Thomas szulevicz Aalborg universitet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældrearrangement om folkeskolereform
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Trivselspolitik på Løsning Skole
9. Laboratoriedag - eftermiddag. Fortsat udvikling ”At holde Gejsten Oppe”
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
Garantiskolekonference 2013
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Skolereformen - mål Ambitiøst løft af folkeskolen: •Børnenes læring og faglige niveau skal styrkes •De unge skal have de bedste muligheder for at tage.
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Borgernes barrierer for brug af IT
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Et væksthus for børn og voksne
Folkeskole-reformen August 2014.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Social mobilitet er bremset op
Skolereformen Overordnede mål:
Værkstedet En del af inklusions- og trivselsindsatsen på Kærbyskolen og
Skolereformen kort fortalt - reformens mål
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Folkeskolereform 2013 Hammerum Skole.
Formålet At rumme børn i vanskeligheder i klassen.
Hvad skal folkeskolen? For det første skal folkeskolen udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. For det andet skal folkeskolen mindske.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Det Danske Uddannelsessystem
Fortællinger fra kanten
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
Invitation til skolebestyrelserne
Forældremøde på Outrup Skole
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Folkeskolereform Version 1.0
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
- Hvad kan I forvente som forældre?
Skolereform 2014 Hodsager Skole.
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
En undersøgelse på voksensocialområdet
Lærlingenes psykiske arbejdsmiljø i praktikvirksomhederne Arbejdsmiljøseminar Lærlinge og elevers psykiske arbejdsmiljø i praktikvirksomhederne.
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
DATO: NAVN: INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK AARHUS UNIVERSITET * Teori og praksis i pædagoguddannelsen ›V. Lene Storgaard Brok, UCC og Lisbeth Haastrup,
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Pædagogisk forår i København
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Klasserumsledelse og elevinddragelse Arbejdsseminar 28. august 2014 Camilla Hutters & Astrid Lundby Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet København.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
Hvordan motiverer vi de unge?
Unges uddannelsesvalg
Præsentationens transcript:

Thomas szulevicz Aalborg universitet thoszu@hum.aau.dk Fra sinke til landmand Thomas szulevicz Aalborg universitet thoszu@hum.aau.dk

Breaking down barriers

Typiske barrierer Personlige: Særlige behov/generelle indlæringsvanskeligheder/ASF Familiemæssige forhold Sociale Mobning Ensomhed Pædagogiske: Et akademiseret uddannelsessystem Mere snæver og ekskluderende forståelse af uddannelse og undervisning Kulturelle: Et indsnævret normalitetsbegreb Polarisering mellem vindere og tabere (Bauman, 1999) Strukturelle: Mangel på praktikpladser Dårlig kommunal økonomi Arbejdsmarkedsmæssige: Et presset arbejdsmarked Mangel på socialøkonomiske virksomheder Husk frafald: akkumuleringen af barrierer

Folkeskolen Byggede oprindeligt på 3 søjler En humanistisk/sproglig En naturvidenskabelig/matematisk En praktisk/musisk Den praktisk-musiske søjle har i mange år været under pres Sløjd og håndarbejde blev i 2007 slået sammen til materiel design – i videnssamfundet skal produktion erstattes af innovation. Der bygges nye skoler uden sløjdlokaler (Tesfaye, 2013) Instrumentalisering af de praktiske fag i folkeskolen De praktiske fag er lavstatus De praktiske fag er pausefag eller også bruges de til at booste læringen i skolens ”egentlige” fag.

Hvor er prestigen? Forældres ønsker: 44 % alment gymnasium 14 % handelsgymnasiet 9 % teknisk gymnasium 7 % erhvervsskole 3 % HF 23 % ingen holdning (Berlingske, 26.01.2013) 2001: 31,7 % søgte erhvervsuddannelse 2012: 18,8 % søgte erhvervsuddannelse (UNI-C, Statistik og Analyse, 2012) Vi kommer til at mangle 348.000 faglærte om 30 år

Havredal Praktiske Landbrugsskole Mesterlæreorienteret landbrugsuddannelse for elever med indlærings-vanskeligheder Erhvervskompetencegivende uddannelse Fungerer som et landbrug Praktikophold Klasserumsundervisning Socialpædagogisk tilbud/botræning Eleverne udsluses efterfølgende på arbejdsmarkedet 95 % som kontekst

Design Feltarbejde Dataindsamlingsmetoder Over en periode på 2½ år Deltagende observation Videoobservation Interviews

Elevmålgruppen Betydelige både faglige og sociale nederlag i uddannelsessystemet ”I folkeskolen, der lærte jeg at blive sur.” ”Jeg brød mig overhovedet ikke om folkeskolen, fordi jeg ikke kunne følge med. Bøgerne var for svære, og sådan noget som matematik og dansk, det kunne jeg overhovedet ikke følge med til.” ”I frikvartererne, der sad jeg bare og kiggede” ”En dag kom de bare og hældte rødt saftevand ud over mine hvide bukser.” 10

Fra sinke til landmand Den positive fortælling: skoler og uddannelsesinstitutioner gør og kan gøre en forskel!

To overordnede pædagogiske karakteristika Praksislæring Helhedsorientering

Myte Er praksislæring ikke bare, at bogligt svage elever lærer bedre ved at bruge deres hænder?

En anden type læringsrum Åbner op for: En bredere forståelse af læring ”Vi lærer meget ved at gøre tingene med hænderne her. Det er en god måde.” At være fælles om noget fagligt – man kan blive del af et fagligt fællesskab – praksisfællesskaber (Wenger, 2004) En anden måde at ”gøre skole på” ”På landbrugsskolen fik vi bare smidt en masse bøger i hovedet, og så var det i gang med at regne. Det kunne jeg overhovedet ikke følge med til. Her lærer vi mere ved at gøre tingene, og det er godt”

En anden type læringsrum II 4. Ansvar, faglig anerkendelse og oplevelse af mestring ”Jeg står for malkningen her i weekenden” ”For første gang i min skoletid var der noget, jeg var god til.” ”Ude ved min praktikvært har jeg fået et langt papir, hvor der står, at jeg ikke behøver at få et fleksjob, men det vil Bent gerne. Men min praktikvært siger, at jeg er ligeså god som en almindelig landmand. Det er faktisk godt, fordi så stoler jeg lidt mere på mig selv, siden han har fortalt mig det.” Der sker noget både fagligt og personligt

En anden type læringsrum III 5. Identitetsudvikling – identifikation med landbokultur ”Når jeg går her, føler jeg mig lidt som en landmand” ”Jeg går ikke så meget op i, om jeg har 47 timer på en uge eller 22 timer, bare det bliver gjort. Alt har en løsning, jeg går ikke så meget op i det med timerne. Når jeg er i gang med at arbejde, vil jeg være færdig. Jeg kan satme ikke have folk, der siger, at nu er vi færdige for i dag, og så stopper de bare der.” ”Det er dejligt at være i praktik. Men det er træls, at jeg først skal møde kl. 7.30 om morgenen, fordi det er jo midt formiddag

En anden type læringsrum IIII 6. Motivation 72 % af lærerne på de tekniske skoler oplever, at andelen af umotiverede elever er vokset de senere år (Katzenelson et al, 2012). 7. Kan åbne op for mere skolastisk/klasserumsbaseret undervisning ”Nøglen til de unge er landbruget. Når vi først har det som indgang, kan vi åbne op for noget af det andet.” Inklusion og klasseledelse

Almenmenneskelige læringsprincipper Tydelighed Hjælp til at knække skolekoden Fællesskab i klasse eller arbejdspraksis Anerkendelse/ansvar Udfordringer Oplevelse af mestring Udgangspunkt i ressourcer Identitet Motivation – mening Individuelle hensyn

Efterværn/overgang til arbejdsmarkedet Overgange er generelt kritiske øjeblikke Der bygges videre på positive skoleerfaringer ”Jeg er ikke bange for at begynde i praktik, fordi jeg ved at jeg er god til at passe grise.” Den langsomme udslusning Opfølgning ”Det betyder meget for mig, at Mette lige kommer forbi en gang imellem. Så får vi en kop kaffe.” Ofte kan der bygges videre på en praktikperiode Vigtigt med godt match mellem elev og arbejdsplads Ofte vigtigt at finde centrale/betydningsfulde personer (Andersen, et al., 2007)

Gængse faldgruber Svært at leve op til andre typer af krav på arbejdsmarkedet Tomrum efter uddannelsen Isolation og ensomhed Manglende støtte på arbejdspladsen Manglende viden om elevernes sårbarhed på arbejdspladsen (Andersen, 2007; Szulevicz, 2010)

Inklusion (på arbejdsmarkedet) Hvad kendetegner den gode og inkluderende arbejdsplads? 4 betingelser: Tilstedeværelse Accept Deltagelse Præstation/læring/udvikling (Farrell, 2004)

Refleksion Hvordan kan der arbejdes (endnu mere) målrettet med koblingen imellem identitet og uddannelse/beskæftigelse? Uddannelseseksplosion? Risikerer vi at udstyre elever med eksamensbeviser, som de ikke kan leve op til på arbejdsmarkedet? Hvordan fastholder vi arbejdspladser til elevmålgruppen på et arbejdsmarked i kraftig forandring?

From disabled to able Vanskeligheder tager sig forskelligt ud alt efter kontekst Ikke magi Uddannelsessteder kan gøre en forskel (også i forhold til at klare sig på arbejdsmarkedet) Målrettet og professionelt pædagogisk arbejde 95 % handler om at styrke de pædagogiske/didaktiske virkemidler

Litteratur Andersen, A. H. (2007). På vej mod arbejdsmarkedet – at ruste unge med særlige behov til et aktivt arbejdsliv. Aalborg Universitetsforlag. Bauman, Z. (1999). Globalisering: de menneskelige konsekvenser. Hans Reitzels Forlag. København. Farrell, Peter (2004): School Psychologists: Making Inclusion a Reality for All. School Psychology International, 25, 5-19. Szulevicz, T. (2010). Læringslandskaber for elever med indlæringsvanskeligheder: En analyse af den pædagogiske praksis på Havredal Praktiske Landbrugsskole. Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet. Szulevicz, T. (2013). Uddannelse til alle er et pædagogisk anliggende. Specialpaedagogik, Nr. 3(Årgang 33), 19-28. Szulevicz, T. (2014). Landbokultur i 2010'erne - og betydning for pædagogisk praksis i landbrugsuddannelserne. Landbohistorisk Tidsskrift. Tesfaye, M. (2013). Kloge hænder. Gyldendal