Modne og tørrede frugter af bælgfrugter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kært barn har mange navne -
Advertisements

Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Vigtige begreber i naturfag
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Erfaringer med dyrkning og kvalitet af lupin
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Hvad vil grisen ha’?? Gitte Hansen Svineproduktionskonsulent
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
Nitrogen kredsløbet.
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Nikolaj Mannering Læge
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Fedt, protein og kulhydrater
Vitaminer Vitale Aminer.
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
Kornkvalitet og dyresundhed
Biodiesel and bioethanol
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fødevarer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
28 g protein på hver tallerken Kyllingebryst 585 kJ Svinekotelet uden fedtkant 600 kJ Bøf af tykstegsfilet 695 kJ Æg 1320 kJ Gule ærter 1870 kJ Kikærter.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Mel og kornets opbygning
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Fordøjelseskanalen Enmavede.
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Mælk og andre Mælkeprodukter.
GØDNING og grundstoffer
Faglig regning Kostberegning.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Præsentationens transcript:

Modne og tørrede frugter af bælgfrugter Tørrede bælgfrugter Modne og tørrede frugter af bælgfrugter

Bælgfrugter Kan binde luftens frie kvælstof (nitrogen) ved hjælp af bakterier, som lever i knolde, der sidder på plantes rødder. Kvælstoffet bruger planten til at danne aminosyrer, der videreomdannes til protein. = store mængder protein

Gruppen af bælgfrugter Guleærter (flækærter) Bønner ( sorte, hvide, brune og røde) Mungbønner Azukibønner Kidneybønner Linser (røde, grønne og sorte) Soja bønner Kikærter

Næringsstoffer i tørrede bælgfrugter Energi (kJ) Protein (g) Fedt (g) Kul. (g) Fiber (g) Hvide bønner 1524 21,3 2,7 62,3 18,4 Guleærter 1540 22,0 2,1 63,9 7,4 Linser 1547 26,2 2,5 59,2 8,7 Kikærter 1656 20,4 6,9 61,6 12,2 Soja Bønner 1886 35,8 34,0 16,6 Fedtindholdet er lavet Kulhydrat =stivelse på 30-60% Højt fiberindhold Bælgfrugter anvendes altid i kogt tilstand =ændret næringsfordeling i forhold til skema (udblødning og kogning i væske) Sojabønnen adskiller ved at have et højbiologisk værdi = alle aminosyrer er repræsenteret svarende til den sammensætning der findes i modermælk

De ikke energigivende stoffer Vandopløselige vitaminer B1, B2 og Niacin (C findes i små mængder , stiger ved spiring) Fedtopløselige vitaminer E-vitamin, A-vitamin (caroten) findes i små mængder Mineraler Kalk, jern og fosfor

Behandling af tørrede bælgfrugter Bælgfrugter indeholder: Lektiner som er et gift stof (lektinforgiftning er opkast, diarre og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødninger) Et stof som hæmmer fordøjelsen af proteinet Hovereglen ved tilberedning af bønner Tørrede bælgfrugter skylles og lægges i blød 10-12 timer. Iblødsætningsvandet kasseres, og bælgfrugter koges i mindst ½ timer Iblødsætning og kogning forøger proteinets fordøjelighed og de skadelige lektiner ødelægges

Bælgfrugter -Spirer Disse bælgfrugter kan anvendes til spiring: Mungbønner Azukibønner Kikærter Linser Ærtebønner Skralærter Urdbønner Ved spiring stiger C-vitaminindholdet væsentligt

Bælgfrugternes vægtøgning - ved iblødsætning og kogning Vægtforøgelse ved i blødsætning og kogning Hvide bønner 130-150 % Brunebønner 85-90 % Kikærter 100-110 % Vedkogning udelukkende Linser 150-160 %