er det en opgave der skal løses og ikke parkeres som risiko. Hvis man har aftalt planer og begge parter tror på planerne, er det en risiko at noget går galt hos it-organisationen eller leverandøren bliver forsinket. Beslutningskraft hos AU organisationen Hvis manglende beslutningskraft på universitetet er en konstatering, skal det ikke med som risiko. Det enkelte spor må bygge aktiviteter og tid ind i planen, så beslutninger kan træffes på trods af begrænsninger. Det kan kræve udarbejdelse af oplæg og præsentation for interessenter. Hvis det er aftalt, at den type aktiviteter ikke skal gennemføres eller at der ikke er tid til det, er det en risiko der skal tages med. Leverandørudfordring Den klassiske risiko, som kan være reel.     