Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Jeres fremtid i landbruget BygholmLandbrugsskole Den 20.november 2013.
DANSK INDUSTRI KONFERENCE
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Danmarks fødevareerhverv
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Det globale ressourceforbrug
Klima og bæredygtighed
Cirkulær Økonomi som ny trend
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Vedvarende energi til husstande
Marianne Mollerup KBH Madhus
VISIONEN FRA DET NY NORDISKE KØKKEN
Slagterkurvens nordiske mad
Klima og bæredygtighed
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Giver økologien mening indenfor landbruget
Bioenergi som integreret del af jordbrugsproduktionen
Med hovedet under armen
Men vi kan godt gøre en forskel.
Klimaændringer og udledning af drivhusgasser
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Kapitel 15 VÆKST OG/ELLER BÆREDYGTIG UDVIKLING ? – målkonflikt i den økonomiske politik?
HENRIK MØLLER Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Jordbrugsteknik
Adgang til sporbarhedsdata Alex E Olsen Project Manager – Corporate Social Responsibility Vores behov?
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
H\ovh\Planter\0015jha.ppt 1 7. januar 2005 Hvordan ser Dansk Landbrug ud i år 2020? v/ Carl Aage Dahl, Dansk Landbrug.
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Ny Arealregulering Envina.
Initiativ SYD Hovedmål: Bæredygtighed på lokal plan Sammenhæng mellem agro-industri-by Klima + miljø + beskæftigelse Bærende elementer: Der skal være tale.
3. session Prioritering af fremtidens arealanvendelse i Danmark
Velkommen til workshop for interessenter Prioritering af Fremtidens Arealanvendelse i Danmark
Mad, transport og klima.
Forbrænding af husdyrgødning i Danmark – omfang og muligheder Torkild Birkmose + Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Udledninger og råderum
Indlæg ved Landsplanteavlsmødet 13. januar 2009 Michael Brockenhuus-Schack.
Mulig merpris ved eksport ?
Er marken til produktion af foder, fødevarer, energi eller miljø? Kathrine Hauge Madsen, AgroTech
Biodiversitet og miljøvurdering - fragmenter af et nyt plansystem Per ChristensenAaUNaturrådet.
Hvordan kan vi øge kulstofindholdet i landbrugsjorden ?
Frøsektion Dansk Landbrug Bestyrelsens Beretning for 2007
The GreenCarbon Initiative Planer for kulstoflagring på Barritskov Lone Nørgaard Telling Projektleder GreenCarbon.
Forslag til Kommuneplan 2009 Klima Task Force Klimaarbejdet i Hjørring Kommune I Kommuneplanen står der: Hjørring Kommune følger den globale debat om klima.
Energi og miljø - hvordan får vi mest for pengene? Plantekongres Herning 2007 Henrik Wenzel Danmarks Tekniske Universitet Institut for Produktion og Ledelse,
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Miljø- og energimæssige gevinster ved afbrænding af fiberfraktionen eller den.
fastholder en bæredygtig udvikling
H:\EJO\Præsentationer\Planteko.ppt De danske marker om 5-15 år - set med de politiske briller Carl Aage Dahl Adm. Direktør, Dansk Landbrug.
Perspektiver for husdyrproduktion i Danmark
Perspektiver og visioner i forædlingen af korn og raps i Danmark Hvordan vælger man mellem resistens og kvalitet (foder eller brød)? Hans Haldrup.
Kan man erstatte desinfektionsmidler med rent vand? Ja - med Viima!
Handlingsplan for fremtidens biobaserede samfund Lars Aagaard, Claus Søgaard-Richter & Martin Lidegaard.
Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Hvor skal halmen bruges? 13. juni 2016 Anne Grete Holmsgaard BioRefining Alliance.
ATV temamøde Den Danske Fødevaresektor – globale og fremtidige muligheder 10. december 2012 Flemming Nør-Pedersen Direktør, Landbrug & Fødevarer.
Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.
LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Dr. Leif Kjaergaard Den danske fødevaresektor Globale og fremtidige muligheder.
Tre fyrtårnsprojekter
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
Fra Muld til Mund.
Litteratur til inspiration
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Landbrugets muligheder for at reducere klimagasser
MaaS i Europe Rasmus Lindholm.
Global opvarmning Noter.
Storkøkken sygehus.
Fodring, husning og pasning
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Præsentationens transcript:

Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050 PS: Og potentielt meget upopulær på 15 min. 26/9/17 Torben Chrintz, Concito

Hvorfor tale om de store linier ? Kan dansk landbrug opfylde de formelle klimakrav til 2030 ? Ja – endda bare ved at skrue på nogle knapper – og det er faktisk lidt uinteressant rent klimamæssigt. Kan dansk landbrug opfylde de nødvendige klimakrav i 2050 ? Absolut nej, hvis vi tror vi kun skal skrue på knapper. PS: Er andelsejet en forhindring for den nødvendige innovation?

Temadag om biomasse og bæredygtighed Christian Ibsen, direktør Stenalder Teknologi Teknologi Teknologi Temadag om biomasse og bæredygtighed Christian Ibsen, direktør PS: 1 KWh fødevareenergi udleder 1-2 kg CO2e, benzin ”kun” 0,25

Temadag om biomasse og bæredygtighed Christian Ibsen, direktør

Virkemidlet i scenarierne er især: Maksimal produktion på mindst muligt areal. Så frigøres areal til bl.a. lagring i form af bl.a. skov og natur, og da udledning fra skov og landbrug tælles samlet bliver udledningen netto-negativ. - C-optaget i produktionsjorden øges også i scenarierne. PS. Hvorfor italesætter vi så ekstensivt som bæredygtigt ?

Hvis vi kun spiste pasta og brød PS: En bestemt landmand i New Zealand kan høste 16 ton Hvede /Ha, og så halveres arealet.

Virkeligheden er bare anderledes PS: En global klassisk vegetarisme kunne løse meget, men vegetarismens moder, Indien, har det stærkest stigende kødforbrug i verden

Vi skal ændre storytellingen om fødevarer Den økologiske forbruger ? Flexitar ? Stenalderkost ? Lokal produktion ? Månegrise ? Gamle danske landracer ? Spelt og Ølandshvede ? Blommemarmelade fra Fyn med havtorn fra Amager Fælled ? Kødfri mandag ? CO2-neutrale grillkul ? Bæredygtig mælk fra Thy ? Rene og naturlige råvarer ? Uden tilsætningsstoffer ? Micro-produktion ? PS: Er bæredygtighed en følelse eller videnskab der skal underbygges ?

Men den er faktisk gensplejset  PS: En global udbredelse af denne vil have bedre klimaeffekt end samtlige solceller og vindmøller i verden i 2050 IAM scenarier. Hvorfor fra Silicon Valley ?

Protein af luft + mikrober + energi We & @VTTFinland made the first batch of protein from CO2 from air

Kød fra stamceller PS: Er man vegetar hvis man spiser stamcelle-kød ?

Mælk fra gensplejset gær ? Bioengineers in the US are developing the world’s first artificial cow's milk made from genetically engineered yeast in an effort to put a more environmentally sustainable option on the market. PS: Vil mælkebønder der jo ejer Arla acceptere, at Arla laver mælk uden køer ?

Nu hedder den “Perfect Day”

Fremtidens klimaneutrale forbruger og producent Innovation og teknologi skal omfavnes og speedes op i et helt andet niveau end vi er vant til på fødevareområdet. Det er prisen for at være 10 milliarder mennesker og samtidigt skåne miljø, natur og klima. Vi skal ændre storytellingen omkring hvad bæredygtige fødevarer er. Den globale bæredygtige forbruger i fremtiden er TEKNOTAR. Uden teknotaren, glem klimamålene. Hvis Dansk Landbrug og danske fødevarevirksomheder kan understøtte og udvikle teknotaren, ja så vil landbruget opfylde klimamålene for 2050 – måske endda på et meget mindre areal.

And don’t kill the messenger. Tak for ordet! And don’t kill the messenger.