”Roskildesyge” - infektion med norovirus Blenda Böttiger, Virologisk afdeling, SSI
”Roskildesyge” Sygdomsbillede Hyppighed Smitteveje Diagnostik
Et fuldt udviklet Tilfælde af Sygdommen forløber paa følgende Maade: ”Patienten bliver ganske pludselig syg, under Arbejdet, i Selskab, eller hyppigt om Natten. Under i Reglen stærkt Ildebefindende, Kvalme, Hovedpine, Mavesmerter, ofte Svimmelhed, kommer der pludselig en Opkastning og (eller) Diarrhoe, voldsomt og overraskende. Patienten naar undertiden ikke ud af Stuen; Afføringen kvitteres nu og da i Sengen. Temperaturen er i Reglen omkring 38-38,5 grader. Efter nogle Timers til 1 à 2 Døgns Forløb svinder Sygdommen, ofte lige så pludseligt som den satte ind”
”Kun knap 1/3 af Patienterne holder Sengen, mange gaar paa Arbejde eller i Skole trods Sygdommen”
Roskildesyge - symptomer Den omtalte form ”Det fuldt udviklede, middelsvære tilfælde” Den lette form ”Kvalme, hovedpine, kuldegysninger og ubehag i maven” Svære tilfælde ”Næsten koleralignende”
”Kaplan kriterier” for at identificere udbrud forårsaget af norovirus Opkastning hos > 50 % af patienterne Kort sygdomsvarighed (gennemsnitlig 12-60 timer) Inkubationstid 15-77 timer (oftest 24-48 timer) Afføringsprøve negativ for bakterier NU FINDES DIAGNOSTIK!!!
Norovirusinfektion, USA Meget almindelig årsag til akut gastroenteritis 23 mio. tilfælde/år (Mead et al, 1999) 9,2 mio. tilfælde af fødevarebåren smitte (Mead et al, 1999) 50% af fødevarebårne udbrud skyldes norovirus (Widdowson et al, 2005)
Fødevarebårne udbrud, USA (2000) bakterier norovirus ukendt (parasitter/toxiner/kemiske stoffer) 38% 50% 12% Norovirus udbrud var større end udbrud forårsaget af bakterier ( 25 versus 15 personer/udbrud)) - 10% af de sygdomsramte søgte lægehjælp - 1% indlagt på sygehus Widdowson et al., 2005
Infektiøse årsager til gastroenteritis hos befolkningen i Holland (1998-1999) 18 16 14 12 cases controls 10 % positive 8 6 4 2 VTEC NoV SaV Giardia Crypto Yersinia Shigella rotavirus adenovirus astrovirus Salmonella Entamoeba Cyclospora Campylobacter de Wit et al., 2001
Årsag til gastroenteritis i almenpraksis, Holland Børn < 1 år 1-4 år Voksne 30-59 år Salmonella 3 % 7 % Campylobakter 5 % 11 % Rotavirus 21 % 15 % 2 % Norovirus 9 % 4 %
Årsag til børnediarre i Danmark Børn 1-4 år (prøver sendt til SSI) Salmonella 5 % Campylobakter 4 % Rotavirus 14% Norovirus
Antal prøver undersøgt for norovirus, Danmark, 2002-2005
Smitteveje for norovirus
Fødevarer Kontaminerede råvarer Kontaminerede ved tilberedning
Norovirus Resistent virus 10-100 viruspartikler nok for smitte Tåler indtørring Tåler alkohol Klorholdige desinfektionsmidler 10-100 viruspartikler nok for smitte Opkast med aerosoldannelse spreder virus effektivt
Person til person smitte Kontaktsmitte Direkte Indirekte Kortvarig immunitet Mange virustyper
Forebyggelse HÅNDVASK!!! Isolation Desinfektion af kontaminerede overflader (klorholdige desinfektionsmidler)
Diagnostik af norovirus Afføringsprøve til undersøgelse for norovirus Meget følsom test – men: alle test fanger ikke alle virustyper Voksne positive ca. 1 uge Børn kan være positive i op til 1 måned
Typning af virus
Konklusion Meget almindelig infektion – specielt små børn ”Banal infektion” – men på grund af den høje smitsomhed og ændrede sociale forhold kan den medføre store problemer