Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danmarks JordbrugsForskning •Afdeling for Jordbrugssystemer •Afdeling for Plantevækst og Jord •Afdeling for Plantebeskyttelse Danmarks Miljøundersøgelser.
Advertisements

Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.
Danmarks udfordringer de næste 50 år Hans-Jørgen Albrechtsen Professor, PhD, MSc Konference Fremtidens drikkevand 11. September 2014, IDA huset.
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Kampen om grundvandsressourcen. Planteproduktion Session 29: Markvanding - optimal udnyttelse af grundvandsresurserne. Statsgeolog Alex Sonnenborg.
Kap. 14: Ufordringer og l ø sninger for den offentlige velf æ rdsservice Udfordringer L ø sninger Finansiering af Sundhedsv æ senet (SHV) Diskussion Sp.
EVALUERING AF LÆREPLANER SNULLERNE Krop og bevægelse.
Introduktion til programmet Ringsted–Femern Banen – Præsenteret af Jens Ole Kaslund.
Fremtidens drikkevandsforsyning En god start, en god side, Et par gode øvelser og gode diskussioner.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Vandsektorloven Startskuddet til en ny æra Startskuddet til en ny æra……
VANDFORSYNINGSPLAN 2016 ODENSE KOMMUNE. Vandforsyningslovens §14 Kommunalbestyrelsen udarbejder planer for, hvorledes vandforsyningen skal tilrettelægges,
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Århus Kommune Busprioritering – støttede projekter i Århus Trafik og Veje Rigmor Korsgaard Århus Kommunes ansøgninger om puljestøtte 1. runde – fem ansøgninger.
Fokus på handicappedes beskæftigelse Handicapkonference 22. november 2007.
Inspiration om fremtidig N-regulering Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Inspirationsmøde den
EnviNa Erfamøde om indsatsplan for gundvandsbeskyttelse 1-2. februar Pesticidindsatser i Sønderborg Kommune Henrik Züricho.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Hvad er jeres kerneopgaver? Institutionen? Hvordan oplever du, at kerneopgaven i din organisation har ændret sig de sidste 5 år – og hvordan vil den forandres.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Nyt om pesticider og.
Vi cykler stadig til arbejde Kolding Kommune Antal tilmeldte hold:57(61) Antal hold, der har gennemført:53(57)
Indsats over for pesticidforurening i indvindingsområder i Hjørring Kommune Indsats overfor pesticider, drikkevand Jens Chr. Ravn Roesen EnviNa Erfa –
Lidt om de kommende vandindvindingstilladelser Eskild Lund, Lejre Kommune, er det sløve læs, der har sørget for, at I endnu ikke har modtaget de nye vandindvindingstilladelser.
Nye analyser Jobcenterchefmødet den 6. september 2011.
Samordning i den kollektive trafik ­Med kunden i centrum.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
Paradokser og Dilemmaer
Q3 2007/08 præsentation, 27. august 2008 Ved CEO K. E
CfL 2016 INDIKATOR™ om Organisation og HR
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Datadrevet Asset Management: Mere med mindre
Brugerundersøgelse, Vandværker under KVO, April 2016
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Vandforsyningsplan 2017 Odense Kommune
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Tidsplan for opkrævning
GrundvandsERFAmøde 25. juni 2015
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
SAB og byggeriet - muligheder og barrierer
Læring og forbedring af patientsikkerheden
Brugergruppemøde: Orientering fra HOFOR 4. april 2013
MUDP handlingsplan for december 2017
Experians statistik over nyetablerede selskaber i 4. kvartal 2016
Daka Denmark A/S Hvorledes genanvendelsen af fosfor skubbes i gang
En vision for almen praksis
Køreteknik.
Repetition, udvalgte slides
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Vision 2050 er vejen til vækst
Placering, orientering og tegngivning
Kampen for rent drikkevand!
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Status for buspuljerne
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
Hvad ved vi egentlig om trafik?
Hvem har magten over brugen og efterspørgslen?
Koordinatsystem.
For skov-/gartnerholdet
Borgermøde Sørvad Tirsdag d. 19. februar 2019.
Future Vejle-inspiration
MUDP handlingsplan for december 2017
Badevand & badevandskvalitet
12. Oktober 2016 FM i praksis Dansk Rengøringsteknisk Forening.
Årsmøde
Vejbelysning – med og uden LED
Fund af pesticider¹ i vand fra Karise Haveaffaldsplads
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Status for Karise Haveaffaldsplads - og pesticid¹-problemstillingen
Præsentationens transcript:

Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen Adm. dir. Jens Bastrup, Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S

Vandforbruget

Stor tilgængelig ressource pt. i Skanderborg

Oppumpet grundvand, jf. Grundvandsovervågning

Nedbør Stigende

Fremtidigt klima mere øget nedbør og mere ferskvand?

Grundvandskvalitetsproblemerne hos vandværkerne Vandværksboringerne Grundvandskvalitetsproblemerne hos vandværkerne Pesticider Uorganiske sporstoffer Hårdt vand Aggr. vand

Pesticidpuls på vej, jf. Grundvandsovervågningen I det øvre grundvand har der været en faldende andel af pesticider over drikkevandskravet de senere år. Samtidig stiger antallet af fund af pesticider over drikkevandskravet i det dybereliggende grundvand. Der ses samtidig en større hyppighed af indtag med pesticider i koncentrationer under drikkevandskravet i dybder ned til 50 m u.t. Dette kan forklares med en reduceret udvaskning fra rodzonen og øvre jordlag. Skønt der kan ses tegn på en mindsket påvirkning i det øverste grundvand, breder en puls af pesticider, udvasket for år tilbage, sig stadigt dybere ned i grundvandsmagasinerne. Resultaterne viser, at en strammere regulering i anvendelsen af pesticider nu kan ses i det øvre og yngste grundvand. Fordelingen peger også på, at det dybtliggende grundvand, hvorfra vandværkerne indvinder drikkevand, fremover kan blive mere påvirket af den puls af pesticider over drikkevandskravet, der bevæger sig ned gennem grundvandsmagasinerne.

Videregående vandbehandling Udmøntning af dobbeltstrategien Beskyttelse Rensning Forventninger Nye behov Sikkerhed Teknologi Eksport

Små vandværker sundhedsrisiko for forbrugerne Opgørelse fra Sundhedsstyrelsen– opsamling af mikrobiologiske drikkevandsforureninger i 2012 og 2013. Antallet af sager hvor sundhedsstyrelsen har været involveret ligger omkring 100 (dog et svagt fald fra 2012 – 2013 fra 103 til 97 men ud fra hukommelsen da vi ikke har fået ref. endnu). Antallet af sager der har givet kogeanbefalinger ligger primært hos små vandforsyninger fra 10.000 og frem – der er kun fire sager, der involverer vandforsyninger med en udpumpet vandmængde over 350.000 m3/år. Vandpanelet 3/3-2014

Strukturudvikling Større krav til vandværkerne Større forventninger fra kunderne Generationsskifte Øget professionalisering Strukturudviklingen fortsætter Nye samarbejdsformer?

København til Østjylland? Færre vandværker, produktionsselskaber? Længere ledninger en mulighed Herning – Århus 77 km

Vækst i Østjylland og grundvandsressourcen Behov for mere drikkevand pga. vækst, på trods af faldende vandforbrug Der er mulighed for øget vandindvinding i Østjylland på kort og mellemlang sigt, når der tages hensyn til Vandplanerne, men på lang sigt måske ikke nok, selv om klimaet giver større ressource Indsatsplanerne giver en mere stationær indvindingsstruktur, nye behov skal finde nye indvindingsområder til nyt behov Forventning om mere videregående vandbehandling, der giver større udnyttelsesmulighed kvantitetsmæssigt samt leverance om bedre kvalitet hos forbrugerne Strukturudvikling med færre vandværker der er professionelle Der er mulighed for at transportere vand fra det centrale Jylland til Østjylland, København eller Esbjerg har det.

Spørgsmål - kommentarer