Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance

Energiomsætning hos mennesket
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Kostberegning.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
Frugt og grønt. 600 g om dagen 2 ▪
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 400 KJ = 95 kcal460 KJ = 110 kcal 3 stykker mørk chokolade, 22 g, indeholder flere kalorier end et stort glas minimælk,
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
VIDSTE DU, AT…der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du… 870 kJ = 205 kcal Har god appetit Er småtspisende Tidlig morgenmad eller i løbet af natten.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2961 KJ = 705 kcal
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2415 KJ = 575 kcal
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1480 kJ = 350 kcal
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten Spis lidt af det hele De enkelte fødevarer indeholder forskellige vitaminer, mineraler og mange andre sunde stoffer. Ved at spise lidt af det hele får kroppen alle de næringsstoffer, den har brug for. At spise varieret betyder i praksis, at sammensætte måltiderne med mad fra alle fødevaregrupper. Sørg for hver dag eller næsten hver dag at spise noget inden for disse fødevaregrupper - og varier mellem forskellige produkter inden for hver gruppe: Frugt og grønt Brød, gryn, kartofler, ris og pasta Fisk Kød og æg Mælk og ost Sodavand, slik, kager, snacks og is er ikke omfattet af rådet om variation, idet der ikke er nogen ernæringsmæssige fordele ved at spise disse produkter. Ved at spise sundt og varieret og være fysisk aktiv, er der plads til lidt af det søde – ved særlige lejligheder. Hold øje med vægten Den bedste måde at forebygge overvægt på er ved at leve efter de 8 kostråd. Hvis man ønsker at tabe sig, skal man gå efter de overkommelige forandringer. Spis regelmæssige måltider med mange grønsager. Spis mindre portioner, og spar på det fede og søde. Få bevægelse ind som en naturlig del af hverdagen ved fx at vælge cyklen frem for bilen eller trappen frem for elevatoren. Gå til en sjov sport. 1

Energi i maden Mad og drikke giver din krop den energi, som den skal bruge for at kunne fungere. Energi måles i kJ (kilojoule) eller kalorier. På varen kan du se, hvor mange kJ der er per 100 gram. Et barn på 6-9 år har cirka brug for at få 7.700 kJ på et døgn (24 timer). En pige på 10-13 år har cirka brug for 8.600 kJ, mens en dreng på samme alder har brug for 9.800 kJ. Dias 2 – energi i maden 2

Diskussion – energi Se på billederne nedenfor: Vidste du, at der er så meget energi i maden? Hvad overrasker dig mest? Hvad tror du mætter mest? Hvad sker der hvis du får for meget energi? Dias 3 – diskussion 3

Klasseopgave – energi i varen Kig på næringsdeklarationen på fire varer og udfyld skemaet. Hvor mange kJ er der i varen pr. 100 gram? Hvor meget er det pr. gram? Vej en portion – hvor mange kJ er der i portionen? Produkt kJ pr. 100 g kJ pr. gram Vægt af produkt kJ i produkt % daglig energiindtag Olivenolie 3.700 3.700/100 = 37 500 g 37x500 = 18.500 (18.500/7.700)x 100 = 240% Dias 4 – klasseopgave Læreren medbringer varerne. Det er mere overskueligt for eleverne hvis læreren medbringer små portioner – fx en lille yoghurt eller en lille marmelade. Det vigtigste er, at alle varer har en næringsdeklaration. 4

Hvor lang tid tager det at forbrænde energi? Dias 5 – hvor lang tid tager det at forbrænde energi 5

Saras mad Morgenmad: Frokost: 1 kop te 1 glas skummetmælk 1 glas letmælk 2 skiver lyst brød 2 skiver ost 45 + 2 tsk. syltetøj Mellemmåltid ½ l cola 2 stk pålægschokolade 1 portion chips   Frokost: 1 glas skummetmælk 1 portion frugtyoghurt 3 halve skiver rugbrød Leverpostej til en skive brød 1 skive ost 45+ 1 stk pålægschokolade Rød peber som pynt Agurk som pynt Aftensmad: 1 glas vand 1 portion pasta 1 portion kødsovs 4 jordbær 1 portion is Dias 6 – Saras mad 6

Opgave – mål maden Gå ind på www.altomkost.dk. Klik på ’Mål maden’ under ’Test dig selv’. Vælg det Sara spiser på en dag. Klik på ’Se din madliste’. Tjek om du har tastet rigtigt ind. Klik på ’Se resultat’. Skriv Saras data ind. Klik ’Se resultat’. Dias 7 – opgave og diskussion Eleverne deles i 4 grupper, der hver arbejder med et af Saras måltider. Til slut lægges alle måltiderne sammen. Resultater Morgenmad: Antal 1 kop kaffe eller te 1 1 glas letmælk 1 1 skive franskbrød eller grovbrød 2 Ost 45+ til 1 skive brød 2 Syltetøj til 1 skivebrød 2 Energi for morgenmad: 1871 kJ Frokost: Antal 1 glas skummet-, kærne- eller minimælk 1 1 portion yoghurt med frugt 1 ½ skive rugbrød 3 Leverpostej, spegepølse, flæskesteg eller frikadelle til 1 skive brød 1 Ost 45+ til 1 skive brød 1 Pålægschokolade til 1 skive brød 1 Pynt: peberfrugt, tomat, karse, agurk, løg eller salatblade til 1 skive brød 2 Energi for frokost: 2264 kJ Mellemmåltid: Antal 1 glas sodavand eller saftevand 2 Pålægschokolade til 1 skive brød 2 1 portion chips 1 Energi for mellemmåltid: 2295 kJ Aftensmad: Antal 1 glas vand 1 1 portion kogte kartofler, ris eller pasta 1 1 portion gryderet 1 1 portion is 1 1 banan, æble, pære, appelsin, 1 skive melon eller klase vindruer (jordbær findes ikke) 1 Energi for aftensmad: 2009 kJ Energi total: Resultat: 8439 kJ Anbefalet for pige på 12 år: 7700 kJ 7

Opgave – mål maden Diskussion – mål maden Hvor meget energi får Sara i løbet af dagen? Spiser Sara nok frugt og grønt? Spiser Sara for meget fedt? Spiser Sara for meget sukker? Diskussion – mål maden Spiser Sara sundt? Hvad skal Sara spise mindre af for at spise sundere? Hvad skal Sara spise mere af for at spise sundere? Vil hun tage på i vægt? Dias 8 – opgave og diskussion Resultat Sara får 8439 kJ i løbet af dagen. Frugt og grønt: Resultat: 2,1 stk Anbefalet: 6 stk Fedt Resultat:  78 g Anbefalet: 61 g Sukker Resultat:  90 g Anbefalet:  45 g 8

Så meget fedt og sukker får du På billedet: Et sundt og usundt mellemmåltid Sundt mellemmåltid Usundt mellemmåltid Grovbolle 50 gram Sodavand ½ liter Ost 30+ 25 gram Fransk hotdog 1 stk Peberfrugt 20 gram Energiindhold 974 kJ Energiindhold 2510 kJ Fedt 6 gram Fedt 22 gram Tilsat sukker 0 gram Tilsat sukker 50 gram 6.5 9

En sund madpakke Dias 10 – gi' madpakken en hånd En god og sund madpakke består af: Grønt - gnavegrønt, salat eller pålæg Brød - helst rugbrød eller groft brød Pålæg - kød, ost eller æg Fisk - mindst en slags fiskepålæg Frugt - det friske og søde Det er en ingrediens for hver finger. Den håndfuld er en god huskemodel, både når der skal købes ind, og når madpakken skal smøres.   Energi til hele dagen Madpakken skal give energi til en lang skoledag. Over en tredjedel af elevernes daglige mad spises i skolen. Rugbrød og pålæg er fint, men vi skal også huske grønsager, fisk og frugt. En sund og lækker madpakke giver energi og velvære i hverdagen, ligesom den gavner vores helbred. Desuden bliver det lettere at holde vægten. 10

Opgave – en sund madpakke Gå ind på www.altomkost.dk og klik på ’Opskrifter’ Under ’Frokost’ og ’Madpakker’ finder du inspiration til en sund frokost. Sammensæt en kold eller varm frokost, som du gerne vil spise. Hvordan er dit forslag til en frokost anderledes, end hvad du plejer at spise til frokost? Hvilken er sundest? Dias 11 – opgave 11

Køkkenopgave – Y-tallerknen Gå ind på www.altomkost.dk. Klik på ’Opskrifter’ Find en opskrift på et aftensmåltid. Skriv ned hvad der skal bruges. Lav retten. Anret måltidet efter Y-tallerknen. Dias 12 – køkkenopgave Y-tallerknen består af 1/5 kød, 2/5 grønt og 2/5 kartofler, ris eller pasta. 12

Så meget fedt er der i fastfood Dias 13 – Eksempler på fastfood - Så meget fedt er der i fastfood Fastfood er energitæt Fastfood har ikke nødvendigvis nogen næringsdeklaration, derfor ved forbrugerne ikke, hvad de putter i munden. Et fastfoodmåltid, bestående af pomfritter, burger og sodavand, er rig på kalorier og energitæt, da det indeholder meget fedt og sukker. Energitæt mad, kan let resultere i et for højt energiindtag og øget risiko for at udvikle overvægt. Ofte indtages sodavand, snacks og fastfood ikke alene, men i kombination med hinanden, hvilket betyder at energiindtaget er endnu større – hvilket øger risikoen for udvikling af overvægt yderligere, hvis der ikke er balance mellem energiindtag og energibehov. Fastfood er fattig på sunde stoffer Næst efter et for stort kalorie- og fedtindtag, er bekymringen ved et stort forbrug af fastfood, at du ikke får nok kostfibre, vitaminer og andre gavnlige stoffer fra frugt og grønt, da der på de dage, hvor der er fastfood på menuen, er mindre plads til rugbrød, mælk, frugt og grønt. Kingsize problematikken En grund til det voksende indtag af usunde madvarer er ændringer af emballage og serverings-størrelser. Fastfood menuer, slikposer, chokoladebarer, sodavand osv. er ændret fra small size til big size. De små traditionelle sodavandsflasker bliver i høj grad afløst af ½ og 1½ liters flasker og også slik og chokoladebarer findes i højere grad i king size. Det er alt sammen ændringer, der automatisk medfører et højere energiindtag. På billedet: Eksempler på en række fastfoodprodukter. Type Vægt i gram Energiindhold i kJ Fedtindhold i gram Pizza med pepperoni 587 6474 55 Dobbelt burger 388 4009 56 Jumbofritter 300 4580 66 Pitabrød med kebab 240 2460 29 Fransk hotdog 140 1670 22 13

Internetopgave – slankekure Gå ind på www.altomkost.dk og søg information om slankekure. Hvorfor virker en slankekur ofte ikke? Hvad anbefaler Fødevarestyrelsen du skal gøre, hvis du gerne vil tabe dig? Dias 14 – internetopgave Tips til hvordan opgaven kan løses: I søgefeltet på www.altomkost.dk skrives ’Slankekur’ – det giver ca. 23 resultater. Flere af disse resultater belyser problematikken omkring, hvordan traditionelle slankekure kun virker for en kortere periode. Fødevarestyrelsen anbefaler at hvis man vil tabe sig, skal man gøre kostrådene til en livsstil samtidig med, at man skal bevæge sig mere og spise mindre. Se mere på http://www.altomkost.dk/services/nyhedsrum/nyheder/2005/slankekure_virker_ikke.htm og http://www.altomkost.dk/services/nyhedsrum/nyheder/2005/kostraadene_er_ikke_slankeraad.htm 14