Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

PAPIR???.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "PAPIR???."— Præsentationens transcript:

1 PAPIR???

2 Hvad er papir? Hvad består det af? Noget fra dyr, planter, sten eller?
Har papir en bestemt form? Er det tykt eller tyndt? Blødt eller hårdt? Eller…? Hvad bruger vi papir til?

3 Papirets historie Hvad ved I allerede om papirets historie?

4 For 5000 år siden i Egypten… Verdens første papir blev fremstillet i Egypten for 5000 år siden. Dengang blev det lavet af fibrene fra papyrusplanten. I dag er træ det mest almindelige. I Egypten fandt man for 5000 år siden ud af at lave papir af papyrusplanten. Marven fra planten blev skåret i tynde strimler og lagt i blød. Nogle dage senere kunne man flette, presse og tørre plantemarven til store ark papir. Ordet papir stammer fra papyrus.

5 For 2000 år siden i Kina… I Kina opdagede man for 2000 år siden, at papir kan laves af planter. Ved at opløse planterne i vand og tørre dem på et net kunne man lave papir på næsten samme måde, som vi kender det i dag.

6 + For 800 år siden i Europa Lavede man papir af hør- og bomuldsklude.
Kludene blev brugt til at lave papir. Faktisk havde kongen bestemt at alle skulle aflevere deres klude til kludesamleren. Gjorde de ikke det, blev de straffet. Det var nemlig vigtig for kongen at få lavet papir. I Søllerød, udenfor København, lå en fabrik hvor man lavede papir. Det var her kludene blev afleveret. Fabrikken lå ved Mølleåen. Man brugte nemlig en vandmølle til at køre fabrikken. Det var også møllen der gav navn til fabrikken – Strandmøllen. Der blev lavet papir på Strandmøllen i ca. 200 år. Fra midten af 1600-tallet til midten af 1800-tallet. I sidste halvdel af 1800-tallet fandt man ud af at lave papir af træ i stedet for.

7 For 200 år siden i Europa… I Europa begyndte fremstilling af papir for cirka 700 år siden. Dengang brugte man hør- og bomuldsklude. For cirka 200 år siden fandt man på at lave papir af træ. Ved at studere hvepse fandt man ud af, at man kan lave papir på næsten samme måde, som hvepsene laver deres bo. Hvepsene tygger træ og blander det med spyt for at bygge deres boer. Blandingen af træ og vand er netop den måde, man laver papir på i dag. Men nogle gange bruger man også andre planter, fx bomulds- eller bananplanten, til at lave papir.

8 Kan I se hvad papir er lavet af?
Aflsdf erjl oenns Afa df ljelrjoo sos Dfsf jkladfjla er Afafkljsdlf oer Dfsfsd Afa Dfsf jkladfjla erFsdfsfsdsfdaf Afadfsd ljl ner Fsdfsfsdsfdaf Afaasdfsd er Afaf æljer os Dfsfsdiueoru Afajdkfjslkr Adfasdfaf Lad eleverne rive avissider over og se ”fibrene” i papiret

9 Sådan fremstiller man papir

10 Hvordan tror I så man laver papir af brugt papir?

11 Næsten den samme proces…
Opløs papiret i vand! Fjern urenheder, der flyder eller synker Fjern tryksværte med sæbe Illustration fra Vestforbrændings hefte ”Fra yt til nyt”


Download ppt "PAPIR???."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google