Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
Advertisements

Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
Statistikkens rolle som grundlag for politiske beslutninger
12. marts 2010 AARHUS UNIVERSITET Kvinderne på vej mod toppen af dansk erhvervsliv? Professor Nina Smith, School of Economics and Management, Aarhus University.
Samarbejde med private – tabu eller virkelighed? Ved Byggedirektør Rolf Andersson, KAB.
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Debatoplæg ok’o8 Velkommen til medlemsmøde ok’o8.
Integration på arbejdsmarkedet 19. juni 2008
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
PG/SG 1. April 2006, Pernille Drost Normer og valgmuligheder Normer til (køns)forskel ”(…) specielt de kvindelige ingeniører med børn er klemt mellem ingeniørfagets.
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Afløsningsopgave 2.
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Kristiske faktorer og forudsætninger for vækst - Hvad betyder uddannelse? Carl-Johan Dalgaard Dansk Arbejdsgiverforening Beskæftigelsespolitisk konference.
Hvad virker i integrationsindsatsen?
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Økonometri 1: Dummy variable
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 ’Smart regulering’ – hvor leder flexicurity os hen? Søren Kaj Andersen FAOS.
xx RESULTATET OK15. RESULTATET  Lønstigninger, så reallønnen forventes sikret  Signal om at tidsregistreringen skal fungere  Partsprojekt på erhvervsgymnasierne.
Indsæt et billede Klik på det lille billedindsættelses ikon, midt på siden og hent et billede Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende.
KM2: F141 Kvantitative metoder 2 Inferens i den lineære regressionsmodel Funktionel form 21. marts 2007.
OK 15 CFU og Finansministeriet Det generelle forlig
Arbejdsmarkedets parter og politik – familie-arbejdslivsområdet i kontekst Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og OrganisationsStudier.
Informationssamfundet Dansk Statistisk Forening 30. maj 2005.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Velfærdsstatens udfordringer
Frivillighed i Danmark Resultater fra en befolkningsundersøgelse.
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Økonometri 1 Gentagne tværsnit og panel data I 5. april 2006.
Styringsaftale Oversigt over indhold 2012 Styringsaftale for 2012 Fordel for: DriftsherreBetalingskommune 2% reduktion af driftsherrens (kommune og region)
Køn, arbejde og økonomiske muligheder Landstingssalen 8. marts, 2010 Bent Greve Roskilde Universitet.
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
SATSPULJEPROJEKT FOR SÅRBARE GRAVIDE Side 1. UDMØNTNING AF MIDLER FRA SUNDHEDSPOLITISK UDSPIL TIL SÅRBARE GRAVIDE 2 Regeringens Sundhedspolitiske udspil.
Resultater fra: Diskriminationsundersøgelsen blandt mennesker med psykisk sygdom Som et led i EN AF OS kampagnen er der gennemført en undersøgelse af oplevet.
OK-11 Temaer info, baggrund og nyheder på
Lokale lønanalyser - lønudvikling Hvad er lønudvikling?
Løn- og ansættelses- vilkår Privatansatte Kære privatansatte psykolog Dansk Psykolog Forening gennemfører hvert år en undersøgelse af de privatansatte.
Beskæftigelsespolitiske udfordringer på kort og på lang sigt -Oplæg v. Peter Graversen.
Barselsreglerne v/ juridisk konsulent Peter Salling Petersen Erfagruppen EPOS Løn D. 8. og 9. februar 2006.
Socialforvaltningen Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune Ændring i serviceniveau ved budgetfald fra 2011 – 2012 Familier,
Nøgletal for Flextrafik Periode: Opdateret til og med Maj
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Danske mænds og kvinders brug af orlov Om barrierer for mænds brug af forældreorlov. Bente Marianne Olsen.
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
Ligeløn - Med juraen som værktøj
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
Temadag for TR.
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
Lønhemmelighed – hvorfor er det et problem?
Hvilke løn- og ansættelsesvilkår får jeg?
Uddannelse i sygefraværshåndtering
Temaer for OK18 og en temperaturmåling
Overenskomst-forhandlinger 2018
Reykjavik den 27. september 2016
d. 29. oktober 2015 Direktør Bjarne Hastrup
OK 2018 – i mål i overtiden Hvorfor var det så svært
OK18 Det kommunale og regionale forlig
MEDLEMSTILFREDSHED Januar 2018.
OK-18 Forlig - RLTN Forhandlingsfællesskabet.
Foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg
X OK15 resultatet.
Karriere, familie & barsel – den svære trekant En præsentation af 3 modeller for afholdelse af barsel.
Ghettoaftale Fysisk nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
Præsentationens transcript:

Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene Marts 2017, Oplæg på FIU-Ligestillings 8. marts konference Signe Hald Andersen Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene

Agenda Hvad viser min analyse Analysens baggrund og hypotese Identifikationsstrategi Forbehold

Analysen viser at Når far tager en større andel af den samlede barsel, reduceres løngabet mellem far og mor, samtidig med at den samlede husstandsindkomst stiger. Ved en 10 procentpoints stigning af fars andel af den samlede barsel: Effekten på løngabet varierer mellem 6.200 og 42.000 årligt (2016-priser) Effekten på husstandsindkomsten varierer mellem 6.500 og 39.000 årligt (2016-priser)

Analysen viser at Løngabet mellem far og mor reduceres med op til 14.000 på årsbasis (i 2016-priser), hvis far tager en uges ekstra barsel

Analysen viser at Husstandsindkomsten stiger med op til 14.000 på årsbasis (i 2016-priser), hvis far tager en uges ekstra barsel

Resultatet afspejler At især mors lønindkomst har gavn af at far tage mere barsel, og at fars lønindkomst overordnet set ikke lider under barslen, men i visse tilfælde faktisk øger denne en smule

Konsekvenser I det omfang organiseringen af den danske barselsorlov ikke ansporer mænd til at tage barsel er den med til at bevare kønsuligheden på arbejdsmarkedet med hensyn til forskelle i løn Man ”snyder” samtidig de danske familier for en stigning i husstandsindkomsten

Hvordan når jeg frem til dette resultat?

State-of-the art

State-of-the art

State-of-the art

HYpotese Mit fokus: farens andel af den samlede barsel, ikke det absolutte antal dage Betydningen af, at far tager 1 måneds barsel afhænger af om mor tager 2 eller 10 måneders barsel

HYpotese Det er ikke det faktiske antal dages barsel, som faren tager, der har betydning, men hvor mange dage han tager relativt til moren: Familien er en forhandlingszone, hvor en ”spillers” relative kapital indenfor et givet område afgør udfaldet af forhandlingen

Selvforstærkende komparative fordele HYpotese Selvforstærkende komparative fordele

HYpotese Jo mere barsel moren tager relativt til faren, jo bedre bliver hun til ”det-derhjemme” relativt til faren – og bedre bliver han til ”det-på-arbejdsmarkedet” Og omvendt…

selektion Det er bestemte kvinder, som tager meget barsel Det er bestemte mænd, som tager meget barsel Vi kan ikke bare sammenligne lønudviklingen i familier hvor mændene tager en stor del af barslen med lønudviklingen i familier hvor mændene tager en lille del af barslen

Identifikation Tager udgangspunkt i reformer af orloven i Danmark – exogene stød til familiernes valg i forbindelse med barsel April 1989: Fuld lønkompensation i den offentlige sektor Januar 1994: Mulighed for subsidieret forældreorlov Marts 1997: Endelig udrulning af fuld lønkompensation i den private sektor April 1998: To ugers øremærket barsel til mænd (i tillæg til de to eksisterende) Marts 2002: Reduktion af øremærket barsel til mænd (tilbage til to uger)

Identifikation Jeg fokuserer på den ændring som reformerne giver anledning til i fars andel af den samlede barsel før og efter hver reform [Baseret på personer, der bliver forældre for første gang fra 1 år før til 1 år efter reformen, kun par]

Identifikation Forskel i løngab og husstandsindkomst 2-4 år efter fødslen Førstegangsforældre Førstegangsforældre 1 år før reformen Reformen 1 år efter reformen

Som giver at:

Identifikation Resultaterne er især drevet af April 1989: Fuld lønkompensation i den offentlige sektor Januar 1994: Mulighed for subsidieret forældreorlov Marts 1997: Endelig udrulning af fuld lønkompensation i den private sektor April 1998: To ugers øremærket barsel til mænd (i tillæg til de to eksisterende) Marts 2002: Reduktion af øremærket barsel til mænd (tilbage til to uger)

Forbehold Resultaterne er baseret på de familier, der reagerer på reformerne Resultaterne angår kun førstegangsforældre Resultaterne afspejler historiske ændringer og giver ikke konkret indsigt i hvad der vil ske hvis vi ændrer barselsorloven i dag (selvom persistens på tværs af de 5 reformer i resultaterne er en god indikation af en reel effekt)

LØngabet Andre forklaringer på løngabet: Forskelle i uddannelsesvalg (og herunder længde) Forskelle i valg af erhverv Diskrimination Kønsforskelle i normer, mentale styrker og ikke-kognitive færdigheder Kan være svært at ændre Men barslen kan vi gøre noget ved!