Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter. Emmers Historie 10.000 år f.kr. Vild emmer opstår 7.000 år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Her ser du de fire slags korn, der er vigtigst i Danmark.
Advertisements

Granit Granit er en almindelig gruppe af magmatiske bjergarter. Granit er en blanding af forskellige mineraler, og har ofte et rødligt skær.
Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn
Bæredygtig udvikling af fiskeriområder Fiskeri LAG Fyn støtter projekter i de fynske kystområder ► som bidrager til udvikling af de fynske fiskeriområder.
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
1 Introduktion til kommunikation og samarbejde 2: Erfaringsudvekslings-Cafe Program: Portefølge Erfaringsudvekslingscafe Case aftaler i jeres nye semestergruppe.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
Gruppedannelse - den svære proces Oplæg til P2-gruppedannelse, foråret 2009 for EE, ITC og EGI.
Symmetri-drager Undervisningsforløbet leder eleverne igennem en verden af symmetri, sjov med drager og svære udregninger - et undervisningsforløb i 3.a.
704_Herre, vor Herre 1, S1 Herre, vor Herre, hvor herligt Gudsnavnet omstråler himlen og kroner vor jord. Du har hvert væsen og folkeslag favnet, udbredt.
Punkt 1. Behovsanalyse Afsøge markedet Beslutningsgrundlag/vælge Pilottest Etablere projektorganisation.
Mette, Karina og Zarah GRILLSTEGNING. Grillstegning Ved grillstegning eller spidsstegning (også kaldt tørstegning) anvendes så lidt fedtstof så muligt.
Sundhedshysteri !. Industrien og nutidens sundhedstrends.
Globale fødevareproblematik
Gourmetsaltning 3-8 g salt pr. kg Større kødstykker ca. 1 døgn
Fotosyntese Fokus på energi
Udbud vedr. afsætning af biopulp
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Relationer på arbejdet.
Præsentation Flakkebjerg Efterskole. Hvad er det for et sted?
1. Undervisningsgang med æg
Den bedste effekt af de højere kvælstofkvoter på bundlinjen
Økonomien i frøsædskiftet
Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn
Peerfeedback og noget om mål.
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Fra din himmel Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Nyt fra gødningsforsøgene 2013 Annette V. Vestergaard:
Mel og kornets opbygning
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Meltyper.
Kaliumtal og kaliumbalancer som redskaber i planteproduktionen
Fordøjelse af næringsstoffer
Køreteknik.
Aktiv idræt for alle Gentofte Kommunes indsatser de sidste 3-4 år
Livet er en morgengave (Noget om helte)
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Lav dit eget brød.
Jorden er flad Jorden er flad – det er os, der er runde!
En god start på lægelivet
HØSTVARSLING Kjeld Forsom LHN
Bagehjælpemidler.
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
I mine øjne Rasmus Seebach
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Råvarekendskab Gær.
Cerealier Kornprodukter betegnes også cerealier efter Ceres, den romerske gudinde for korn og plantevækst. Ikke alle er lige velegnede til bagning Fælles.
Faglig regning Kostberegning.
Bestemmelse af markens økonomisk optimale kvælstofbehov
Chinchilla Pels & kæledyr:
Kyllinger.
Op dog, Sion, ser du ej sejrens palmestrø’de vej
Koordinatsystem.
Gourmetsaltning 3-8 g salt pr. kg Større kødstykker ca. 1 døgn
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Som kornet bøjer sig i høst 1, S1
begreber SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Er skånsk så svært endda?
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Strategi Til markedsføring
Erindringsindsamling
Præsentationens transcript:

Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter

Emmers Historie år f.kr. Vild emmer opstår år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest alm. Kornsort i DK for omkring 6000 år siden (4.000 f.kr.) Krydsning mellem vild enkorn og græsarten gedeøje (Aegilops speltoides)

Spelts historie år f.kr. – Spelten menes at stamme fra det iranske højland, dvs. den østligste del af den frugtbare halvmåne Populær i bjergrige områder Krydsning mellem vild eller dyrket emmer & gedeøje (Aegilops squarrosa) Bonusinfo – Man har fundet rester fra Emmer og spelt i maven på Grauballemanden (ca. 300 år f.kr.)

Fra Jord til Bord (Emmer) I dag dyrkes emmer nok mest som en hobby da der ikke er den store afsætning af det Desuden er der et relativt lavt høst- udbytte, idet akset er skørt og let går i stykker under høstning 2 korn i hvert aks Skal afskalles før maling = Fremstillingsprocessen tager ca. 6 gange så lang tid.

Fra Jord til bord (spelt) I dagens DK er Spelten ved at blive ret populær blandt økologiske og biodynamiske landmænd Ligesom emmer er spelt svær at høste 2-3 korn i hvert aks Skal også afskalles før maling

Ernæringsmæssig værdi Både Spelt og Emmer har et lidt højere indhold af proteiner og fedt end alm. Hvede Slappere gluten – Glutenalergikere kan bedre tåle brød bagt på urhveder Større indhold af vitaminer og mineraler

Bagning med spelt & emmer Spelt har de bedste bageevner Har slap gluten dvs. at de egner sig bedst til en meget våd dej i form Er lang tid om at optage vand = lang æltetid + lang hævetid Resultatet er et brød der smager af mere