Fra kommunal friskole til selvejende gymnasium

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Advertisements

Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
Domea Eksempel - Drift og vedligehold Besvarelsesprocent: xx
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Den lille Mads.
100 års fødselsdag Maj 2011.
NGG.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Rosenborg Rosenborg slot er ikke en hvilken som helst bygning men et museum der rummer mange værdifulde genstande.
Nyheder og historie Huset er nu færdigt og Casa della filosofias medlemmer skiftes kontinuerligt til at bebo huset. Salgssituation den Der er.
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Årsmøde for alle forældre 8. marts 2007 ”Skolen sprænger alle rammer” Årsmøde for alle forældre Mårslet Skole Torsdag den 8. marts 2007 Klokken
Studietur til Amsterdam S. Vores ankomst til Amsterdam Her er vi lige ankommet til Amsterdam og indtager vores morgen mad. Studieturs udvalget.
Hvilket hus bygger vi til Gud ?
NGG.
Arnes vindmølle.
CAMPUSSKOLEN.
Om projektet Projektet er en tværgående, tematiseret opsamling af viden fra mange af CBV’s projekter Projektet løber frem til 2011 I dagens sammenhæng:
Erindring Da jeg i 1948 etablerede mig i Ålbæk som selvstændig Vognmand, var der især én ting som trak – det var den lille hyggelige havn, hvor jeg også.
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
100 år er gået… Tag på historiejagt og lyt til fortællinger
Juleafslutning for Kostskolen Assersbølgaard.
Tid til lægetjek! Kaldet fra Kristus til den trofaste kirke! Filadelfia.
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Velkommen til valgmøde
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
Jeopardy – Hit med Historien! 8. klasse [Folk og fædreland]
Døbt til discipelskab! Matthæus Evangeliet 28:18.
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
Program Velkomst og intro! Opdeling i arbejdsgrupper.
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Statistik.
En røde kors rapport om Oksbøllejren Sundhedstilstanden Klik her.
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
NGG.
Sådan vedligeholdes grundkortets 4 faner Vil du ændre de kort, der vises via Skoleporten > Om skolen > Grundplaner, skal du blot ændre i disse filer: Grundplan_Oversigt.gif.
»En mand havde to sønner
Status på specialundervisningen SIKON Odense 28. april 2009 Niels Egelund Professor i specialpædagogik Medlem af Skolerådets formandskab, Børnerådet og.
1 GIS i Gymnasiet på Fyn - en introduktion til brugen af Geografiske Informations Systemer i undervisningen.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Den gældbundne tjener Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere. Da han begyndte på regnskaberne, blev en, der skyldte ti tusind.
Thorning Skole åbnede i 1960 i den røde bygning (indvielse 7.sept.)
Nye stillinger som pædagogiske ledere Med overenskomsten pr. 1. april 2008 aftalte GL og Finansministeriet en ny stillingskategori for ledere i det almene.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Jeopardy Ikast Vestre Skole
Gymnasiet (Stx)
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
Marianne Zibrandtsen, 12.marts Gymnasiereformen – hvad kan I forvente af de nye studenterårgange? Marianne Zibrandtsen, rektor Aurehøj Gymnasium.
USA’s højesteret og love omkring adskillelse.
Middelalder Stratego.
Fremtidens fysikstudenter DFS debatmøde april 2007 Jette Rygaard Poulsen Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus.
Samson Og Dalila.
Velkommen til forårs SFO på Hunderupskolen
Nyt fra Byggeudvalget Ådalens Privatskole, Skovvej , 2635 Ishøj
Grunde til at jeg elsker dig
Bygninger med signalværdi
Fremtidens ungdomsuddannelsessystem Vejlederkonferencen, Svendborg 7. maj 2014 Niels Egelund, professor i specialpædagogik, dr.pæd. Direktør, Center for.
Moses del 1. Barnet i Sivkurven
Skatteopkræveren Zakæus
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Præsentationens transcript:

Fra kommunal friskole til selvejende gymnasium 1877-2010

KÆRT BARN MANGE NAVNE Kristianshavns Friskole 1877-1889 Bådsmandsstrædes Friskole 1890-1915 Bådsmandsstrædes Kommuneskole 1915-1924 Sundby Gymnasium 1924 Christianshavns Gymnasium 1924- ?

Før var der kirkegård og eksercerplads Ca. 1750 afgiver Vor Frelser Kirke en del af kirkegården til Københavns Borgervæbning som øvelsesplads. Der opføres en lille hus på hjørnet samt en mur mod gaden til at forhindre forbipasserende i at blive ramt af en vildfaren kugle fra en af de menige t.h.

Skolens sponsor 1845

Hvem var Isak Bensen? Isaach fødes 14.9. 1788 som søn af Karen Møller og arbejdsmand Ole Benzen, Overgade oven Vandet 44 Han omtales i 1840-45 som bådebygger og ejer af ejendommen Prinsensgade 304 (nu Prinsessegade 28), hvor han som ugift bor sammen med søsteren Cecilie Han flytter derefter til Vesterbro Torv. Ved begravelsen i Frederiksberg Kirke 19.6.1863 omtales han som Dannebrogsmand.

Bensens skole i Prinsessegade 1846-47: Skolevæsenet opretter ”Frelserens Sogns Betalingsskole” i en nybygning på Bensens grund, mens den gamle ejendom indrettes til en friskole for sognets fattige børn. 1864: Betalingsskolen flytter til en ny ”Prinsessegade Betalingsskole” i nr. 62. Skolen i Prinsessegade 28 er derefter kun en friskole. 1877: Friskolen flytter til en ny skole i Bådsmandsstræde 14-16. Bygningerne på Bensens gamle ejendom sælges som husgernings-skole i 1878 og rives ned i 1930’erne Prinsessegade 1925 med den senere nedrevne karré mellem Torve- og St.Annægade t.h. I Bensens gamle hus var der dengang indrettet en tobakshandel i stueetagen.

Den nye Kristianshavns Friskole 1877 Hovedbygningen, der her ses med facaden og de to indgange mod Bådsmandsstræde, er tegnet af den kendte arkitekt H.J.Holm (1835-1916) i en historicistisk ny-barok stil. Indtil 1940 havde skolen adressen Bådsmandsstræde 14 og 16.

SKOLENS INDRETNING Grundplan fra 1879, hvor bygningerne blev vurderet til 100.000 kr. De 31.600 fra det bensenske legat dækkede altså kun knap 1/3 af anlæggelsesudgifterne. En 3 etages hovedbygning + ”gymnastikhus” langs Prinsesse-gade. I de to hjørner en have og en lille gård til lærerne. I alt 15-16 undervisningslokaler + et inspektørkontor, 2 lærer- og lærerindeværelser samt nogle lejligheder til inspektor, overlærerinde og skolebetjent i midtersektionen En gennemført kønsopdeling både ude og inde, så reelt er skolen delt i to skarpt adskilte halvdele

ÆNDRINGER 1883-1924 1883: Ekstra etage med to klasselokaler oven på ”gymnastikhuset” I gården gaslygter samt 5 træer med 8-kantede elevbænke omkring I gården afløses brostenene af asfalt Efter 1. verdenskrig får skolen elektricitet Luftfoto fra ca.1925, hvor skolen og den dengang lille skolegåard t.v. i billedet bag kirkegårdens mange træer

Eleverne i Bådsmandstræde Skole 831 elever i 1877 i 14 klasser á max. 40 elever To-holdsundervisning med et formiddags- og et eftermiddagshold 7 års obligatorisk skolegang ”I mine drengeår på Christianshavn gik jeg i Bådsmandstrædes skole, kaldt det røde fængsel - det var op til os selv om vi ville lære noget ellers var spanskrøret ikke langt væk væk eller vi fik en på siden af hovedet for den mindste forseelse, der var også nogle slemme fyre Imellem, men vi holdt sammen som ærtehalm.” ( Alfred Kjerumgaard – tidl. kordegn,(født ca.1900) - om sin barn- og ungdom på Christianshavn 1908 – 1916) Foto af vinduesrækken i en pigeklasse på Døtreskolen 1917.

Fra Sundby til Christianshavn 1908: ”Sundby Højere Realskole” oprettes på Øresundsvej 3 efter sammenlægning af ”Neves Realskole” med et par andre privatskoler 1919: Skolen overtages af Kbh.s kommune og omdøbes til ”Fællesskolen i Sundby” 1922: Skolen får demissionsret og omdøbes til SUNDBY GYMNASIUM. 1924: Gymnasiet flytter til Christianshavn pga. pladsmangel. Bygningerne på Øresundsvej overgår til ”Rugbakkens Hjælpe-skole” og rives ned i 1960’erne

Udvidelser med forsinkelser For at skaffe plads til de mange nye mellem-, real- og gymnasieelever måtte kommunen –men en del års forsinkelse – gå i gang med de nød- vendige om- og tilbygninger: Antallet af klasselokaler forøges til 16 + 2 faglokaler Inspektors og overlærerindens lejligheder nedlægges Fløjen mod Prinsessegade forlænges i 1933-34 for at få plads til en port, en pedel-bolig samt en større pigeidrætssal Samtidig bygges der en helt ny fløj mod Dronningensgade til brug for drengeidræt Som kompensation for at have afgivet et stykke af kirkegårdsjorden får kirken en sal til menigheden i den nye fløj samt en diakonissebolig på 1. sal De gammeldags ”retirader” i gården erstattes af moderne toiletter til eleverne, der også får omklædnings-rum med brusebad Den gamle hovedbygning forlænges et par meter mod Dronningensgade for at få plads til toiletter

Det danske skolesystem i 1924 1903:Lov om højere Almen skoler m.m. af 24. april: Efter 5. klasse optagelsesprøve til 1.mellem eller 2 år mere. Efter 4.mellem enten ud efter eksamen, 1 år i real-skolen eller 3 år i gymnasiet efter optagelsesprøve Efter realeksamen mulighed for optagelse i 1.g 1958: Mellemskolen afskaffes 1974: Realskolen afskaffes Uddannelseshierakiet Gymna-sium 3 år Realskole 1 år Mellem-skole 4 år Folke- skole 7 år

Eleverne i gamle dage Det nye gymnasium skulle rumme elever helt fra 1.mellem til 3.g Dengang var gymnasieeleverne enten klassisk-sproglige, nysproglige eller matematiske.

Vigtige begivenheder senere hen 1940’erne: 5 tidligere CG-elever dør som følge af deres deltagelse i modstandskampen Willy Nielsen afløser Frederik Bøgh som rektor i 1948 1960’erne: Der indrettes musiksal og bibliotek i de tidligere menighedsrådslokaler Lærerværelset flyttes fra nr.5 til den nuværende plads. Biologi og geografi i stedet for sløjd i Prinsesse-gade-fløjen 1.sal. Ole Barfoed ny rektor 1965

1970’erne og 80’erne 1970’erne: Gradvis overtagelse af Nobels Tobaksfabrik som anneks Kontorer i det tidligere nr.5 og pædagogisk værksted i det tidligere nr. 7 Gymnasiereform 1973 1980’erne: Ombygning af 1.sal på fabrikken Renovering af omklædningsrummene Nedlæggelse af pedel-lejligheden i portfløjen. Gymnasiereform 1988 Jens Bencke rektor i 1989

1990’erne og 2000’erne 1990’erne: Nyindretning af fysik- og kemilokalerne i stueetagen og gradvis renovering af øvrige lokaler og trappeopgange i hoved-bygningen IT-lokaler i nr.9-10 til fabrikkens 3.sal Kvalitets- og forsøgsudviklingsprojekter 2000’erne: Gymnasie- og strukturreformer Egen regnskabsafdeling Overgang til selveje efter omfattende bygningsrenoveringer Studiecenter i fabrikkens stueetage efter hærværk i 2007 Troels Vang Andersen rektor 2007 2010’erne: Statsligt selvejende institution