Skal vi tvangsnationalisere energi? Andes Stouge 9. juni 2016.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DET HANDLER OM VELSTAND OG VELFÆRD Præsentation af.
Advertisements

Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Virtuel medarbejder eller konsulent
Mere Velfærd kræver øget produktivitet. Hvad er KORA?  Dannet 1. juli 2012  En fusion af: – DSI – AKF – KREVI  P.t. ca. 100 medarbejdere – økonomer,
Kontakt vores salgsafdeling på eller
1 Hvordan kan Danmark udnytte sine potentialer inden for energieffektive løsninger? Danmarks Vækstråd Den 1. juni 2007.
Produktivitet, økonomistyring og samarbejde – hvor ligger potentialet?
Brødrene Dahl samarbejdspartner med Jysk Klima Center
1 3. liberaliseringspakke - Baggrund, indhold og ENTSO 3. liberaliseringspakke Baggrund, indhold og ENTSO Lene Egeberg-Gjelstrup International rådgiver,
Christian Bruhn Rieper Kontorchef Fornyelsesfondens sekretariat
Ressourceoptimering og vurdering af kemi i produkter – To værktøjer Maria Strandesen FORCE Technology ReThink Business/Region Midtjylland 29. nov 2012.
Jespersen & Laursen Erhvervs- og organisationspsykologer Magt kulturen Spindelsvævs- strukturen.
Velkommen til Bevola A/S Bevola har markedets bredeste produktplatform til opbygning af lastbiler, hængere og trailere. Ydermere tilbyder Bevola løsninger.
Brug en bydel som dit bæredygtige show-room 28. oktober 2010.
Offentlig-private innovationssamarbejder (OPI)
Generalforsamling 4. marts 2010 Henrik Poulsen
Fit for Fight seminar september Operationalisering af strategi for resten af 2009 og 2010 Afdeling: Marketing, Innovation, AXOCO & CSR Vil…Mål…Gør…
Hvad kan København som hovedstad?
Smart Grid - IT møder Energi v/Göran Wilke, Exergi Innovation og rådgivning
Vækstfondens medfinansiering af virksomheder
Størrelsesøkonomi i et nyt lys
Tillid Temadag for AMIR
Genbrug af offentlig information i Danmark ePSIplus - Danmark 27. november 2008 Specialkonsulent Frederik Siegumfeldt It-strategisk kontor IT- og Telestyrelsen.
 Af: Sofia Bode og Mette Helmert.  Ikke alle varer egner sig til e-handel  Kunden kan ikke røre fysisk ved produktet  Kunderne forventer en lavere.
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Introduktion til Microsoft CRM Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
Udliciteringskonference Den offentlige sektors udfordringer – udliciteringer er en del af løsningen Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS.
Udlicitering Hvorfor er det så svært? 12. juni 2008 Johs. Due.
Mandag 3. marts januar Borgmester Jannich Petersen, V Udbud og partnerskaber i Gribskov Kommune.
Energi på Tværs Workshop den 31. marts 2014 Velkomst ved vicedirektør Kristian Johnsen.
Hvem er Parseport? -- ParsePort er en nystiftet, dansk virksomhed med speciale i data-opsamling, -behandling og - præsentation. Hvem står bag ParsePort?
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
Velkommen til Bevola - Bare bedre løsninger Nordeas Erhvervspris 2011CSR Award 2013.
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
E-handel og FM Program: Kl Introduktion
 Af: Sofia Bode og Mette Helmert.  Ikke alle varer egner sig til e-handel  Kunden kan ikke røre fysisk ved produktet  Kunderne forventer en lavere.
Logo Overordnede betragtninger om OPP -Og konkrete projekter i København v/Karen Mosbech ”OPP i virkeligheden” DFM Konference KØBENHAVNS KOMMUNE.
Finland - Dit næste nærmarked januar 2015 ved handelschef og regional koordinator Klaus I. Hell.
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
Hvad er mikroøkonomi? Kapitel 1 Udbud og omkostninger Kapitel 2.
1 Ledelsessystemer Miljøbelastninger VIRKSOMHED Råmaterialer Hjælpematerialer Energi Vand Produkter Ydelser StøjLugtLuftemissionEnergi KemikalieaffaldAffaldSpildevandJord.
Vinder af konsulentprisen 2010 i kategorien Samfundsudvikling, Organisation og Økonomi Kortlægning af velfærdsteknologiske virksomheder v/ Michael.
2. Bestyrelsens beretning. Årets temaer: Årets resultat Fra Aal El Net via ScanEnergi til Samstrøm Salg af ScanEnergi A/S aktier Datahub og Engrosmodel.
Københavns Kommune Styregrupper set fra chefens/styregruppe medlemmets perspektiv Bo Jelved Koncernservice, Københavns Kommune 28. September 2011.
Mogens Michael Møller og Christina Melvang MiljøForum Fyn Middelfart d. 18. april 2016 Energiscreening af over 100 SMV’er – hvad har vi lært?
Digitale visioner 15.jun. 09 Bredbånds betydning for vækst og beskæftigelse - en digital vision -Direktør Tom Togsverd, DI ITEK.
Husstandsomdelte reklamers betydning for nærbutikkerne i Udkantsdanmark.
Kan det betale sig? Michael Høj-Larsen Energiservice Fyn A/S Ejet af energiselskaber
Energipolitik – vækst og klima
sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen
Koncepter og butikskæder
Strukturreformen i Danmark
Ti punkterede myter om elselskaberne
Repræsentantskabsmøde BS’61
SUCCES MED SALG 1.
Finansiering med Vækstfonden
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
Next Step for at fremme telemedicin
Udfordringer og ønsker til et nyt energiforlig
Ny strategi for rejsekortet Trafikdage 2016 Aske Wieth-Knudsen, Chef for Forretningsudvikling, DSB Eskil Thuesen, Centerchef for Ressourcer og Service,
Præsentation af forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Energiens infrastruktur – ejerskab og demokrati
Præsentation af forretningsplan
Hvordan ser fremtidens kunder og marked for statistik ud?
Humanistisk Entrepreneurship 3 Forretningsmodellens mønstre A
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
Vi er ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
Præsentationens transcript:

Skal vi tvangsnationalisere energi? Andes Stouge 9. juni 2016

Agenda Hvem er vi? En mangfoldig sektor der drives forretningsmæssigt primært i privat ejerskab Hvad har vi skabt? Betydelige effektiviseringer og konsolidering og med stærkt fokus på kvalitet til kunderne Hvorfor er det sket? Fordi det forretningsmæssige værdisæt og regulering har passet sammen Hvad er der mere at gøre? Rammer og reguleringen kan moderniseres, mens ejerskabet er en privatretlig beslutning

Energiselskaber som på et forretningsmæssigt grundlag leverer ydelser og produkter til kunder, og som gør den grønne omstilling mulig Det private ejerskab dominerer En branche med en mangfoldig ejerkreds Aktieselskaber Andels- selskaber Kommunale selskaber Fondsejede selskaber Hvem er vi?

Effektiviseringer for siden 2008 Hvad har vi skabt (I)? af nettet kabellagt 92% 779 mio. Leveringskvalitet på Blot 15 minutter uden strøm om året 99,997% Blandt de i EU billigste & bedste

Hvad har vi skabt (II)?

Hvorfor er det sket? (I) De rette rammer, der er robuste i forhold til ejerskabsform, skaber positiv dynamik i monopolselskaberne Væsentligt effektiviserings- potentiale Regulator – og sektor – høster betydelige effektiviseringsgevinster, blandt andet via opkøb Mindre effektiviseringspotentiale som kræver fusioner for at opnå skala-fordele og nye muligheder for at høste synergi mellem forsyningsarter Måske forhandlingsbaseret overbygning? Hvile-i-sig-selv Fokus på opbygning af nettet og betydelige investeringer Incitamentsbaseret 1.0 Fokus på kortsigtede effektiviseringer og begrænset mulighed for afkast Sikkerhed for investor underordnet, kortsigtet forbrugerhensyn Incitamentsbaseret 2.0 Fokus at høste synergi via skala, samspil konsolidering og synergi Sikkerhed for investor og for forbrugerne er ligevægtigt hensyn År 1900 – – – ? Langt færre selskaber der gør benchmarking mindre relevant og potentialer på selskabsniveau mere generelle.

Hvorfor er det sket? (II) De rette rammer, der er robuste i forhold til ejerskabsform, skaber positiv dynamik i de kommercielle handelsselskaber Umuligt at skifte elhandler Fast pris med få eller en enkelt årlig regulering Flere elhandlere og produkter Øget konkurrence To regninger Leverandørskift på 1,5 minutter Hundredvis af produkter Én regning Ingen kunder Monopol på både salg og distribution Ingen mulighed for afkast Et produkt Liberalisering af erhvervs-elmarkede t Mulighed for skift af leverandør for erhvervsvirksomheder Liberalisering af privat-elmarkedet Mulighed for skift af leverandør for private Prisreguleret forsyningspligt År 1900 – Bredere produkt- portefølje og muligheder for slutkunden 2004 Engrosmodellen Fuldstændig adskillelse mellem net og handel Datahub til behandling af afregningsdata Afskaffelse af prisreguleret forsyningspligt Digitalisering og bundlede produkter og services med fokus på at tilfredsstille kundernes specifikke og bredere behov?

Hvad er der mere at gøre? (I) Resultater og udfordringer El-distribution Uanset ejerskab er der effektiviseret og konsolideret markant Men: Har det dræbt innovationen? Vil der fremover blive investeret tilstrækkeligt? Kan det gøres endnu bedre ved at høste synergi på tværs af forsyningssektorer? Handel Hård konkurrence og sen afskaffelse af forsyningspligten giver kunderne lave priser Kunderne får kun én regning Stort produktudvalg at vælge mellem Men: Er det økonomiske grundlag for innovative løsninger til stede? Står reguleringen i vejen for, at kunderne nemt kan nyttiggøre egne forbrugsdata på tværs af forsyningsarter?

Hvad er der mere at gøre? (II) Vi kan samlet skabe den mest effektive forsyningssektor til den rigtige pris uanset ejerskab Giv os En fremadsynet samlet forsyningsstrategi Fornuftige økonomiske rammer – også på tværs af forsyningssektorer En kompetent og stærk regulator Frihed til at agere selv under de givne rammer Så sørger vi for glade kunder Fundamentet for grøn omstilling Udnyttelse af synergi Bedre udnyttelse af ressourcer En markedsdrevet og innovativ forsyningssektor

Agenda Hvem er vi? En mangfoldig sektor der drives forretningsmæssigt primært i privat ejerskab Hvad har vi skabt? Betydelige effektiviseringer og konsolidering og med stærkt fokus på kvalitet til kunderne Hvorfor er det sket? Fordi det forretningsmæssige værdisæt og regulering har passet sammen Hvad er der mere at gøre? Rammer og reguleringen kan moderniseres, mens ejerskabet er en privatretlig beslutning