Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
- en lille lektie i det rigtige
Hvordan hænger det egentlig sammen?
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af.
DANSK INDUSTRI KONFERENCE
Chokolade er en grøntsag !
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Globale økosystemer.
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Det globale ressourceforbrug
Økologiske rygsække, LCA, og MIPS Et spørgsmål om perspektiv
Kilde: nwf Dette power point kan fint supplere læsningen af side i elevbogens kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Undervejs.
Mette Lise Jensen, Miljøministeriet Konference om bæredygtige indkøb den 6. oktober 2011 Nye tendenser og regler på vej? Landskabet inden for bæredygtige.
Klima og bæredygtighed
Vedvarende energi til husstande
Marianne Mollerup KBH Madhus
Information om Nøglehullet 2011
v/ Andrew Kjærulff Maddock
Menu teori.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Klimapolitik: Kommer den bilbranchen ved?
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Men vi kan godt gøre en forskel.
Kursus i analyse af projekter med ren energi Analyse af udledning af drivhusgas med RETScreen ® software © Minister for naturlige ressourcer Canada 2001.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Berlingske Avistryk A/S Kan vi bruge Klimakompasset til navigation i vores verden? 28 april 2010 John Lundsgaard HSEQ-chef Berlingske Avistryk.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Kapitel 15 VÆKST OG/ELLER BÆREDYGTIG UDVIKLING ? – målkonflikt i den økonomiske politik?
VITAMINER OG MINERALER
Pas på vores JORD! Vind og vindhastigheder Greenpeace Råd
Bønder. Det gælder om at overleve… En voksen skal bruge 700 TRKR pr. runde for at overleve. Et barn det halve.
SCANNER SCORE OG VARIATION. HUDENS KAROTENOID SCORE.
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Mad, transport og klima.
Udledninger og råderum
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Affald og genbrug.
Energi og miljø - hvordan får vi mest for pengene? Plantekongres Herning 2007 Henrik Wenzel Danmarks Tekniske Universitet Institut for Produktion og Ledelse,
Perspektiver for husdyrproduktion i Danmark
Det brede kvalitetsbegreb
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  
Hvorfor smider vi mad ud? Og hvordan skralder man?
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvordan har du det med udenlandske chauffører, der kører i Danmark?
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
Undervisningsmateriale til video om Auqatrace
Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
Seks veje til din sundhed
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Storkøkken sygehus.
Madspild.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Hørup Centralskole 3. årgang
Præsentationens transcript:

Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser Én danskers forbrug af mad udleder mere end 2 tons drivhusgasser hver år Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser Og mere end der burde udledes fra vores samlede aktiviteter, hvis vi undgå klima -ændringer Source: Getty Images

Hvis alle i verden spiste som danskerne, skulle der bruges én jordklode bare for at dække vores behov for mad Og så ville der ikke være nogen biomasse, energi- eller andre ressourcer tilbage til alle de andre ting vi har brug for

og vi danskere er særlig gode til at spise kød! Kød er den store synder Kød, især oksekød, og mælkeprodukter er skyld i en fjerdedel af miljøbelastningen fra vores samlede forbrug og vi danskere er særlig gode til at spise kød! Source: Getty Images

En dansker spiser tre gange mere oksekød end det globale gennemsnit Og mere end alle andre europæere! Danske mænd spiser dobbelt så meget oksekød som anbefalet af sundhedseksperter

Når du spiser en enkelt burger udledes der ligeså mange drivhusgasser som når du kører 10 km i din bil

Det kræver 500 liter vand at dyrke 1 kg kartofler og 1000 liter til at producere 1 kg hvede ..men hele 13.000 liter vand til ét kilo oksekød

Men du behøver ikke blive vegetar for at passe bedre på miljøet Hvis du spiser kylling i stedet for oksekød mindsker du klima-påvirkningen fra din aftensmad med en faktor 5 Source: The Richards Group

Økologiske fødevarer er stadig dyrere end de almindelige.. Økologisk mad er også mere bæredygtig Selvom fødevarepriserne er steget, køber danskerne 20-25% mere økologisk i år end sidste år men forskellen er meget mindre for grøntsager, mælk, smør, mel og havregryn end for kød og danskerne elsker det ! Source: Getty Images

Men over halvdelen af disse påvirkninger er fra vores egen transport mellem supermarkedet og hjemmet! Omkring 11% af de miljøpåvirkninger der skyldes mad er fra transport 25% af al vores mad bliver importeret

‘Køb dansk’ er ikke altid det bedste for miljøet Det kræver tre gange mere energi at producere en dansk drivhustomat uden for sæsonen sammenlignet med en spansk importeret frilandstomat MEN i sæsonen er lokale frugter og grøntsager altid bedst!

Når du bruger årstidens lokale grøntsager, kommer en stor del af miljøpåvirkningen fra selve madlavningen Så hvorfor ikke spise grøntsagerne rå, passe på miljøet og få flere vitaminer på samme tid? Frosne pommes frites og franske kartofler er 10-15 gange værre for klimaet pr kilo end almindelige kogte kartofler Jo mindre tilberedning jo bedre

Når du spiser sundere ….mindre rødt kød, mindre dybfrost og forarbejdet mad, og flere friske grøntsager… …giver det de samme miljøgevinster, som hvis du nedbringer dit forbrug af benzin, varme og el med 10% Og du sparer samtidig 20% på madbudgettet!

En tredjedel af al den mad vi køber ender i skraldespanden En gennemsnitlig børnefamilie smider for mindst 5.000 kroner god mad i skraldespanden hvert år Det meste kunne vi sagtens have spist Source: The Richards Group

Du kan mindske miljøeffekterne fra din mad ved at spise mindre oksekød og færre mejeriprodukter spise økologiske og lokale, årstidsbestemte fødevarer undgå at smide mad ud og kun købe det, du har brug for

Copenhagen Resource Institute Dette diasshow er udarbejdet af Copenhagen Resource Institute www.cri.dk til Kulturnatten 2008. Det er ikke opdateret siden 2008 data. Instituttet leder konsortiet bag European Topic Centre on Sustainable Consumption and Production http://scp.eionet.europa.eu