Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Kost og træning.
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
Fotosyntese og respiration
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fedt, protein og kulhydrater
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
. Med kærlige hænder, Jesus mig rører Mel.: Timon Müller 2013 Tekst: Line Nielsen 2013 Over Joh 13,1-17.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
Forældremøde om motorik og sprog. PROGRAM Velkommen Sammenhængen mellem motorik og sprog Cafésamtaler Fælles afrunding.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Brombær solcellen.
Den vigtigste energikilde.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Morgenmåltid Mellemmåltid
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
DNA, mitose og meiose.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Alkohol.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Bagehjælpemidler.
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Biologi, geografi og kemi på HF
Præsentationens transcript:

Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008

Kulhydrat er sammen med protein og fedt en af kostens vigtigste bestanddele. Kulhydrater er den type energi, som musklerne lettest forbrænder når de udføre arbejde. Det anbefales at ca. 50-55% af vores daglige energi kommer fra kulhydrater. Ved forbrænding bliver kulhydraterne omdannet til glukose, som optages i blodet og fungere som cellernes brændstof i forbindelse med respiration. Sine Foder Nissen, foråret 2008

Former for kulhydrater Der findes 3 former for kulhydrater: sukkerarter, stivelse og fibre. Sukkerarter: alm. Hvidt sukker, mælkesukker (det der findes i mælkeprodukter), drue- og frugtsukker (finder i mange slags frugt og fx honning). Stivelse: kommer fortrinsvis fra kornprodukter(brød, gryn, mel, pasta mv.) og kartofler. Omdannes i fordøjelsessystemet til sukkerarter, som er cellernes brændstof. Fibre: kommer især fra grøntsager og skaller fra fx. Korn. De er ufordøjelige, omsættes ikke i kroppen og giver derfor ingen næring, men er alligevel vigtige for vores tarmfunktion. Sine Foder Nissen, foråret 2008

Kulhydraternes opbygning Kulhydrater består af oxygen, hydrogen og kulstof. Der findes mange slags kulhydrater. Fælles gælder det, at de er opbygget af et antal ”sukkerknalder” , som kaldes mono-sakkarider. (glukose, frugt- og druesukker)(mono betyder én). De mest betydningsfulde har formlen C6H12O6. Hvis to mono-sakkarider sætter sig sammen, så dannes der et di-sakkarid. (roesukker, laktose) Hvis man kobler mere en to mono-sakkarider sammen, så dannes der et poly-sakkarid. (Stivelse (spaltes langsomt)og Fibre (kan ikke spaltes)) Sine Foder Nissen, foråret 2008

Spaltning Man kan sammenligne monosakkariderne med små mænd med vandballoner i hænderne. Når to monosakkarider kobles sammen til et disakkarid, så tvinger et enzym de to mænd nød til at slippe deres vandballoner, for at kunne holde hinanden i hånden. Monosakkarid + Monosakkarid = Disakkarid + Vand. Monosakkarid kan bruges direkte. Disakkarider skal først spaltes til monosakkarider og så ”får de små mænd brug for deres vandballoner igen”. Stivelse er et polysakkarid, der spaltes langsomt. Fibre er også et polysakkarid, men der kan ikke spaltes og giver altså ingen næring. Sine Foder Nissen, foråret 2008

Opgave Byg monosakkaridet glukose (C6H12O6). Tegn det. Sæt det sammen med naboens monosakkarid, så i danner et disakkaridet laktose. (Husk hvad de små mænd med vanballonerne gør!) Tegn molekylet og opskriv molekyleformlen. Sæt hele klassens sakkarider sammen til et stort polysakkarid. Opskriv molekyleformlen. Gå nu alle trinene tilbage igen, så du igen har dit glukosemolekyle. Sine Foder Nissen, foråret 2008

Smagstest Smag på nogle forskellige sukker arter (druesukker, frugtsukker, galaktose, alm. Sukker, maltsukker og laktose. Stil dem op i række følge efter hvor søde de smager. Først hver enkelt elevs resultat og så klassens samlede. Fra 5 point til den sødeste og ned til 0 point til det mindst søde. Er der nogen sammenhæng mellem antallet af monosakkarider og stoffets sødme? Sine Foder Nissen, foråret 2008

Enzymer Enzymer er molekyler der samler og deler molekyler. Det er forskellige enzymer, der ”klarer” forskellige opgaver. Enzymer kan sætte gang i kemiske processer, de kaldes katalysatorer. Disse katalysatorer medvirker ikke i selve processen. (De kan sammenlignes med en lærer, der vil give sine elever en viden. Han kan præsenterer viden for eleverne, men det er i sidste ende den enkelte elev der selv skal være modtagelig for viden, for at der forgår læring.) Sine Foder Nissen, foråret 2008

Gode og dårlige kulhydrater Jo længere tid kulhydratet er om at blive spaltet, jo længere tid er man sikret tilførsel af næring (gennem monosakkarider) og jo længere tid føler man sig mæt. Sult er nemlig et tegn der kommer, når kroppen mangler (de gode) kulhydrater. Stivelse er altså nogle af de bedste kulhydrater vi kan få. Omvendt er hurtige kulhydrater (såsom sukker) med til at give en én hurtigt ”opkvikker” , men man blive hurtigt sulten igen. Det er altså tomme kulhydrater. Sine Foder Nissen, foråret 2008

Besvar quizzen på følgende adresse: http://mejling.dk/undervisning/biologi/hp/kulhydrat.htm Sine Foder Nissen, foråret 2008

Hvordan agere stivelse i kroppen? 2 dele kartoffelmel 1 del vand Foliebakke Ske til at røre med http://www.youtube.com/watch?v=f2XQ97XHjVw Sine Foder Nissen, foråret 2008