Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område."— Præsentationens transcript:

1 Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.
Dødishullerne. Danmarks største hedesø er Flyndersø. Omkring hedearelerne findes de såkaldte dødishuller. Hullerne er både store og små med eller uden vand. Hullerne har fået deres navn p.ga den specielle måde, de er dannet på. I slutningen af sidste istid for små år siden, begyndte det at smelte. Den efterlod klumper af is omkring det område, hvor Hjerl Hede og Flyndersø ligger i dag. Resterne af Hjerl Hede er smeltevandssletten, og Flyndersø er dannet i hullerne efter en række isklumper, der har ligget som perler på en snor. Smeltevandssletterne på den sandede jord kunne ikke tåle den voldsomme udnyttelse. Heden bredte sig efterhånden over landskabet. Mange andre steder i landet skete det også, at der engang var næsten 40% af Jylland som, var dækket af hede. Omkring området på Hjerl Hede og Flyndersø lå, som store heder indtil begyndelsen af 1860’erne, hvor genopdyrkningen af heden tog fart. Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område. Klik på kortet for stor version.

2 Istidslandskabet Den sidste og nuværende periode i jordens historie kaldes kvartærtiden og påbegyndtes for omkring 2,5 mioPeriodens nuværende afsnit betegnes Holocæn og er en interglacial periode der afløste Weichsel-istiden for ca år siden. Kvartærperiodens første og længste epoke betegnes Pleistocæn.  I denne periode var Danmark og det øvrige Nordeuropa samt dele af Nordamerika dækket af kontinentale isskjolde (i alt 4 gange). Glacialtiderne har i denne periode været afløst af interglacialtider hvor klimaet til tider var mildere end i dag. Der har i alt været 6 istider og heraf er det Saale og Weichsel, som har betydet mest for udformningen af det danske landskab. Saale dækkede hele Danmark, mens Weichsel i sit sidste fremstød aldrig nåede at dække Vestjylland.  Isranden forløb fra Bovbjerg ved den jyske vestkyst mod øst til egnen omkring Viborg og derfra mod syd ned igennem Jylland. Skillelinien betegnes hovedopholdslinien og afgrænser to meget forskellige landskabstyper. Periodens nuværende afsnit betegnes Holocæn og er en interglacial periode der afløste Weichsel-istiden for ca år siden. Kvartærperiodens første og længste epoke betegnes Pleistocæn.  I denne periode var Danmark og det øvrige Nordeuropa samt dele af Nordamerika dækket af kontinentale isskjolde (i alt 4 gange). Glacialtiderne har i denne periode været afløst af interglacialtider hvor klimaet til tider var mildere end i dag. Der har i alt været 6 istider og heraf er det Saale og Weichsel, som har betydet mest for udformningen af det danske landskab. Saale dækkede hele Danmark, mens Weichsel i sit sidste fremstød aldrig nåede at dække Vestjylland.  Isranden forløb fra Bovbjerg ved den jyske vestkyst mod øst til egnen omkring Viborg og derfra mod syd ned igennem Jylland. Skillelinien betegnes hovedopholdslinien og afgrænser to meget forskellige landskabstyper.

3 Lavet af Amina & Sara  Det er noget om Flyndersø, istidslandskabet og dødishuller :D Det var en rigtig god og spændende tur til Flyndersø


Download ppt "Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google