Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole."— Præsentationens transcript:

1 Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole

2 Timen i dag Hvad skal vi lave i dag
Et overblik over jorden – hvordan ser den ud!

3 Lille sjov/vigtig starter
Gå ind på hjemmesiden Skriv et land i tekstboksen, f.eks. ”Greenland” Træk landet rundt på kortet Snak om hvorfor sker det som sker. Kom med forskellige forklaringer.

4 Hvorfor ser jorden ud som den gør?
Er denne forklaring rigtig? Eller hvad er skyld i det? Har i nogle bud?

5 Jordens overordnede sfærer
De fire sfærer Luften udgør atmosfæren, mens jordskorpen og klipperne kaldes for lithosfæren. Den samlede mængde af vand på jordkloden er hydrosfæren, og alt levende hører til i biosfæren. Disse sfærer breder sig ind i hinanden og er gensidigt afhængige. Ændringer i én sfære påvirker konstant de andre.

6 Vi ser nærmere på Lithosfæren
Jorden består af fire forskellige lag Jordskorpen – En forholdsvis tynd skorp Kappen – Den er 3000 km tyk Ydre kerne – består af flydende jern, Indre kerne, den er fast Lithosfæren er de yderste 100 km af den faste jord, den er hård, stiv og relativ hold – Den består af jordskorpe og den øverste del af kappen. Under lithosfæren ligger asthenosfæren som er varm blød, - op til 15 % magma.

7 NU kom vi til det!!! Pladetektonik
Hvorfor dannes der store bjergkæder, og hvorfor opstår der jordskælv, vulkaner og dybhavsgrave? Svaret skal findes i pladetektonikken.

8 Alfred Wegener Teorien om pladetektonik, der også kaldes kontinentaldrift, blev fremsat af den tyske videnskabsmand Alfred Wegener i 1915. Han havde bl.a. opdaget, at Sydamerikas og Afrikas kystlinjer passede sammen som brikkerne i et puslespil. Derudover fandt han forsteninger af de samme dyr og planter på begge sider af Atlanterhavet, og han så også identiske geologiske lag på forskellige kontinenter. Superkontinent Pangæa. Alfred Wegeners teori blev dengang anset for vanvid, men i dag er den anset som videnskabelig sandhed. Vide om Alfred

9 Hvordan kan pladerne bevæge sig?
Hvordan pladerne har flyttet sig og er blevet til de syv store kontinenter, som findes i dag, har der gennem tiden været flere teorier om. I dag mener de fleste geologer dog, at pladernes bevægelse skyldes konvektionsstrømme i Jordens indre. En konvektionsstrøm er en bevægelse i en væske eller i luftarter, og ved pladetektonikken er det en bevægelse i den bløde del af Jordens kappe. Bevægelserne skyldes varmepåvirkning Pladerne igennem 100 millioner år -

10 Forskellige pladegrænser
Pladegrænserne har stor betydning for menneskets levevilkår – Hvorfor? - Snak sammen to og to. Der er to typer plader – Oceanbundsplader – Tunge Kontinentalplader – Lettere Der findes tre tyder at pladegrænser. Hvilke?

11 De destruktive pladegrænser
Langs de destruktive pladegrænser kan en oceanbundsplade skubbe sig ind under en kontinentalplade. Det kaldes en subduktionszone, og der er ofte kraftige jordskælv og vulkansk aktivitet i disse zoner. Det er også langs subduktionszonerne, at der opstår dybhavsgrave og bjergkæder.

12 De konstruktive pladegrænser
Langs de konstruktive pladegrænser bevæger pladerne sig væk fra hinanden. Her vil smeltet sten, magma fra Jordens indre, udfylde sprækken mellem pladerne og danne ny oceanbund, ofte i form af en bjergkæde på havbunden. Sådan en bjergkæde kaldes en oceanryg.

13 De bevarende pladegrænser
Ved de bevarende pladegrænser glider to plader langs hinanden. Her laves en forkastning I disse områder kan der opstå meget kraftige jordskælv.

14 Nu er det jeres tur Hvilken betydning har pladetektonikken for vores hverdag? Hvad er ”The ring of fire” eller ”ildringen” Forklar hvor og hvad der sker ved ”the ring of fire” Forklar hvorfor der sker noget særligt lige her? Hvilke fænomener opstår der ved de tektoniskepladers rande?

15 Det er stadigvæk jeres tur

16


Download ppt "Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google