Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

DNA, mitose og meiose.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "DNA, mitose og meiose."— Præsentationens transcript:

1 DNA, mitose og meiose

2 Hvorfor er mennesker forskellige?
Sammensætningen af baser i DNA er forskellig fra person til person. Derfor ser mennesker forskellige ud Hvis DNA opfattes som et fire-bogstavalfabet er gener de ord der kan skrives med dette alfabet. Generne indeholder koder for proteiner Proteiner udfører vigtige opgaver i cellerne, fx: -omdanner stoffer -giver signaler DNA findes i cellekernen. DNA-molekylet ligner en snoet stige med trin og sider. Siderne består af fosphat og deoxyribose (et monosakkarid/sukkerstof). Trinene udgøres af baserne A (adenin), T (thymin), C (cytosin) og G (guanin). A sidder altid overfor T, og C sidder over for G. Dette kaldes baseparringsreglen. Det er kræfter mellem de polære grupper i de fire baser, der sørger for at de parres rigtigt.

3 Thymin Adenin Deoxyribose Fosfat (PO43-) Cytosin Guanin

4 I cellens kerne ligger kromosomerne
I cellens kerne ligger kromosomerne. Kromosomerne er opbygget af DNA og indeholder gener. Generne indeholder koden til alle kroppens træk og processer

5 Karyotype En karyotype er en oversigt over kromosomsammensætningen ordnet efter størrelse hos en art, her mennesket Autosomer Kønskromosomer Homologe kromosomer Et fra din mor og et fra din far Samme gener på hver men små forskelle i DNA-sekvens (forskellige alleler)

6 Mitose Se følgende link: 0:40-1:27 Mitose og meiose

7

8 Mitose og meiose Centromer Stedet kromatiderne sidder sammen Tentråde
Trækker kromatiderne fra hinanden Centrioler Tentrådenes ankerpunkt i cellen

9 Mitose: Almindelig celledeling
1 celle bliver til 2 genetisk identiske celler med samme antal kromosomer som den oprindelige celle. Meiose: Kønscelledannelse 1 celle bliver til 4 genetisk forskellige kønsceller med det halve kromosomantal i forhold til den oprindelige.

10

11 Fejl i meiosen

12 Downs syndrom ”Morten og Peter”
Nikolaj fra Albertslund med Downs syndrom:


Download ppt "DNA, mitose og meiose."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google