Fødevareemballage Styropack A/S.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Termisk energi Generelt Væsker og faste stoffers varmefylde
Advertisements

Stoffer – hvad kan JAGG nu?
Madam Skrald – nemt og bekvemt
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
1. Byggevarer- produktion og salg 2. Nybyggeri, anlæg og renovering 3. Nedrivning, herunder nedrivning i relation til Renovering Erhvervs- genbrugspladser.
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Honninghøsten.
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
Vejret Vandet i luften.
Termisk energi Anders og Patricia.
Biobact Tabs.
Red Bull kan købes i 164 lande.
Gavnlige mikroorganismer
Undervisningsmaterialer miljøambassadørkurser
Økologiske rygsække, LCA, og MIPS Et spørgsmål om perspektiv
Forholdsregler ved cytostatika
Kaffemaskinen - et eksempel på beregning af økologisk rygsæk
SWOT - Hvad er det? Strategisk værktøj til afdækning af:
- OG SPAR PÅ MILJØET Køb Lokalt. MANGE AF DE RÅVARER DU DAGLIGT BENYTTER ER TRANSPORTERET HUNDREDVIS AF KILOMETER, ENTEN MED SKIB, FLY ELLER PÅ MOTORVEJ.
K EMIKALIER I HVERDAGEN T EMADAG H YGIEJNE, KEMI OG MILJØ DEN 2. DEC M ODUL 4 VED A NNE G RETE R ASMUSSEN, 1/12/2010 Disposition: 1. Sundhed og kemikalier.
Formularer (Access, del 3)
Radioaktivitet  - stråling: Består af en alfa partikel
Termisk energi -varmeenergi.
Energi - sko.
Vigtige begreber i naturfag
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
v. Birgit Kjærside Storm Folkeskolelærere Den
Cradle 2 Cradle.
Verden omkring HTH Kunder x Konkurrenter Leverandører Finanskrisen
Hvad er mikroorganismer?.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Slide No. 1 Biologiske løsninger Fra Novozymes August 2006.
Sådan spredes sygdomme
7 Årgang Langmarkskolen
Informations- kampagne om unødvendig kemi. Formål med mødet  Orientere om  Kampagnens baggrund  Målgruppe  Ønsker til form  Budskaber  Formalia.
Nitrogen kredsløbet.
VITAMINER OG MINERALER
Lone Mikkelsen, kemikaliemedarbejder, Det Økologiske Råd Nationalmuseet, Det Økologiske Råd Nye kemikalier – hvor er udfordringerne? Kemiens.
…mere end du ser 1 Styropack A/S. …mere end du ser 2 Miljøkoordinator Gitte Repenning Jensen Diplomingeniør i Kemi 1999 HD i organisation og ledelse 2004.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Vi tænker, før du handler. Forbrugernes dilemma Claus Jørgensen Seniorrådgiver Miljø & Samfundsansvar
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
COMPUTERENS ANATOMI Af Freja og Frederik S.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
Virksomheder i Danmark Materialer og/eller ferskvand indgår i virksomheden Ændringer i regulering kan direkte påvirke virksomhedens mulighed for at agere.
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 - Opfølgning og evaluering Deltager valgte emner Seminar 7 -Leverandør-
Affald og genbrug.
Isolering.
Red Bull Af Frederik Thomsen. Klassifikation af produkt Emballage: Red Bull’s dåse trækker kundernes opmærksomhed, og præsentere deres produkt tiltrækkende.
Fysiske målinger på mælk
Det brede kvalitetsbegreb
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Emballageminimering – både guld og grønne skove! Bjarne Palstrøm, Miljøchef, Dansk Industri.
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Forurenet jord Indlæg ved Kloak-konference i Snaptun 14. august 2007 Hvornår anses jorden for forurenet ? Kvalitetskriterier og afskæringskriterier for.
Fysiske og kemiske krav til produkter Birgit Kjærside Storm Kemiingeniør Embla Spørgemøde, Herning den 18.december
Knallertens udstyr Beskyt dig selv
Affaldshåndtering og –sortering på byggepladsen
Undervisningsmateriale til video om Auqatrace
Seks veje til din sundhed
Rørte og piskede masser
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Hævemidler.
Hvem har magten over brugen og efterspørgslen?
Præsentationens transcript:

Fødevareemballage Styropack A/S

Gitte Repenning Jensen Miljø- og kvalitetskoordinator Kemiingeniør Miljø- og kvalitetskoordinator

Produktion Hos Styropack laver vi emballager, bl.a. til fødevare EPS / Flamingo. EPS er et olieprodukt der opstår som restprodukt når der fremstilles benzin og diesel. Råvaren består af polystyren indeholdende ca. 6% pentan (opskumningsmiddel). Råvaren har form som små perler. EPS perlerne opvarmes med vanddamp, hvorved pentanen får perlerne til at blive større ligesom når man puster en ballon op. Slutprodukt består af ca. 2% polystyren og 98% luft.

Produkter

Hvorfor fødevareemballage Emballagen beskytter maden mod for eksempel stød, bakterier og snavs og sørger for at holde madvarerne adskilt fra hinanden. Desuden er det praktisk, når vi køber mad i butikkerne. Efter af fødevaren er pakket i emballage, lever fødevaren, emballagen og produktets omgivelser under gensidig påvirkning. – Ligesom man i en klasse påvirker hinanden. Fødevaren udgør generelt et komplekst kemisk system ude af ligevægt, der forandres under påvirkning af især ilt og lys – fødevare bliver dårlige – rådner. Omgivelserne (kølemontren, lageret, hylden i supermarkedet etc.) er bl.a. kendetegnet ved en bestemt temperatur (f.eks. køletemperatur), atmosfæresammensætning, luftfugtighed og lysintensitet. Endvidere indeholder de fleste fødevarer store mængder vand og kan opretholde en lokal indre luftfugtighed tæt på 100%.

Emballagen kan smitte af Kemiske forbindelser kan vandre (migrere) fra emballagen over i maden, for at opnå en ligevægt / balance. . Plast, pap og papir indeholder mange forskellige kemikalier, og nogle af dem kan smitte af til maden. Det gælder for eksempel stoffer fra lim, lak og trykfarve, ftalater i plast og bly fra krystalglas.

Lovgivning omkring emballage Loven siger, at materialer til kontakt med fødevare under normal brug ikke afgive stoffer i mængder, der kan: • Være til fare for menneskers sundhed. • Give en uacceptabel ændring af fødevarernes sammensætning. • Give en forringelse af fødevarernes smag og lugt. Til at præcisere dette krav, har man fastsat grænseværdier for, hvor meget visse stoffer må afgive til maden. Reglerne omfatter alle de materialer og genstande, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer.

Hvorfor kemi i plast emballage Plast får tilsat kemikalier Alt efter hvad plasten skal bruges til, kan der være tilsat forskellige kemiske stoffer. Det kan f.eks. være blødgører, farvestoffer, antistatmiddel, flammehæmmere og stabilisatorer. Plasten gøres blød Mange forbrugerprodukter er lavet af blød plast, f.eks. legetøj og ledninger. Noget plast er blødt i sig selv, andet bliver blødt eller blødere vha. blødgørende kemikalier. Blød plast af typen PVC er som regel blødgjort med ftalater. En række af ftalaterne er hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det. Den største risiko er i forbindelse med direkte kontakt, f.eks. når børn sutter på blød plast, der er lavet af PVC. Risiko for brand mindskes med kemi Plast kan være tilsat flammehæmmere, som mindsker risikoen for, at det bryder i brand. Stofferne kan afdampe fra plasten, og dermed belaste indeklimaet. Visse af flammehæmmerne kan ophobes i miljøet, og nogle er mistænkt for at kunne nedsætte vores evne til at få børn og være årsag til fosterskader og kræft.

Hvorfor kemi i fødevareemballage . Når problemkemi smitter af Hormonforstyrrende stoffer er et område, som bekymrer mange forbrugerne. Fx har bisphenol A (BPA) været omdiskuteret. BPA indgår i plasttypen polycarbonat og i epoxylak, der for eksempel bruges til at belægge konservesdåser indvendigt. Også ftalater foruroliger mange forbrugere, da de kan afgives til fødevarer fra for eksempel låg i konservesglas. Der har også været en del debat om Perfluorerede stoffer, der bruges til at lave en fedt- og vandafvisende, blandt andet i poser til mikrobølgepopcorn.

Krav til producenten af emballage For at sikre at mennesker ikke bliver syge af de kemikalier der vandre over i fødevarerne SKAL emballagen testes for hvor meget der vandre over i fødevarerne - migrationstest. Her kan testes for lige præcis den fødevare som emballagen skal bruges eller som man typisk gør – anvender en simulator – noget der ar næsten de samme egenskaber for fødevarerne har – det er bla. Olie og sprit der anvendes. Simulator – altså noget der ligner den rigtige fødevare. Man tager et stykke af emballagen og sænker den ned i væsken og derefter analyseres der hvor meget der er trukket ud fra plasten og over i væske og der er der nogle grænser for hvor meget der må være-

Hvad må emballagen anvendes til Producenten af fødevare skal skrive hvad emballagen må bruges til. Den skal gives til dem der putter fødevaren i emballagen. Vis Styropacks dokument.

Emballage til fødevarer Glas- og gaffelsymbolet kan ses på plast og andre materialer egnet til kontakt med fødevarer.

Tilbagetrukne fødevarer Kellogs har været nødt til at tilbage trække deres fødevare pga. harpiks i papiret i emballagen. Der er også eksempler på at trykfarve på ydersiden af emballagen er trukket igennem emballagen og har skadet fødevaren. Der har også været problemer genbrugsmaterialer i flerlagspapemballager er trukket igennem. Farligt gods (ADR)

Vigtigt Da kemiske stoffer kan vandre fra emballagen over i fødevaren og producenten af emballage har testet emballagen, er det en god idé, kun at anvende beholdere og anden emballage til det den er beregnet til. Hæld f.eks. ikke varm sovs i et gammelt yoghurtbæger – det jo er beregnet til engangsbrug og til kølig yoghurt. Varm grøntsagsmos i en isterningbakke – den er beregnet til koldt vand og is – er heller ikke en god ide. Et is bæger skal ikke anvendes til opvarmning i mikrobølgeovn – det er det ikke egnet til. Hvad med affaldsposer – kan de bruges som emballage?

Hvilke materialer skal vælges Vælg glas frem for plast, hvor det er muligt. Glas afgiver generelt færre stoffer end plast. Vær dog opmærksom på, at låg kan indeholde blødgører. Vælg hårdt plast af polyetylen (PE) eller polypropylen (PP) frem for aluminium. Der kan dog muligvis være ftalater i bløde låg eller små figurer på plastikken. Genbrugspapir egner sig ikke til mad. Brug kun papir, der er beregnet til fødevarer. Brug madkasser til madpakken frem for poser. Ompak kød før frysning. Brug en frysepose. Undgå plast, der afgiver en kraftig lugt.

HUSK Lad ikke maden stå i konservesdåser, når de er åbnet. Maden kan blive forurenet med metaller fra dåsen. Undgå sølvpapir (aluminiumsfolie) - både når du pakker ind og laver mad. Brug i stedet madparpir. Genbrug og genanvendelse Emballage belaster miljøet bl.a. gennem forbruget af energi og råstoffer, når emballagen fremstilles og bortskaffes. Ved at genbruge og aflevere brugt emballage til genanvendelse, begrænses miljøbelastningen. Men ikke alle emballager, der har været fødevarer i, kan afleveres til genbrug. Det gælder for eksempel pizza-bakker og frostposer, fordi de kan indeholde madrester. Farligt gods (ADR)

Spørgsmål