Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Adam Oehlenschläger (1779-1850).

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Adam Oehlenschläger (1779-1850)."— Præsentationens transcript:

1 Adam Oehlenschläger ( )

2 Fakta om Adam Oehlenschläger
Adam Oehlenschläger er en dansk digter og skuespilforfatter, der blev født 14. november 1779 i København. Han er søn af Joachim Conrad Oehlenschläger, som var komponist ved Frederiksberg kirke. Adam Oehlenschläger er kendt som Danmarks første store romantiske forfatter, og hans mest berømte værker er Danmarks nationalsang ”Der er et yndigt land” og digtet ”Guldhornene”.

3 Guldhornene Adam Oehlenschläger skrev digtet om guldhornene i Guldhornene var kort tid inden blevet stjålet fra Kunstkammerat i København og derefter blevet omsmeltet af en guldsmed. De to guldhorn stammede oprindeligt fra 400 e.Kr., og de blev fundet i Sønderjylland i 1639 og Hans digt om guldhornene betegnes som et af de vigtigste danske værker i Romantikken.

4 Der er et yndigt land ”Der er et yndigt land” er den ene af Danmarks to nationalsange. Den anden nationalsang ”Kong Christian stod ved højen Mast” bruges ved mere traditionelle og officielle lejligheder, som kongebesøg, flådebesøg, militære sportsstævner og højtideligheder, hvor medlemmer af det danske kongehus eller fremmede regeringer er til stede. “Der er et yndigt Land” er i forhold til "Kong Christian" blevet brugt mere og mere siden 1990'erne. Den betragtes i dag af de fleste danske idrætspublikummer som den "egentlige" nationalsang i sportslig sammenhæng. Teksten er skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819 med mottoet: ”Ille terrarum mihi praeter omnes Angulus ridet” som betyder ”Dette hjørne af jorden smiler for mig mere end noget andet”.

5 Romantikken I perioden gennemlever Danmark en række begivenheder, der får voldsomme konsekvenser for landet. Slaget på Reden i 1801, statsbankerotten i 1813 og tabet af Norge i 1814 er tre nationale katastrofer, der fører til, at Danmark bliver nødt til at stå sammen om danske værdier som historie, sprog og kultur. Periodens digtning bliver ofte nævnt som en række forskellige varianter. I begyndelsen af romantikken er det mest universalromantikken, nationalromantikken og biedermeierlitteraturen, der har styringen i den litterære verden, mens romantismen først bliver udbredt omkring 1830.

6 Facts om Adam Oehlenschläger
Adam Oehlenschläger er opkaldt efter den velgørende greve, men også Oehlenschlägers storebror som kun blev 24 timer gammel. Der er blevet lavet en statue af ham, der står i Ørstedparken i København. Han var i købmandslære, men læretiden varede kun én dag. Han er blevet kaldt for nordens digterkonge. Han stavede sit navn som ”Øhlenslæger” indtil Hans forældre var begge en del tyske.

7 Lavet af: Camilla Søgård. Nicolai Arentsen. Mathias Thomsen. Anne Thomsen.


Download ppt "Adam Oehlenschläger (1779-1850)."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google