Jordens historie Fra big bang til nu.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dannelse af solsystemet og universets alder Tom Sillesen Tak for billeder og inspiration til Michael Linden-Vørnle, Birgitta Nordström og Don Canfield.
Advertisements

Mønstre i livets udvikling. Tilfældig, forklarlig, forudsigelig?
Danske dyr Dette er en oversigt over de største danske dyr.
Økosystemer Et økosystem bruges til at beskrive et komplet miljø i naturen med alle levende organismer. Det første grundprincip i økologi er, at hver levende.
Globale økosystemer.
Gavnlige mikroorganismer
Vores syn og optiske illusioner
Milepæle i tiden Tom Sillesen Tak for billeder og inspiration til Michael Linden-Vørnle, Birgitta Nordström og Don Canfield.
Isen, vandet og vinden formede Danmark
Atmosfæren.
Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
Evolution.
Energioptimering af boliger
Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.
Hvalhajen Der findes cirka 330 forskellige hajer. Hvalhajen kan blive op til 14 meter lang. Hvalhajen er verdens største haj. Den spiser plankton små fisk.
Historien om Motumbo. Der var en gang en sort afrikaner som hed Motumbo. Han rejste til London for at søge lykke og rigdom. Og så var der Mary, en typisk.
En røde kors rapport om Oksbøllejren Sundhedstilstanden Klik her.
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Jamen, hvad så med? Diskussion af evolutionens ikoner.
Økologi.
Regnskoven.
Grøn stues skovtur Alle børnene var på Grøn stue kl. 09. Vi tog vores overtøj og tasker på og gik op mod stationen. Kl. 11 var vi på Klampenborg st. og.
Fotosyntese og respiration
De kan svømme 50kilometer i timen
Livets tidligste udvikling
Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vej hen?
Af Frederik, Tjalfe og Jesper.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Muldvarp.
Menneskets evolution.
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Bakterie og virus.
Biologiske nicher Februar 2008 © Tommy Rasmussen.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Lærings- og praksisfortælling
løser virksomhedsproblemer
Repetition - naturfag © Tommy Rasmussen.
Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Fedt, protein og kulhydrater
Regnskoven i Sydamerika
Økologi Florentina & Ida.
Vi skal nu snakke lidt om:
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Evolution.
Rottweiler.
Transistorer.
Udeskole – baseret på erfaringer fra den nyeste forskning - samt opbygget viden i 100 år. Skolehaven var jo den første egentlige udeskole i Danmark.
Biodiesel and bioethanol
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Kapitel 1, 6 dage: 1. nat – dag 2. vand – hvælvning 3. landjord og planter 4. sol – måne – stjerner 5. dyr 6. mennesker + hviledagen Kapitel 2&3, ikke.
MacLaren 540C Coupé vs. Vandrefalken Hvem er hurtigst?
Innovative elever løser virksomhedsproblemer Brødr. Ewers A/S.
Landskabsdannelsen i Thy Syd for linien: Isen Havet Vinden mennesket Nord for linien: Undergrundens bevægelser Isen Havet Vinden mennesket Med udgangspunkt.
I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Gud er ”Alfa og Omega, begyndelsen og enden.” Åb 21,6 Han har altid været og vil altid være: ”Jeg lever i evighedernes.
Når du ved bare at træne vandhane nogle få gange i Odense, kunne begynde at lukke vandhanen som de 5 mio andre danskere… så kan du også træne de andre.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Fotosyntese Fokus på energi
UNIVERSET Om stjerner, galakser og Big-Bang.
Pigen og Træet Ove Christensen.
Kolonisering  af Mars Anna Rosa, Laura, Linda.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Solsystemet Et multimedie show af: 2. x. Solsystemet Et multimedie show af: 2. x.
Natur Ud i naturen Mystik Fare vild, sove ude i naturen
Økologiske sammenhænge
PAPIR???.
Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.
Du skal huske at skrive noter ;-)
Vistfrøði Økologi.
Vistfrøði Økologi.
Præsentationens transcript:

Jordens historie Fra big bang til nu

13,8 mia år siden https://www.youtube.com/watch?v=gs-yWMuBNr4

4,6 mia år siden

3,8 mia år siden

3,5 mia år siden Normalt forbinder vi fotosyntese med træer og planter. I deres grønne blade er de i stand til at hente energi fra sollyset, som de bruger til at omdanne vand og kuldioxid til sukkerstof (glukose) og ilt. Men fotosyntese blev udviklet længe før der fandtes planter på jorden. Som vi kan se i gamle forsteninger - stromatolitter, så var det bakterierne, der opfandt fotosyntesen muligvis for omkring 3,5 mia år siden

3,5 mia år siden Typer af cyanobakterier (blågrønne alger) er ophav til fotosyntesen, og dermed atmosfærens iltindhold (ca. 21. pct.). De "opfandt" formentlig fotosyntesen og startede for ca. 3,5 mia. år siden 

635 mi0 år siden Havsvampe er underlige væsner, der lever i vand. Men noget tyder på, at de var de første egentlige dyr på vores planet Vi har ingen fossiler og det er lidt et mysterium hvorfor de encellede organismer udviklede sig til flercellede

600 mio år siden De fleste trilobitter blev mindre end 5 cm lange, men enkelte arter nåede 70 cm; de voksede ved hudskifte på samme måde som de fleste krebsdyr.

500 mio år siden Jordens atmosfære blev først for alvor fyldt med ilt, da planter med lange rødder og stive stilke bredte sig på landjorden. De såkaldte karplanter gav atmosfæren kunstigt åndedræt, så dets iltindhold sprang fra en koncentration, der var mange gange lavere end i dag, og op til det nuværende niveau. Den begivenhed satte gang i udviklingen af store, komplekse og meget energikrævende dyr som flere meter lange kødædende fisk.

475 mio år siden

410 mio år siden De første insekter havde ikke vinger, og vingerne opstod ifølge den nye undersøgelse først cirka 74 millioner år senere. Lige siden har insekterne sværmet om hovedet på alt lige fra dinosaurer til mennesker.

400 mio år siden

200 mio år siden

65 mio år siden

50 mio år siden Foldningen af bjergkæden Himalaya Tog sin begyndelse for omkring 50 Millioner år siden

35 mio år siden

2,3 mio år siden Homo habilis (det velegnede menneske) levede i det sydlige Afrika for omkring 2 mio år siden. De var 1,5 m høje og kunne lave simple redskaber ved at hugge stykker af sten, så de fik skarpe og kantede stykker.

1,8 mio år siden Homo erectus (det oprejste menneske) udvikledes i Afrika for omkring 1.8 mio år siden. De er især kendt for at være det første menneskelignende væsen, som forlod Afrika, og udbredtes til resten af verden. Homo erectus lærte at forbedre de redskaber, som forgængeren, havde fremstillet. Således blev Homo erectus langt bedre til jagt. Homo erectus byggede også huler, og var de første mennesker, der udnyttede ild.

250.000 år siden Neandertaleren var kulturelt tilpasset

200.000 år siden Homo sapiens sapiens (Det tænkende Menneske) er Jordens mest udbredte art af pattedyr og den eneste nulevende art af slægten Homo. Mennesket som art er karakteriseret ved den store hjerne og tobenede gang, der gør os unikke blandt primaterne

2017 år siden

12 dage siden