Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
Set i forældreperspektiv
Den 16.august 2010 Regionsgården
Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
- Fælles børn - Fælles mål - Forskellige opgaver og kompetencer
Forslag til Strategi for sygeplejens bidrag til udvikling og forskning ved de somatiske sygehuse i Vejle Amt År
Familiesamtaler med børn som pårørende
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
Tema: Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation til patienter med depression Version oktober 2012.
Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
PR Kampagne for folkeskolen
Underviser Ronny Højgaard Larsen
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
Temadag COSIP 26. Januar 2006 Side 1 Familierådgivningen I forhold til familien som helhed, har rådgivningen fokus på at: •Undersøge kommunikationsmønstre.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 30. maj 2013
Det fælles mål At borgere med kroniske sygdomme opnår den højeste grad af livskvalitet med størst muligt ansvar for og indflydelse på eget helbred.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Sygeplejerskeuddannelsen
DANSK SELSKAB FOR SPISEFORSTYRRELSER Årsmøde 12. og 13. april 2010
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Inspiration til reformarbejdet
KABS Viden Døgnkonferencen 2009 Behandling af gravide og kvinder med børn Mia Heick KABS FamilieVinklen.
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Det palliative tilbud set fra hospitalsafsnit og basisniveau
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Tegning; ”Frihedens allegori”, F. M
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Unge-støttecenter Lemvig ungdomsgård.
Stressende faktorer i miljøet Personlig mestrings- evne (Coping) Beskyttende faktorer i miljøet Ceps Gruppe tilbud Sårbarhedsmodel.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Psykologisk- og social rådgivning og terapiforløb for studerende og borgere i Piareersarfik-forløb Arnaq Grønvold Projektleder Center for National vejledning.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Jens Friis Bak Fmd. arbejdsgruppen. Lægefaglig direktør Hospitalsenheden Vest.
Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Forebyggelsesafdelingen v/Morten Ørsted Rasmussen, Forebyggelseschef
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten Alkoholkoordinator / Afd. for sundhedsfremme og forebyggelse,
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Ikke medikamentelbehandling Undervisere:
Marie Lenstrup, 2016 Samarbejde mellem kommune og pårørende.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
Forældreundervisning for forældre/pårørende til børn/unge indlagt på BU1.
Psykoedukation skizofreni Session 1 – introduktion Undervisere:
Hvorfor Børne- og Ungerådgivningen Gør de ikke som vi siger ?
Rødkærsbro´ børnehuse værdigrundlag I børnehusene har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ” Lys i øjnene” udarbejdet værdier.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Palliation til børn og unge
Seksualitet.
Kommunikationskursus
IKH Søskende som pårørende INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG HANDICAP
Sikon 2019 Legetræning efter PLAY-Project metoden
Præsentationens transcript:

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende psykologisk behandling af familier og børn ved voksnes sygdom. The COSIP Study Group.

1. Information til børn •Sundhedspersonalet udreder ved starten af patientforløbet om patienten har børn. •Sundhedspersonalet signalerer imødekommenhed over for børns spørgsmål i forbindelse med forældres sygdom, såfremt dette er i overensstemmelse med forældrenes indstilling. •Information til børn skal være enkel, præcis, og tilpasset barnets forståelsesevne. •Der udarbejdes retningslinier for, hvordan børns ophold på hospitalet sammen med den syge forælder forløber så godt som muligt.

2. Rammer for forebyggende psykosocial rådgivning med fokus på børnenes behov •Den sygdomsramte familie tilbydes psykosocial rådgivning inden for de første seks måneder efter starten af patientforløbet. •Ved meget alvorlig sygdom med forventet dødelig udgang tilbydes psykosocial rådgivning umiddelbart efter starten af patientforløbet. •Det psykosociale team på hospitalerne samarbejder med de øvrige institutioner i regionen, som tilbyder psykologisk støtte for at sikre, at familier med særligt behov for psykologisk støtte får den fornødne hjælp.

3. Det psykosociale teams kompetencer I det psykosociale team skal være en fagperson med kendskab til børns udvikling og familiepsykologi. Kompetencer for det psykosociale team: •Færdigheder i intervention i relation til krise, traume og sorg. •Kendskab til tegn på angst depression og hos børn og unge. •Kendskab til børn og unges udvikling, herunder kønsrelaterede aspekter og børns generelle forståelse af sundhed/helbred og død på forskellige alderstrin. •Bevidsthed om egne reaktioner på eksistentielle krisesituationer og den mulige indflydelse disse kan have på fagpersonernes funktion.

4. Vurdering af den sygdomsramte families behov •En vurdering af familiens behov for støtte inkluderer samtale med hvert enkelt familiemedlem om hans/hendes opfattelse af sygdommen, dens indflydelse på familiens måde at fungere på og sygdommens betydning for individet såvel som for familien som helhed.

5. Mål med forebyggende psykosocial rådgivning Det overordnede formål er at tilgodese børnenes trivsel gennem en familieorienteret rådgivning.

I forhold til familien som helhed har rådgivningen fokus på at: •Undersøge kommunikationsmønstre med henblik på at fremme en aldersvarende kommunikation om sygdommen i forhold til børnene •Øge opmærksomheden på og accept af divergerende behov, ressourcer, netværk og mestringsstrategier hos familiemedlemmerne.

I forhold til forældrene (og eventuelle stedforældre) har rådgivningen fokus på at: Øge forældrekompetencen og tilliden til denne ved •Opmærksomhed på rolleskift og balanceforskydninger forældrene imellem •Undersøge og støtte forældrenes egen oplevelse af kompetence i forhold til børnene. •Støtte forældrene i en alderstilpasset kommunikation •Fremme indbyrdes åbenhed om sygdommen og reaktionsmønstre •Undersøge og evt. støtte brug af netværk. •Støtte forældrene i at bearbejde eventuelle indbyrdes problemer forårsaget af sygdommen.

I forhold til barnet har rådgivningen fokus på at: •Undersøge og eventuelt øge barnets kognitive forståelse af modtagne informationer. •Øge opmærksomheden på legitimiteten omkring egne følelser og tanker. •Gennemarbejde eventuelle skyldfølelser. •Øge opmærksomheden på mestringsstil og tilgængelige ressourcer – herunder netværk.

6. Forebyggende psykosocial rådgivning. Holdninger •Børn og deres familier skal have tid, plads og accept til i deres eget tempo at udtrykke og udforske deres følelser og coping strategier i relation til forælderens sygdom eller forestående død. •En patients beslutning om information skal respekteres. Information om en forælders sygdom og en diskussion af sygdomsrelaterede emner mellem forældre og børn skal gøres i forældrenes tempo, og kun hvis begge forældre er indstillet på det. •Eventuel stigmatisering af forældre og børn kan forebygges ved, at der rutinemæssigt tilbydes psykologisk bistand i forbindelse med lægelig behandling.

7. Kvalitetssikring af forebyggende psykosocial rådgivning •Etablering af struktur for supervision af psykosociale fagpersoner. •Procedure for systematisk evaluering af den forebyggende rådgivning. –Evaluering af patienten og dennes familiemedlemmer inden påbegyndelse af den forebyggende rådgivning med speciel opmærksomhed rettet mod deres psykologiske funktion og generelle sundhedstilstand. –Evaluering af patientens og dennes familiemedlemmers trivsel efter gennemførelsen af interventionen.