Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Industrialisering og arbejdsmarked
Advertisements

Oplysningstiden.
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
Baggrunden for det moderne gennembrud:
Tvivl om naturalistisk metodologi
Fra Guldalder og Romantik til Det moderne gennembrud
Onsdag 31 oktober 2007 Jeg ønsker at få mere ud af livet Jeg har taget en beslutning.
ROMANTIKKEN
Barokken Danmark i en hård tid!.
Projektopgave klasse.
Politiske grundholdninger og ideologier
Jeopardy – Hit med Historien! 8. klasse [Folk og fædreland]
Æbler har været populære i mange tusind år.
Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
Nonceba Family Councelling Center, Khayelitsha, Cape Town, South Africa Sydafrika er det land i verden der har den værste statistik for børnevoldtægter.
Cykeltur ad Nordre Fasanvej til VoksenUddannelsescenter Frederiksberg: På linjen: alle mennesker spiller på musikinstrumenter fra firmaet Yamaha. Alle.
En menighed, der søger enhed
I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden
DET MODERNE GENNEMBRUD
Symbolismen Historisk tid ca – 1920, hvad kendetegner - ismen
Jeg ønsker at få mere ud af livet Jeg har taget en beslutning.
Danmark i 1800-tallet Forstår du?!1.
Romantikken
Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole.
Kanonforløb 2qy.
ROMANTIKKEN Eksistentialismen.
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Den Glade Internationale Venskabsuge!
Middelalderen
Sokrates 469 f.Kr. – 399 f.Kr..
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Litteraturhistoriske nedslag Rasmus Fink Lorentzen
Rammefortællingen – Jobs Bog Bibeltekster Livsfilosofi Etik
Digte om immigration i New York
Den danske nationalsang
Revolution og Romantik
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Begreber fra perioden Billedsprog/virkemidler
ROMANTIKKEN Eksistentialismen: Individet i centrum. Mennesket skaber sin egen tilværelse = eksistens og identitet igennem valg og handling. Eksistentialisterne.
Universalromantik, nyplatonisme, nationalromantik og poetisk realisme
Bare hygge og rare følelser?
Gaudí, kirken, kunsten og kulturen
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Kvinders Valgret.
Reformation.
Adam Oehlenschläger ( ).
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Lavet af: Emil og Astrid
Galileo Galilei Fysiker..
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Jellingestenen.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N.F.s gRUNDTVIG.
Romantikken ( ) Litteraturhistorie – Dansk A.
Elvis Aaron Presley Solstrålerne har i musik arbejdet med et stort projekt om Elvis. De har lært meget om rockens konge. Det mundede ud i en flot præsentation.
MU104_Mester og Herre 1, S1 Mester og Herre, Frelser og Gud, lad Dine børn være ét. Bind os nu sammen med fredens bånd. Fyld os med Din kærlighed.
Romantikken i billeder Christian Købke: Udsigt ved Sortedamssøen
Kun på grund af Din nåde 1, S1
Hver en ny dag er bedre end i går,
Tvivl om naturalistisk metodologi Uge 38
Halleluja dødens magt er brugt 1, S1
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
En ny bog er i gang – skrevet af addicts, for addicts
Præsentationens transcript:

Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan Romantikken Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan

Romantikken Varede fra 1800-1850 Kom til Danmark fra Tyskland Kendetegn: Gud, Kærlighed, Natur og Fædreland Var reaktion på oplysningstiden Man troede, at verden var delt op i to; Idéernes verden og fænomenernes verden Der var to forskellige opfattelser; nyplatonismen og universalromantikken Romantikken varede fra ca. 1800-1850. den kan til Danmark fra Tyskland og Frankrig. De ting der især kendetegner romantikken er gud, kærlighed, natur og fædreland. Naturen blev nemlig guddommeliggjort. Romantikken var en reaktion på oplysningstiden, hvor at det var logik og fornuft der var særligt i centrum, men nu mente folket at det var kærlighed og følelser der skulle ligges vægt på. Man mente at verdenen var opdelt i to. Idéernes verden og fænomenernes verden, og der var to forskellige opfattelser; nyplatonisme og universalromantikken.

Opdelingen af verden Idéernes verden: den verden, som vi håber på at opnå (Guldalderen) Fænomenernes verden: den jordiske verden, hvor menneskene lever Guldalderen: forstillede de sig var middelalderen, da de troede, at det hele var en enhed og ikke spaltet i to. Folket: bestræbede at, fænomenernes verden og idéernes verden ville blive en enhed Nyplatonismen: her troede de ikke, at verdenerne kunne forenes Universalromantikken: her troede de, at verdenerne kunne forenes Idéernes verden er den verden som vi håber at opnå, også kaldet guldalderen. Man troede at guldalderen havde fundet sted før, nemlig i middelalderen, hvor de troede at de to verdener var ét og ikke spaltet i to. Og derfor bestræbede man at opnå det igen. Fænomenernes; er den verden som vi mennesker levede i. Nyplatonisme; her mente man ikke at de to verdener kunne forenes. Hvorimod at i universalromantikken mente man at verdenerne kunne forenes.

Verdenssituationen Danmarks flåde var blevet sunket af England Man så bort fra problemerne i samfundet: fattigdom, hunger Demokratiet blev indført med rundloven i 1849 Københavns bombardement Statsbankerot Norges uafhængighed Der kørte ikke så godt for Danmark i romantikken. DK’s flåde var blevet sænket af England, københavn blev bombet og problemer som fattigdom, og hunger. Men det så man bort fra, da det nu var kærligheden der var i centrum. Man kan vel godt kalde det for virkeligheds benægtelse. Demokratiet kom så i 1849, og også starten på det senere moderne gennembrud.

Stilistiske træk Litteratur: i stedet for at skrive om samfundets problemer, begyndte man i stedet at skrive om eventyr, kærlighed. Der blev dannet et helt nyt naturbillede der egentligt ikke fandtes. Digtene blev meget patriotiske (fædrelandskærlighed). Arkitektur: var ansigtet udadtil. Selvom den var international fik den i København sit eget særpræg. Kunst: malerne forenklede og idealiserede naturen i billederne. Det var en heroisk billedstil og fantasifulde naturoplevelser. Litteraturen ændrede sig meget i romantikken. Vi havde lige fået bank af englænderne. De havde sænket hele vores flåde, så vi begyndte at huske tilbage på vores storhedstid. Vi begyndte at skrive om eventyr, kærlighed, ting der kunne få os op af det dybe hul vi var nede i. Gud havde også en stor plads i litteraturen. Gud kunne ses i alt, men han kunne ikke røres. Vi undgik alle problemerne ved at drømme os væk. En af de mest kendte eventyr fra romantikken er den grimme ælling, hvor en grim ælling ender med at blive til en smuk svane. Digtene blev meget patriotiske. Meningen med digtene var at få humøret op selvom man havde det forfærdeligt . Igen handlede det hele om Danmark som et stort land, og ikke om samfundets problemer. Nogle få begyndte at skrive om den nordiske mytologi. Vi opdigtede en masse smukke landskaber som der ikke fandtes. Vores nationalsang ”der er et yndigt land” blev også skrevet i romantikken.

Kunst og arkitektur ”Bøgeskov i Maj”(1857) af Peter Christian Thamsen Skovgaard Romantikken var en åndelig retning, der kom fra Frankrig og Tyskland, og er blevet kaldt en virkelighedsflugt. Der kan være en tendens til overdreven sentimentalitet i billederne. Romantikken stræbte efter et indhold, der kunne bevæge sindene, en følelse af mystik i billederne. Fx, skovensomheden, landsbystilheden og storslåede bjerge. Malerne forenkler og idealiserer naturen i billederne. Betegnelsen romantik anvendes især efter 1800 om malerkunsten i Tyskland, Frankrig og England. I Frankrig ses især en heroisk billedstil med motiver fra samtiden og historien, fx Géricault og Delacroix, der bruges stærke farver i bevægede kompositioner.  I England ses en landskabskunst, naturiagttagelse fx J. Constable, eller fantasifuld naturoplevelse som f.eks. hos J.W.M. Turner. Nationalromantik skildrer et lands nationale særpræg, natur og bondebefolkning, historie, myter, sagn. I Danmark ses den hos fx J. Sonne og hos C. Dalsgaard og Frederik Vermehren. Biedermeier også kaldet Christian d. 8.-stil, dansk for senempire og omfatter især møbelkunst og interiørdekorationer fra 1820-40. Anvendt som en nedsættende betegnelse for den borgerlige livsførelse og stil, der prægede Tyskland og Østrig 1815-48.   Niels Laurits Høyen (1798-1870), Danmarks første kunsthistoriker, blev en indflydelsesrig person i kunstlivet. Høyen mente, at kunsten skulle skildre det nationale og det nordiske, fædrelandets historie, folkelivet, landskabet. Tidens arkitektur var guldalderens ansigt udadtil, og som stilretning nåede klassicismen sit højdepunkt i begyndelsen af 1800-tallet. Skønt stilen var international, fik den i København sit helt eget særpræg. Dette kan skyldtes, at det klassiske København blev skabt oven på de tre store brande i 1794, 1795 og 1807, hvilket dannede baggrund for det mest omfattende byggeboom, byen nogensinde havde oplevet. Graven 20

Litterære værker ”Der er et yndigt land” af Adam Oehlenschäger: den danske natur, vores forfædre og folket er centrum i sangen. Den nordiske mytologi er blandet ind i sangen ”Freias sal”, hvilket er lidt mærkeligt, da det normalt er Gud der er i centrum. ”I Danmark er jeg født” af H. C. Andersen: er den ultimative hyldest sang til Danmark. Naturen bliver guddommelig gjort Naturen bliver i begge tekster tillagt guddommelighed. Der er dog meget mere natur i HC. Andersens tekst, men den er også mere senromantisk end Adam Oehlenscäger.

Kildeliste http://www.artstamps.dk/TIDSTAVLE_Romantik.htm Noter fra Anders (Historie bogen 123 – 151)