Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
Advertisements

Bilag 3 · Bekendtgørelse om fiskeres hviletid Bekendtgørelse om fiskeres hviletid 1) I medfør af § 4, stk. 3, § 57 og § 70 i sømandsloven, jf. lovbekendtgørelse.
Den gode proces for medarbejderne ved virksomhedsoverdragelse
Nye danske regler om rekonstruktion (”gjeldsforhandling”)
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
København den 17. november 2010 Dias 1 DFFU Rammeaftaler, indkøbscentraler og kvalifikationsordninger – kan konkurrencen sættes ud af kraft? Sune Troels.
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Statsstøtte og udbudsreglerne
FORÆLDELSE Danske Byggeøkonomer 25. Maj 2009 ADVOKAT HANS LYKKE HANSEN
Erstatning og tilbudsgivers dilemma når udbudsgrundlaget er fejlbehæftet eller uklart Peter Dann Jørgensen.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Erfaringer med håndhævelsen af EU’s udbudsregler
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde 20. januar 2011
Medlemsmøde i Dansk Forening for Udbudsret Torsdag den 15. marts 2012
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
Overdragelse af støtterettigheder
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
Udbudsret 2011 – Kapitel 5, Inddragelse af ikke-økonomiske hensyn i udbudsprocessen Anders Birkelund Nielsen.
Forudgående underretning om tvangsindgreb
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Professor (mso) Christina D. Tvarnø Udbud og innovation Fremtidens muligheder og anbefalinger.
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Nyheder i udbudsretten med hovedvægten på sager om byggerier H.P. Rosenmeier.
Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs
UDBUD.
Accessoriske kontrakter
Anders Birkelund Nielsen, specialistadvokat
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
Arbejdsmarkedsforhold – Hvad der er godt at vide for fiskere om organisationer, beskæftigelse, regler og rettigheder.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Opsættende virkning og effektiv håndhævelse af udbudsreglerne i Danmark Advokat Jesper Fabricius Dansk Forening for Udbudsret, 15. maj 2012.
Dansk Forening for Konkurrenceret den 31. oktober 2006 Gentagelsesvirkning og fuldbyrdelse af afgørelser i EU v/Kirsten Levinsen Konkurrencestyrelsen.
Rammeaftaler –Begrænsninger og fleksibilitet
STYRKER OG SVAGHEDER VED HÅNDHÆVELSES- LOVEN – SET FRA INDKLAGEDES SIDE DANSK FORENING FOR UDBUDSRET Tina Braad 9. april 2013.
Hvilke regler skal iagttages, når man behandler personoplysninger i whistleblower-systemer Professor, dr.jur. Henrik Udsen
Revurderinger i Esbjerg kommune. Generelt Hovedformål med revurderingen er at sikre, at husdyrbrugets indretning og drift fortsat er baseret på BAT. Udgangspunktet.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 NYE MAGTHAVERE – NYE UDFORDRINGER ”Læring i et Nyt Europa” Tirsdag d. 4 november 2014 Post.doc Julie Hassing.
30 oktober Kursus i miljøvurdering Screening af projekter - baseret på forudsætninger Ulf Kjellerup, COWI.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Dokumentation og ankesager Jannie Dyring Ph.-d.-stipendiat.
Tekst starter uden punktopstilling For at få punktopstilling på teksten (flere niveauer findes), brug >Forøg listeniveau- knappen i Topmenuen For at få.
Handel med korn mellem landmænd
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Introduktion til konferencen “Håndhævelse af EU’s udbudsregler” Steen Treumer Professor, Det Juridiske Fakultet,
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Krise og flexicurity - hvordan klarer den danske flexicurity model krisen? Christian Lyhne Ibsen FAOS, Københavns.
Brand Communities: Nye Segmenttyper? Per Østergaard Institut for Marketing Syddansk Universitet.
Titeldias Logo blå Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg ‘Layout’ –
Kapitel 10 Konkurrenceret. Konkurrenceretret I kapitel 10 gennemgås: 1. Konkurrenceloven 1.1 Konkurrencebegrænsende aftaler 1.2 Misbrug af dominerende.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Indsæt’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med 4. Tryk ’anvend på alle’ Ændre.
28. maj 2008 Open Source software – jura eller politik? Linux-dag på Christiansborg, onsdag 28. maj 2008 Anders Wernblad og Peter Kaas Lett Advokatfirma.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Juridisk Forening, 28. november 2011 Dias 1 Korruptionsproblemets årsager og konsekvenser – internationalt og nationalt Morten Broberg Det Juridiske Fakultet.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Seneste praksis fra EU-domstolen med særlig vægt på håndhævelsen af EU’s udbudsregler Steen Treumer Professor,
Byggeloven og sektorlovene Kan Triturus cristatus stoppe en byggetilladelse?
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 16 Kreditaftaler.
Styrker og svagheder ved håndhævelses-loven – set fra indklagedes side Dansk Forening For Udbudsret Tina Braad 9. april 2013.
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Hvad lærte vi sidst? At art. 49 omfatter
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Kapitel 2 Retskilder og juridisk metode
Ændringsadgang inden for udbudsretten
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Ansættelse Overskrifterne: Før ansættelsen Ansættelsesform
Advokat Rasmus Holm Hansen
Er holdingselskabet en afgiftspligtig person?
Kapitel 2 Danske retskilder og juridisk metode
Kapitel 11 Kreditaftaler.
Præsentationens transcript:

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen Treumer Professor, Ph.D. Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Dansk Forening for Udbudsret 14. September 2010

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 2 Væsentlige ændringer af kontrakten kan indebære en pligt til at genudbyde kontrakten Spørgsmålet har på det seneste fået betydelig opmærksomhed efter afgørelsen i C-454/06, Pressetext fra EU-domstolen Spørgsmålet er ofte og let overset af udbydere og tilbudsgivere Indtil nu har det været undtagelsen at overtrædelser af pligten til at genudbyde har været genstand for udbudstvister 1.1 Introduktion

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 3 Fraværet af praksis skal ses i sammenhæng med de hidtidige vanskeligheder ved at få gennemtvunget et nyt udbud Nyere ændringer af håndhævelsessystemet gør, at en indgået kontrakt ikke længere er “urørlig” Ændringerne vil ofte relatere sig til ydelsen, men også ændringer af kontraktpartens identitet kan udløse pligten til fornyet udbud I det følgende fokuseres der på ændringer af identiteten i forbindelse med konkurs 1.2 Introduktion

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 4 I almindelighed skal udskiftningen af medkontrahenten betragtes som en væsentlig ændring, jf. C-454/06, Pressetext Kan konkursboets kurator overdrage kontrakter der er vundet ved EU-udbud? Salg af kontrakter er ikke direkte reguleret i udbudsdirektiverne og EU-domstolen synes heller ikke at have taget stilling til spørgsmålet Det er ligeledes en undtagelse at nationale domstole eller klagenævn har forholdt sig til problemstillingen 2.1 Overdragelse af kontrakter i forbindelse med konkurs

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias Overdragelse af kontrakter i forbindelse med konkurs Europa-Kommissionen har ikke en fast praksis på området, men har accepteret en overdragelse i flere tilfælde Argumentation og forudsætninger for accept af en overdragelse: •En ekstraordinær begivenhed der er objektiv konstaterbar •En forudsætning at kontraktens vilkår i princippet forbliver uændrede •Køber har de nødvendige kvalifikationer (reel vurdering af kvalifikationerne) •Udbudsreglerne har opfyldt deres funktion

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias Overdragelse af kontrakter i forbindelse med konkurs •Udbudsreglerne tilsigter ikke at begrænse kurators rettigheder i konkurssituationen •Det er kurator, der fører forhandlingerne med tredjemand og ikke udbyder •En kategorisk afvisning af retten til at overdrage kontrakten ville være en væsentlig indskrænkning af medlemsstaternes regulatoriske kompetence •Tendensen i senere retspraksis fra EU-domstolen er at udvise større forståelse for behovet for en fleksibel og pragmatisk fortolkning af udbudsreglerne

Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias Overdragelse af kontrakter i forbindelse med konkurs Argumenter til støtte for en general pligt til at genudbyde kontrakten i konkurssituationen: •Kontrakten var baseret på bristende forudsætninger og et fornyet udbud ville være en naturlig og økonomisk relevant konsekvens •Kontraktpartens identitet er forandret og kontrakten er uløseligt forbundet med identiteten af den tilbudsgiver, der oprindeligt vandt konkurrencen om kontrakten •Den generelle risiko for omgåelse Konklusion: Det gøres gældende at en overdragelse i konkurssituationen ikke per definition kan udelukkes Det vil i flere situationer være muligt at overdrage kontrakter i konkurssituationen