BIM-baseret planlægning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Advertisements

Det Digitale Byggeri – nye krav og nye muligheder
Balanced Scorecard i Dansk Landbrugsrådgivning
3D modellering på den nye bane København-Ringsted
Hvordan programmerer man?? STREAM - en model. Programmører arbejder ofte i teams Hver programmør arbejder på sin del af en større helhed.
Værdistrømsanalyser.
Arbejdspladsudvikling
Introduktion til værdistrømsanalyser
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Produktion og Logistik
Vi gennemførte en række interview ifm
Bips konference, mandag den 6. september 2010
Indikatorer på Det fejlfrie byggeri
Praktiske erfaringer med Byggeriets IKT specifikation
Erhvervscase Erhvervscasen kan f.eks. indeholde:
Hvordan sikre du dig viden på det rigtige tidspunkt
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Kommunikation i projekter
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Ledelse af medarbejdere
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Virksomheder - definition
ER-diagrammer (databaser, del 4)
NYBORG KOMMUNE POTENTIALEVEVURDERING - DIGITALISERING, KANALSTRATEGI MV.
Regnskab & økonomistyring - Lektion 14 HD 5. semester forår 2010 v/ Jens Godik Højen, April 2010.
WorldIQ A/S - Technology Briefing
Først - hvad er et projekt?
Projektbeskrivelse Der anvendes i stigende grad digitale modeller i både projekteringen, udførelsen og driften af bygninger. De digitale modeller indeholder.
Konkurrenceudsættelse – organisering, produktivitet, effekt FOPS arrangement , v. Henning Nilausen Indlægget kommer ind.
Workshop 1: Ideudvikling og problemformulering Sarah m. L. Krøtel
Problemformulering Indeholder:
IBC Kurser Ole Høyer 1 VVU Akademiuddannelse i Ledelse Lederskab Dag 3.
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Fronthouse workshop 8: Derfor skaber forsøgsprojekter fremtidssikrede renoveringer NCC. 16. Juni 2011 Søren Terkildsen, Ph.d-studerende, BYG:DTU.
Kørselsafgifter i København - Samfundsøkonomisk metode og resultater Uffe Nielsen, Seniorøkonom, Institut for Miljøvurdering, Otto Anker Nielsen, Professor,
Side Driftsøkonomi Kapitel 17 Supply Chain Management.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
En entreprenørs oplevelser og erfaringer ved Kim R. Jensen.
Kompetencearket IKV i FørFasen Tradium & Mercantec, virksomhedsgruppen v. Lars Bach Mortensen, Mercantec. Silkeborg d
Context- og flow-diagrammer (databaser, del 3)
Randers Kommune IT-udviklingsprogram Temadag for IT-afdelingen den 21. Maj 2007.
Side Driftsøkonomi Kapitel 21 Innovation.
Projektafslutning – Navision Attain
Virksomhedens informationsbehandling
Lean i Faaborg- Midtfyn Kommune
Contextual design Opgave F gruppe Mål Videndeling: Alle medarbejder hos HP Element skal være i stand til at hente information ud af systemet.
Strategi i Vindervirksomheder Kapitel 2
September 20031KUP - Projektstyring Formålet med projektstyring Formålet med projektstyring er at planlægge og styre et udviklingsprojekt, således at projektet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Agenda Inspiration Problemformulering Målgruppe Ideén Design Vores endelige Website Procesreflektion Konklusion.
at få sund fornuft til sund adfærd….
Jesper Aaberg ForretningskunsulentMicrosoft Strategy Briefing, 12. maj 2005 US title: Business Productivity Advisor.
IT på byggepladsen Jørn Johansen, Malermester Jørn Johansen A/S Mads Carlsen, Aalborg Universitet.
Forretnings innovation ! 1/15 Det overordnede mål er værdiskabelse i virksomheder Metoder til afklaring af hvilke veje der skal følges. Idé og Udviklingshuset.
KVIK erfa-dag 22. Maj 2006 Hvorfor gør det en forskel at blive ved med at selvevaluere?
Digital forvaltning: Organisatoriske og kompetencemæssige forudsætninger Kontorchef Lars Frelle-Petersen og chefkonsulent Sten Mogensen Videnskabsministeriet.
Præsentation af Akademiuddannelsen i Løn- og personaleadministration
Skabelon til udarbejdelse af YoungCRM Årshjul
Hvad er lean? Lean er at opnå en kultur, baseret på løbende forbedringer, hvor der fokuseres på, hvad der giver værdi, set med kundens øjne. Alt andet.
Last Planner System V/Erik Jung
INDSATSTEORI I UNGNORD EKSEMPLER – UDFORDRINGER - FORDELE.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
Bæredygtighed og produktionsoptimering :. Overordnet program:  Definition af bæredygtighed  Definition af besparelser  Gennemgang af matrix  Strukturering.
Betaler en professionel bestyrelse sig ?. Professionel bestyrelse og ejerskifte… Mindre pres på virksomhedens daglige ledelse En rigtig pris Mindre bøvl.
Hvorvidt påvirkes beslutninger af cost-benefit analyser? - Et dansk empirisk studium Otto Anker Nielsen, Professor.
Samarbejdsaftale Badminton
CASE: Udvikling af system til optimering af kassebemanding
Tværfaglig, tværorganisatorisk og tværsektoriel arbejde.
Værdibaseret styring i Hjertecentret Sundhedsudvalgsmøde 20. juni 2017
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Præsentationens transcript:

BIM-baseret planlægning Af Rolf Büchmann-Slorup Erhvervs Ph.D.-studerende ved MT Højgaard og DTU Management

Disposition Vi kommer ind på to ting: BIM-baseret planlægning i MTH nu – tilbudssager BIM-baseret planlægning i fremtiden - efter tilbudsagerne

4D-animation Sig at der i denne visualisering er flere ting som skal rettes. Som nedløbsrør der står i luften. Men det er netop det som er brugbart ved møderne. Det er kommunikation både internt i projektgruppen hvor projektet forbedres, men det bruges i lige så høj grad til at kommunikere ideerne og projektet til bygherren.

Økonomimodel – 5D + I usa er de oppe på 9 dimensioner – psykisk arbejdsmiljø. Vi bruger 5D for at bruge et ord – diskussionen kan vi tage en anden dag. Informationerne behøver ikke ligge på objekterne. Der kan også bare være et link. Pointen er at økonomien er koblet til 3D-modellen.

BIM til planlægning – hvad er målet? Viden i stedet for data Strategiske mål: Forbedre kommunikation og informationsflow internt og eksternt Risikostyring – succes måles på tid og økonomi, men der er få værktøjer og processer som støtter medarbejderne. Sikre systematisk genbrug af data til planlægning – viden er lagret i individet og ikke i organisationen. Det begrænser systematiske kontinuerlige forbedringer. Operationelle mål Svære at overskue (over 1000 aktiviteter på store projekter)

BIM til planlægning – hvorfor gør vi det på tilbudsprojekterne? Brugen af BIM til planlægning er nyt for MT Højgaard Tilbudsprojekterne skal åbne døre Mulighederne i BIM er ukendt for medarbejderne Vi starter simpelt, skaber efterspørgsel og lærer undervejs Detaljeniveauet for information er lavt - 4D-modellerne er derfor nemmere at skabe Vi har lavet BIM-baseret planlægning på 22 tilbudssager Strategiske mål: Forbedre kommunikation og informationsflow internt og eksternt Risikostyring – succes måles på tid og økonomi, men der er få værktøjer og processer som støtter medarbejderne. Sikre systematisk genbrug af data til planlægning – viden er lagret i individet og ikke i organisationen. Det begrænser systematiske kontinuerlige forbedringer.

Processen -----------Personlige erfaringer--------- Tidsplan 3D-design Økonomiske erfaringstal Cyklogram Ressourceinfo. Husk at nævn hvad rød og grøn betyder Tre forskellige der laver det. 4D-model Økonomi-model (5D)

4D - i flere detaljer Tidsplan Design Kommunikation og optimering af tidsplanen Bygbarhedsanalyser Forbedret byggepladsindretning Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel Svære at overskue (over 1000 aktiviteter på store projekter)

Lokationsbaseret planlægning Tidsplan Design Sikre flow vha. lokationsbaseret planlægning Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Lokationsbaseret planlægning Tidsplan Design Sikre flow vha. lokationsbaseret planlægning Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Lokationsbaseret planlægning Tidsplan Design Sikre flow vha. lokationsbaseret planlægning Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Lokationsbaseret planlægning Tidsplan Design Sikre flow vha. lokationsbaseret planlægning Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Resourceforbrug Tidsplan Design Økonomi Sikre flow vha. lokationsbaseret planlægning Vurdere overordnede variable omkostninger - herunder ressourceforbrug Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Økonomi Vi kan nemt linke 3D-modellerne til økonomien. Teknologisk er det ikke svært. Vi kan nemt lave mængdeudtræk. Modellerne indeholder pt. ikke nok data og er ikke detaljerede nok. Vi har pt. ikke store fordele ved kalkulationerne. Skal ændres

Erfaringer – Hvad oplever vi? Generel meget positiv indstilling Meget stor stigning i efterspørgslen Kranpositioner forbedres Byggepladsen bliver optimeret Byggesekvensen og tidsplan forbedres

Hvad har vi opnået med tilbudssagerne? ( ) ( ) ? Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel

Udfordringer - Processen Pt. bruger vi BIM-værktøjer til den gamle proces Teknologisk kan vi sætte det sammen Men processerne er stadig adskilt Tidsplan Design Økonomi Tid og økonomi er ikke koblet direkte. Der er stadig for meget manuelt arbejde, så scenarie skabelsen ikke er så nem som ønsket.

Udfordringer – Tidsplan Personlig erfaring og intuition Tidsplanlægning er baseret på personlig erfaring og intuition i de indledene faser. Trimbyg-konceptet er fantastisk Men man arbejder ud fra forudsætninger som er dårligt underbygget. Trimbyg-møder

Udfordring i processen -----------Personlige erfaringer--------- Udfordring i processen Tidsplan 3D-design Økonomiske erfaringstal Cyklogram Ressourceinfo. Flyttes også til starten så folk ved hvad der sker. Omkring slide 8 eller noget lignende 4D-model Økonomi-model (5D)

Resourceinfo. Erfaringer Tidligere projekter Producentobjekter Metodedatabase Objektdatabase Projektgrundlag Cyklogram Tidsplan 3D-model Flyttes også til starten så folk ved hvad der sker. Omkring slide 8 eller noget lignende Økonomimodel 4D-model

Konklusion på vores fremtidige arbejde Informationerne følger objekterne, så designet styrer tidsplan og kalkulation. Informationerne lagres i databaser. Så både individet og organisationen kan forbedre sig løbende. Detaljerede informationer om de variable omkostninger vil fortsat ligge hos underentreprenørerne. Det er svært at kvantificere investeringen pt. og det er svært at vurdere ændringen i indtjening. ( ) Vi vil gerne komme ind og vise mulighederne og starte efterspørgsel Vi regner ikke med at vi kan få helt styr på de variable omkostninger da den nødvendige viden ligger hos underentreprenørerne. Vi ved stadig ikke noget om indtjeningen – det er svært at konkretisere investeringen, men der er flere studier rund om i verden der fokuserer på dette.

Perspektivering Genbrug af data hænger sammen med standardisering af metoder og bygningsdele. Et strategisk projekt - Det vil formentlig tage et par år at skabe et effektivt system. Vi fjerner ikke den faglige ekspertise fra projektledere og kalkulatører – vi prøver at skabe et bedre grundlag. Vi er begyndt at få fordele af BIM-baseret planlægning, og vi ved hvilken retning vi skal arbejde imod. Princippet for et undergulv behøves ikkeEt undergulv behøves ikke at bliver s

SPØRGSMÅL?