Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Husk at lukke døren efter dig!
Advertisements

Den lille Mads.
Bilag 3 · Bekendtgørelse om fiskeres hviletid Bekendtgørelse om fiskeres hviletid 1) I medfør af § 4, stk. 3, § 57 og § 70 i sømandsloven, jf. lovbekendtgørelse.
Mange ord - spillet Lad børnene skrive A – Å på A5 papirer.
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Refleksion i kommunikationen
En lille introduktion Angående links til
Hvordan kan man afgøre en fugls køn? Indtil nu har jeg aldrig været i stand til at fastslå, hvilke der er af hankøn, og hvilke der er af hunkøn.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
John.M.Nielsen Metode & Co.
Livets Ord April 2012.
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Unge & IT. Kampagne og rekruttering af rollemodeller.
Argumentationsformer
Livets Ord Livets Ord Juni 2012 Juni 2012 Arbejd ikke for den mad, som er forgængelig, men for den mad som varer til evigt liv, den som menneskesønnen.
Om feedback og tilbagemeldinger
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
VitaMeal ™ produktion & distribution Lumbadzi, Malawi Tekst og billeder: Marcus Westberg.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv BLÅ FLAG OKTOBER 2011 Brian Samuelsson.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
– Om formidlingen af afgørelser i offentlige breve
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Nu er vi ved DEL 3 Flere tegn og signaler et tegn (fx et symbol) kan godt bruges som et signal: fx kan dannebrog signalere at at vi nu er i Danmark og.
Fattigdom i Danmark Fattigdom på kanten af Lolland og Falster
”Religion er opium til folket”
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
Arbejdsmarkedsforhold – Hvad der er godt at vide for fiskere om organisationer, beskæftigelse, regler og rettigheder.
I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden
Forskere: Kommuner tabte 53 millioner p å Digital Post i 2013 Digital post er en underskudsforretning i millionklassen for kommuner og regioner.
Reduktion AM 2009.
Psykiatriskole for pårørende - Autisme
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Hvad bruger vi mobilen til nu? Hvad kommer vi til at bruge den til i ”morgen” / Martin Lausten.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
E I EKSTROVERSION og INTROVERSION
Men hvad med motivationen?
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Frederiksberg Ældreråd
Turisme i Region Midtjylland. Potentialer Turismen kan give regional identitet og dermed sammenhæng, bosætning osv. Fælles problemstillinger i regionen.
1.lektion:Behovspyramide og markedet
… og hvordan vil DIRA gøre alt det?? DIRA hi[15] koncept Med en massiv satsning på hi[15] agter DIRA at opnå: -Flere udstillere blandt DIRAs medlemmer.
1. Kor. 1:17-2:5 For Kristus sendte mig ikke for at døbe, men for at forkynde evangeliet, dog ikke med talekunstens visdom, for at Kristi kors ikke skal.
Ulighed Side i Brøndum & Hansen ( udg.): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
På vej mod er du med ? Strategi, ledelse og netværk - hvis du fortsat vil være i business Ved chefkonsulent i driftsøkonomi Bjarke Poulsen.
Sådan ligger landet En del af ”Alle har ret til rig natur” samarbejdet mellem Udgivet sammen med –Dyrenes Beskyttelse –Danmarks Sportsfiskerforbund –Det.
Den sproglige læreplan
Robusthed ”I stedet for at bruge alle ressourcerne på at forhindre folk i at falde i floden og drukne, er det bedre at give dem mulighederne for.
Dialogmøder med ulykkestunge virksomheder Ministerens 4 tiltag: Dialogmøder med byggepladser Ugentlige aktionsdage på byggepladser Dialogmøder med ulykkestunge.
Oplysningstiden - Det oplyste menneske.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Gruppearbejde Oplæg til workshops Hvilke emner skal der være fokus på? Hvilke arbejdsgrupper skal der nedsættes? Hvad skal der til? Hvordan.
Sprogsituationen i Norge
August 2016 “Én er jeres mester, og I er alle brødre” (Mt 23, 8) Livets Ord.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
Hvad i alverden er jeg her for? Det målrettede liv – 1. del.
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Inklusion af mænd og drenge i uddannelse i Region Sjælland
Hvordan sikrer vi, at vores viden bruges til
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Kommunikation mellem mennesker
Vil du være med i en historie, hvor taberne er de smarte?
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Præsentationens transcript:

Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne skammer sig snarere over deres

”Straffen”  ” Det danske folk har ikke fortjent at have dialekter og bliver nu straffet for det.” Erik Hansen, dansk sprogprofessor  ”Straffen” er at dialektene ser ut til å forsvinne

Språksyn? Hva sier disse sitatene om språksyn?  ”Det dannede talesprog med dets mange abstrakte bestemmelser, og ikke mindst det tilsvarende skriftsprog som inspirerer det, var og er det mest velegnede til at udtrykke og handle med en verden, hvis abstraksjonsgrader sandt at sige ikke er blevet mindre med årene” (Nei, sier du det!? s 27f)

Språksyn? (forts.)  ”Ureflekteret dialektal ivren for hver fugls pippen med sit næb kan resultere i den offentlige kommunikations fattiggjørelse, i talens manglende evne til at gribe tidens tendenser i retning af formalisering, i den alt for fortrøstningsfulde venden sig mod ’gammellivet’s sunde enkelhed”

Språksyn (forts.)  ”Dialekt i streng énsidig forstand er nærmere dyrets brølen end menneskesjælens ædle suk. I hvert fald i Danmark”

Dialektbruk i dag  ” I dag er dialekterne på kraftigt tilbagetog og tales nu kun af 5% af befolkningen”  ”Dialekterne er i takt med den stigende kontakt og større kommunikation mellem landsdelene afløst af regionalsprogene”  ”Regionalsprogene inneholder kun i begrænset omfang lokale særtræk. Riksmålsformerne er således i overtal og har erstattet de særligt dialektale træk, der ikke er umiddelbart forståelig uden for regionen”