Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

ROMANTIKKEN 1800-1840 Eksistentialismen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "ROMANTIKKEN 1800-1840 Eksistentialismen."— Præsentationens transcript:

1 ROMANTIKKEN Eksistentialismen

2 Den grimme ælling Hans Christian Andersen (1805-1875).
HCA inspirerede til Peter Plys af A. A. Milne. Typiske temaer: Beskrivelse af de fattige og underklassen, skæbne, arv og miljø, Kærlighed og identitet. Typisk tema: beskrivelse af de fattige og underklassen havde HCA tilfælles med hans ynglings forfatter i England Charles Dickins, som han mødte to gange.

3 Ørneflugt Henrik Pontoppidan (1857-1943)
Mest kendte tekster: Lykke Per, De dødes rige og Det forjættede land. I 1917 modtog han Nobel prisen i litteratur. er den socialkritiske periode med objektive kollektivistiske folkelivsskildringer fra landet. en individuel-psykologisk periode med tyngdepunkt i familieliv og intimsfære. er en national kulturkritisk periode med skæbnemotivet og undergangsangst i forgrunden. Ørneflugt er fra 1899.

4 Sammenligninger Find ligheder/forskelle i rejserne
Find ligheder/forskelle i møderne med andre Find ligheder/forskelle i afslutningerne

5 Universalromantikken (1800-1807)
Organismetanken Platonisme Panteisme Den svundne guldalder Organismetanken: Helhedsyn på universet og livet. Alt hænger sammen, en stor organisme, som gentrænges af en ånd (ikke gud, men naturen) Platonisme: Den synlige verden holder sjælen fanget. Platons hulelignelsen. Jorden er sansernes fængsel. Panteisme: Gud i alt, der er en dybere mening og alting er beåndet (ikke nødvendigvis gud). Den svundne guldalder: Da guderne gik på jorden. Karakteriseret med lykke og harmoni. Fra Oehlenslager til George Brandes ( ). Også kendt som ”Københavnerskolen”. Søren Kierkegaard ( ) Teolog og filosof. Fader til eksistentialismen (individet i centrum = msk’et skaber sin egen tilværelse – identitet og eksistens igennem valg og handlinger).

6

7

8

9

10 Universalromantikken (1800-1807)
Den tidlige romantik tager afsæt i naturfølsom og patriotisme. En fædrelandskærlighed der dog ikke skelner imellem dansk,tysk, eller norsk indenfor den enevældige helstat.

11 Universalromantikken (1800-1807)
Lette penselstrøg, realistisk, søgende hungrende ud mod havet for at blive et med alt. Idyllisk og folkeligt.

12 Universalromantikken (1800-1807)
Her ser i et nyt eksempel på hvordan romantikken kan inddeles. Begrundelsen for at perioden udvides til 1870 er at i 1872 udkommer Darwins: ”Arternes oprindelse”, som får danskerne til at være optaget af ”naturen onde luner”.

13 Lektier Læs ”Der er et yndigt land”.
Find ord og sætninger, som viser det er fra romantikken og særligt fra Nationalromantikken. Find et billede fra Nationalromantikken og forbered lidt ord om hvorfor du har valgt dette billede.


Download ppt "ROMANTIKKEN 1800-1840 Eksistentialismen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google