Hvad er foderkvalitet? Brainstorm

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Biobact Tabs.
Advertisements

Bakteriers vækstbetingelser
Gavnlige mikroorganismer
Grovfoderdyrkning: 2,3 Hurtig og skånsom håndtering af grønne afgrøder Superhøst kræver jævne marker og rigtigt udstyr Maskinkonsulent Carl Høj Laursen.
Effektiv håndtering af grovfoder fra mark til krybbe
Aktuelt nyt fra maskinsiden
Hvad er mikroorganismer?
Hvad er mikroorganismer?.
Enzymer.
Sidste nyt om ensilering
Høst og opbevaring af kernemajs
Majs i foder til svin Danske erfaringer med danskdyrket majs
Crimpning og ensilering af korn
Erhvervspanel for Grøn Omstilling Karin Klitgaard 18.apr. 13 Bæredygtig vækst.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Et kursusmateriale udarbejdet af GartneriRådgivningen A/S nov Klimastyring og Plantekvalitet Inge Ulsted Sørensen.
Majs på godt og ondt Årsmøde Majs på godt og ondt  Resultater af majs 2015 (fodring og fedtprocent)  Shredlage majs – fup og fakta  Kolbemajs.
Luftens sammensætning og åndedrættet.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
 Udvælgelsen af avlsdyr  Rogndannelse  De enkelte fiskegrupper › Ungefødende › Maller › Labyrintfisk › Cichlider › Karpefisk og karpelaks  Opfodring.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Læhegn og beplantninger i landskabet.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Fotosyntese Fokus på energi
Den bedste effekt af de højere kvælstofkvoter på bundlinjen
Frigiv penge Seniorkonsulent Ove Lund, SEGES erhvervsøkonomi
Podning af lupin – hvor meget betyder det?
Vand og næringsstoffer i vand
Den gode, den onde og den grusomme
”Konservering af din køkkenhave”
Styr rapsen via gødningen
Crimpning og ensilering af korn
Engelsborgskolens værdigrundlag
Dagens Tema Pølsemageri.
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
Direkte støtte 2018 Landbrugsseminar 2018
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Mikrobiel vækst ?.
Drift og rensningsteknologier Alfred Jokumsen, DTU Aqua
Økologi.
Dagens Tema Pølsemageri.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
RAR Sydjyllands indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Sydjylland – august 2018.
Tørring Konservering Opbevaring
RAR Fyns indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Fyn – august 2018.
Nysgerrighed og indsats
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Placering, orientering og tegngivning
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Råvarekendskab Gær.
7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
Knallertens udstyr.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Bestemmelse af markens økonomisk optimale kvælstofbehov
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Koordinatsystem.
Økonomi i etablering af markvanding
For skov-/gartnerholdet
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Efterafgrøder - arter og såtidspunkt
Læhegn og beplantninger i landskabet.
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
begreber SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Reaktionen ved små snitsår
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Status for Karise Haveaffaldsplads - og pesticid¹-problemstillingen
Præsentationens transcript:

Hvad er foderkvalitet? Brainstorm Friskhed (syn, lugt, smag, mug, mulet) Tørt (hø, halm, korn, kraftfoder) Tildækket (for fugle/mus og rotter) Vandprocent/tørstofprocent (lagerfast) Ingen Svampe (giftstoffer/svampe toxiner) Indpakning (intakt?) Opbevaring (temp. / tørt) Fremstilling (korrekt) Næringsstofindhold (analyseværdier på parti/landsgennemsnit) Fordøjelighed – mekanisk forarbejdning/næringsstoffer

Konservering/ensilage På et moderne kvægbrug opbevares der mange store værdier som ensilage af: Græs Helsæd Majs Der er værdier for ca. 2,2 milliarder under plastik i Danmark.

Grovfoderhåndtering. Det er af meget stor betydning hvordan afgrøden håndteres dels i forhold til: Fra mark til stak. Lagring (Konservering) Fra stak til krybbe.

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Grovfoderopbevaring Plansilo Markstak Siloposer Vrapballer

Grovfoderhåndtering Fra mark til stak Plansilo

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Markstark. Vigtigt der må ikke forekomme saftafløb i markstakken min 25% tørstof. Elles ikke lovligt. Afstandskrav Min. 15m fra Vandløb, nabo, bygninger og eget vandværk Min. 25m fra mejeri Min. 50m fra offentlig vej

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Siloposer / Storposer

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Wrapballer.

Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe. Udtagnings metoder. Vigtigt med et lige snit for at begrænse overfladen mest muligt

Grovfoderhåndtering Fra stak til krybbe. Fuldfoderblandere.

Konservering. Konservering kan groft inddeles i tre: Ensilering Ilt frie forhold. Mest anvendte til grovfoder Tørring Anvendes blandt andet til korn, hø og grønpiller (korn max 15% vand) Frysning Varmen fjernes (anvendes ikke i landbruget)

Ensilering. Ensilering er en gæringsproces Under optimale forhold bruger sukkeret i afgrøden af mælkesyrebakterie, som vokser under ilt frie forhold (anaerobe forhold) Mælkesyrerbakterierne producere mælkesyrer og eddikesyrer som bevirker at pH falder. Lavt pH værdi går det svært for andre skadelige bakterier og svampe at overleve.

Ensilering Ensilering kan inddeles i fire faser: Fase 1: Begynder under fortørring på marken og fortsætte under fyldning af lageret. Her er plante cellerne stadig levende, og der begynder en nedbrydning af organisk stof.

Ensilering. Fase 2: Efter tildækning starter den egentlige ensilering. Denne fase er meget kortvarig, og her bruges det tilstedeværende ilt hurtigt Mælkesyrebakterierne får overtaget og pH falder. Det ilt frie forhold gør at de skadelige bakterie og svampe dør.

Ensilering. Fase 3&4: Mælkesyrerbakterierne omdanner sukker til mælkesyrer og pH falder hurtigt til sted mellem 4,5 & 3,5. Når pH værdien falder til under 3 standser produktionen af mælkesyrer og grovfoderet er lager fast.

Dårlig ensilering Dårlig ensilering medfører vækst af skadelige bakterier og svampe Det nedsætter foderværdien. Nedsætter ædelysten Resulterer i dårlig mælkekvalitet. Resulterer i et højt foderspild.

Tørstofprocent Man tager en håndfuld grovfoder og klemmer det hårdt sammen i hånden. Man skal kunne ane et saft afløb mellem fingrene for at have en tørstofprocent på 35 til 40.

Se biologibogen (den grønne) side 28 og 29